Αποσπάσματα από την συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Συνεντεύξεις

• Για το εάν είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει;

Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο είναι έτοιμο, αλλά έχει παρουσιάσει το περίγραμμα του προγράμματος του εδώ και αρκετό καιρό. Ο Γιώργος Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο θα δώσει συγκεκριμένες προτάσεις για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όσο και για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Έχουμε δύο προτάσεις. Μία για το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και μια για την αναπτυξιακή της προοπτική. Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο.
Οι εφημερίδες και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις της αντιπολίτευσης για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους. Αυτό είναι μέσα στο εκλογικό παιχνίδι.

• Για την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το φορολογικό σύστημα

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, αύξησε την φορολογική επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ ελάφρυνε τη φορολογική επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα. Μάλιστα η επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι η μεγαλύτερη μεταξύ όλων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003 τα φυσικά πρόσωπα, για κάθε 100 ευρώ που πλήρωναν οι επιχειρήσεις, πλήρωναν φόρο 160. Το 2008 πλήρωσαν 235 ευρώ.
Εμείς όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά αντίθετα θα τα ελαφρύνουμε. Θα αλλάξουμε όλο το φορολογικό σύστημα και θα επιβαρύνουμε τα υψηλά εισοδήματα. Θα επαναφέρουμε το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, το Φόρο Μεγάλης Κληρονομιάς. Τα έσοδα των μετόχων των επιχειρήσεων που δεν επανεπενδύονται θα φορολογούνται ως εισόδημα. Θα μειώσουμε το φόρο των επιχειρήσεων για τα κέρδη που επανεπενδύονται εντός μιας τριετίας ή μιας πενταετίας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει αυξήσει πάρα πολύ τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών και σήμερα έρχεται με προτάσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Αντίθετα, θα οδηγήσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.

• Για το ρόλο των προσώπων στην εκλογική μάχη

Το επικοινωνιακό χάρισμα που πράγματι έχει ο κ. Καραμανλής, λειτούργησε για αρκετό διάστημα. Οι Έλληνες πλέον δεν αρκούνται σε λόγια, γιατί ζουν την καθημερινότητα, ζουν την πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία και τα αποτελέσματά της.
Εάν η Νέα Δημοκρατία αφήσει τους λεγόμενους Βατοπαιδινούς έξω από τα ψηφοδέλτια, αυτό σημαίνει ότι δέχεται ότι ήταν ένοχοι. Εάν ήταν ένοχοι, ή υπάρχουν υποψίες ενοχής, τότε γιατί ο κ. Καραμανλής έκλεισε νύχτα τη Βουλή, για να παραγραφούν τα αδικήματα;
Οι πολίτες δε θα επηρεαστούν από το εάν στα ψηφοδέλτια είναι κάποια πρόσωπα ή όχι. Αυτό που θέλουν είναι μια διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική που να αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους και τα προβλήματα της χώρας.
Πιστεύω ότι όλα τα κόμματα, πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια να βάλουν τους καλύτερους υποψήφιους. Από εκεί και πέρα είναι οι πολίτες οι οποίοι πρέπει να κρίνουν τους υποψήφιους, με βάση το ήθος, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις προτάσεις, τις ιδέες, τα έργα τους, την πράξη τους.

• Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας

Εμείς επιδιώκουμε, ελπίζουμε και πιστεύουμε, αλλά βεβαίως αυτό είναι απόφαση του ελληνικού λαού, ότι θα έχουμε αυτοδυναμία. Εάν δεν υπάρχει, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα διαλόγου και δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν συγκυβερνήσεις με αναγκαστικό τρόπο.
Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας αυτή δεν είναι εφικτή, γιατί εμείς θέλουμε μια διαφορετική πολιτική. Σε τι να συμφωνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία; Στο πάγωμα των μισθών και των συντάξεων; Στην περικοπή δαπανών στους χαμηλόμισθους και στους μικρομεσαίους;

• Για το εάν θα δοθούν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις

Έχουμε πει ότι για τους μισθούς και τις συντάξεις, το 2010 οι αυξήσεις πρέπει να είναι λίγο πάνω από τον πληθωρισμό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα για να διατηρηθεί η ζήτηση. Το 2009 υπάρχει πάγωμα μισθών και συντάξεων από 1.200 ευρώ και πάνω. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά.
Δε λέμε ότι θα δώσουμε τεράστιες αυξήσεις. Ξέρουμε ποια είναι η οικονομική κατάσταση. Λέμε όμως ότι θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και λίγο να τη βελτιώσουμε.
Ταυτόχρονα θα υπάρξουν και διάφορες άλλες πολιτικές για ενίσχυση της οικογένειας, ενίσχυση της απασχόλησης. Έχουμε πει ότι για τους νέους ανέργους που είναι πάρα πολλοί στη χώρα μας, θα πληρώνει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές στο 100% τον πρώτο χρόνο, 75% το δεύτερο, 50% τον τρίτο και 25% τον τέταρτο. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να απασχοληθούν οι νέοι και να αποκτήσουν εμπειρία.
Υπάρχει μια σειρά από μέτρα που έχουν ως στόχο ακριβώς την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ζήτησης και της αγοράς. Όπως επίσης και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εάν δείτε τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για το 2009, είναι τραγικά, είναι σχεδόν μηδέν η δανειοδότηση. Βλέπουμε πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία, σημαίνει λιγότερα εισοδήματα. Έχουμε έναν φαύλο κύκλο. Αυτό το πράγμα πρέπει να το σπάσουμε.
Βγήκε χθες η έκθεση του World Economic Forum που λέει ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει πέσει μειωθεί από την 37η θέση που ήταν το 2003 στην 71η εφέτος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είμαστε κάτω από την Κολομβία, το Καζακστάν και την Μποτσουάνα. Έχουμε πάει προς τα κάτω σε όλους τους δείκτες. Στους δείκτες της καταπολέμησης της διαφθοράς, της κυβερνησιμότητας.
Και δεν φθάνουν μόνο αυτά αλλά σήμερα βγήκε και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που λέει ότι η Ελλάδα είναι απωθητική για επενδύσεις.

• Για το εάν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία στο ΠΑΣΟΚ

Στην αντιπαράθεση για την εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ βεβαίως υπήρξαν διαφορετικές απόψεις και τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν ανάλογα με την κρίση τους. Από εκεί και πέρα όμως, είμαστε όλοι μαζί, δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη και γνωρίζουμε ότι δεν αντέχει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως η Ελλάδα, να μην υπάρχει μία ισχυρή κυβέρνηση και μία κυβέρνηση που θα δίνει το παράδειγμα.
Πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να ζητάμε από τον πολίτη να συμπεριφέρεται σύμφωνα με το νόμο, εάν πρώτα και κυρίως τα μέλη της κυβέρνησης δε συμπεριφέρονται σύμφωνα με το νόμο. Γι’ αυτό θέλουμε διαφάνεια και διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Έχουμε πάρει το μάθημά μας και πιστεύω ότι δε θα υπάρξουν φαινόμενα ομαδοποιήσεων ή ανταγωνισμών που είναι σε βάρος της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.