Ερώτηση και ΑΚΕ στους Υπουργούς Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη και Ε. Μεϊμαράκη σχετικά με την παραπληροφόρηση της Κυβέρνησης για την τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας

Βουλή

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η συμφωνία για τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας δεν ενέχει κινδύνους για τα εθνικά μας θέματα και ότι η συμφωνία αυτή ήταν αναπόφευκτη στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των στρατηγείων του ΝΑΤΟ. Η Κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, παραπληροφορεί και προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, για να καλύψει την ανεπάρκειά της, την πολιτική υποχώρησης και κατευνασμού που ακολουθεί στα εθνικά μας θέματα και την ανυπαρξία της στα διεθνή φόρα.

Δυστυχώς, για την χώρα η πραγματικότητα διαψεύδει, για μία ακόμη φορά, την Κυβέρνηση.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, τον Νοέμβριο του 2002, εγκρίθηκαν οι βασικές-γενικές αρχές για το μετασχηματισμό της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στη σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2003, εγκρίθηκε το νέο σχήμα της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, με τον τύπο, τον αριθμό και την τοποθεσία των στρατηγείων.

Την 28η Μαΐου 2004, αποφασίσθηκε στο ΝΑΤΟ η νέα δομή διοίκησης, με την οποία ιδρύεται το αεροπορικό κέντρο επιχειρήσεων CAOC Λάρισας, ενώ παράλληλα αποφασίσθηκε η διακοπή λειτουργίας άλλων στρατηγείων, όπως το CAOC στο Εσκί Σεχίρ (Τουρκία).

Στη διάρκεια των συνομιλιών για την κατανομή των θέσεων των διοικητών των στρατηγείων, που διήρκεσαν από το 2006 μέχρι τον Μάιο του 2009, η Τουρκία εμπόδισε επανειλημμένα με βέτο, την ενεργοποίηση του CAOC Λάρισας, σε μία προσπάθεια να συνδεθεί η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου στρατηγείου με τη διασύνδεση του εναερίου ελέγχου των δυο χωρών (Cross Border Connectivity) και την αλλαγή αρμοδιοτήτων του αεροπορικού στρατηγείου Σμύρνης, με στόχο την αύξηση των αρμοδιοτήτων του τελευταίου στρατηγείου.

Η Τουρκία δήλωνε ότι μόνο αν συμφωνηθούν τα παραπάνω θα συμφωνούσε στην ενεργοποίηση του στρατηγείου Λάρισας.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία, στη διάρκεια των συζητήσεων για τις θέσεις στελέχωσης των στρατηγείων, επιδίωξε να επωφεληθεί από ρυθμίσεις για τη διασύνδεση του εναερίου χώρου Ελλάδος-Τουρκίας και τη δικαιοδοσία του αεροπορικού στρατηγείου Σμύρνης.

Η Κυβέρνηση συμφώνησε, επί της αρχής, για τη διασύνδεση του εναερίου χώρου Ελλάδος-Τουρκίας (Cross Border Connectivity) και έχουν αρχίσει συζητήσεις για τα τεχνικά θέματα, σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων. Επίσης, ενώ το στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ θα έπρεπε να έχει κλείσει από το 2004, δεν είναι γνωστό τί έχει συμφωνηθεί.

Την 7η Μαΐου 2009, συμφωνήθηκε να τοποθετούνται στο στρατηγείο Λάρισας, εναλλάξ, Έλληνας και Τούρκος διοικητής, με το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας αντάλλαγμα της θέσης του Έλληνα επιτελάρχη στη Σμύρνη.

Οι παραπάνω συμφωνίες έγιναν χωρίς να έχουν ρυθμιστεί τα θέματα ελέγχου και διοικήσεως των αεροπορικών δυνάμεων (ACCS), οι περιοχές εναέριας αστυνόμευσης και τα όρια ελέγχου και ευθύνης των ραντάρ κάθε χώρας.

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ήταν αναπόφευκτη η εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή. Αυτό δεν ισχύει για το αεροπορικό στρατηγείο της Γερμανίας όπου διοικητής θα είναι μόνιμα Γερμανός. Το ίδιο φαίνεται ότι θα ισχύσει και στο στρατηγείο της Ιταλίας, όπου θα είναι μόνιμα Ιταλός διοικητής. Επομένως, η αρχή της εναλλαγής διοικητών από γειτονικές χώρες ισχύει τελικά μόνο για τη χώρα μας !

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, οι διαδικασίες καθορισμού του προσωπικού στελέχωσης των στρατηγείων διήρκεσαν από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τον Μάιο του 2009, με εμφανείς παραχωρήσεις από την πλευρά μας στις αξιώσεις της Τουρκίας και με αρνητικές επιπτώσεις στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων.

Οι υποχωρήσεις της Κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η οποία αρκείται σε απλή παρουσία στα διεθνή φόρα και στις επιτροπές διαπραγματεύσεων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

· Γιατί δεχτήκατε η ενεργοποίηση του στρατηγείου Λάρισας, η οποία είχε αποφασισθεί στη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας τον Ιούνιο του 2003, να συνδυασθεί εκ των υστέρων με απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας, όπως η διασύνδεση των εναερίων χώρων Ελλάδος-Τουρκίας, η «επικαιροποίηση» των επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων του στρατηγείου Σμύρνης και η τοποθέτηση Τούρκου διοικητή;

· Τι παραχωρήθηκε από ελληνικής πλευράς προκειμένου να άρει η Τουρκία το βέτο, για την ενεργοποίηση του στρατηγείου Λάρισας;

· Γιατί συμφωνήσατε στη κατ΄αρχήν διασύνδεση των εναερίων χώρων Ελλάδος-Τουρκίας και πως εξασφαλίσατε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ; Μήπως αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ένταση των τουρκικών παραβιάσεων στο εναέριο χώρο του Αιγαίου;

· Γιατί συμφωνήσατε στην τοποθέτηση Τούρκου διοικητή (εναλλάξ με Έλληνα) στο αεροπορικό στρατηγείο CAOC Λάρισας, χωρίς να καθορισθούν πρώτα τα όρια ελέγχου και ευθύνης των ραντάρ στη περιοχή;

· Γιατί διατηρήσατε εν κρυπτώ τις συνομιλίες επί δυο χρόνια, χωρίς να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά κόμματα;

· Γιατί κρατήσατε τις συνομιλίες σε τεχνοκρατικό επίπεδο και δεν επιδιώξατε την ενεργότερη συμμετοχή του ΥΠΕΞ; Υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός για υποβάθμιση του θέματος από πλευρά του ΥΠΕΞ;

· Έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο (NAC), η αρχική συμφωνία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ για τους διοικητές των στρατηγείων;

· Να κατατεθεί το έγγραφο που καθορίζει την στελέχωση των κρίσιμων θέσεων (Flag to Post) στα CAOCs καθώς και στα κύρια αεροπορικά στρατηγεία.

· Να κατατεθεί το έγγραφο για την κατ΄αρχήν συμφωνία διασύνδεσης των εναερίων χώρων Ελλάδος –Τουρκίας (Cross Border Connectivity).

· Να κατατεθούν τα πρακτικά των συζητήσεων για τα παραπάνω θέματα μεταξύ των επιτροπών ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ.

Αθήνα, ………….

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Βάσω

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Βασίλης

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Αλέξανδρος

ΕΥΘΥΜΙΟΥ Πέτρος

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Μιχάλης

ΝΤΟΛΙΟΣ Γεώργιος