Αποσπάσματα από τη Συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1

Συνεντεύξεις

• Για την υπόθεση της Ανθούσας
Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα του πανικού στον οποίον έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής. Κατ' αρχήν την τροπολογία αυτή την έχει ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κάποιοι από τους οποίους είναι υφυπουργοί σήμερα, μας κατηγορούσαν ότι αργήσαμε.
Το 1934 υπήρξε μια Υπουργική Απόφαση που χαρακτήρισε μια πολύ μεγάλη περιοχή στην Ανθούσα αναδασωτέα, αλλά χωρίς σχεδιαγράμματα, χωρίς τίποτα.
Μετά, το 1976, πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε την Ανθούσα ως Κοινότητα σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Έχει εκλεγμένο Κοινοτάρχη, εκκλησία, δημοτικό σχολείο, μια πλήρης κοινότητα 5.000 κατοίκων που μετά έγινε και Δήμος. Η περιοχή για το ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν αυθαίρετη, για το Υπουργείο Γεωργίας αναδασωτέα και για το Υπουργείο Εσωτερικών νόμιμη κοινότητα.
Γνωμάτευση του σημερινού υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών, του κ. Φλογαϊτη, έλεγε ότι υπήρχε λάθος, ότι η περιοχή δεν ήταν αναδασωτέα, γιατί υπήρχε οικισμός από το 1923. Όσο δε για το δάσος 1.000 τ.μ. χαρακτηρίστηκε και προστατεύεται.
Η τροπολογία έγινε ώστε να νομιμοποιηθεί μια κοινότητα που λειτουργούσε νόμιμα κατά την επίσημη Πολιτεία.

Το περίεργο είναι ότι ο κ. Καραμανλής έφερε αυτό το χαρτί στο debate. Αυτοί που του το έδωσαν δεν του είπαν ότι το έχει υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία;

• Για τους ημιυπαίθριους
Έχουμε πει ότι θα επανεξετάσουμε το θέμα, γιατί αυτό που έχει γίνει δεν είναι νομιμοποίηση. Είναι απλώς είναι ένα εισπρακτικό μέτρο, που ταυτόχρονα ωθεί στην παρανομία γιατί υπάρχουν άδειες που έχουν εκδοθεί και δεν έχουν χτιστεί ακόμη.
Πρέπει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση που να βάζει φρένο σε ότι θα συμβεί από δω και μπρος και να ρυθμίζει μέσα σε κάποια πλαίσια, ότι έχει γίνει στο παρελθόν. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται επιμέρους μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα που δεν λύνουν τα προβλήματα. Γι΄αυτό είπαμε ότι θα επανεξετάσουμε αυτό το θέμα.
• Για το φορολογικό σύστημα
Έχουμε πει ότι θα αλλάξουμε όλο το φορολογικό σύστημα, δεν θα επιβαρύνουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αντίθετα κάποιοι θα ελαφρυνθούν, θα επιβαρυνθούν τα υψηλά εισοδήματα.
Έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και του φόρου μεγάλης κληρονομιάς, με αύξηση του αφορολόγητου. Έχουμε μιλήσει επίσης για μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται. Όλα τα έσοδα του κάθε πολίτη από οποιαδήποτε πηγή θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα.
Έχουμε πει ότι θα βελτιώσουμε τον εισπρακτικό μηχανισμό, ώστε να υπάρχει διασταύρωση στοιχείων, ο έλεγχος να γίνεται από το γραφείο για να μην υπάρχει η προσωπική επαφή, όπου δημιουργούνται πολλά παρατράγουδα μεταξύ των εφοριακών και των φορολογουμένων.
Όσο για την κλίμακα, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς προεκλογικά να πει τέτοιες λεπτομέρειες, ούτε είναι αυτό το οποίο ενδιαφέρει. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες και είναι η διαβεβαίωση μας, ότι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα δεν πρόκειται όχι μόνο να επιβαρυνθούν, αλλά σε ορισμένες κατηγορίες, θα ελαφρυνθούν.
• Για τα λεγόμενα περί της επίμονης άρνησης του ΠΑΣΟΚ να προσδιορίσει με ακρίβεια τα μεγέθη της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για να αυξήσει τους φόρους κυρίως στα μεσαία εισοδήματα.
Κατηγορηματικά λέμε όχι. Αυτό που έχει σημασία για τους πολίτες, είναι το ποια θα είναι η πολιτική του κάθε κόμματος, ποιοι είναι οι στόχοι και ποια τα μέτρα, που θα πάρει, ώστε να αναθερμάνει την οικονομία. Το θέμα δεν είναι μόνο το τι φόρο πληρώνει ο κάθε πολίτης, είναι και το τι υπηρεσίες του προσφέρει το Δημόσιο σε θέματα παιδείας, υγείας, υποδομών. Ο κάθε πολίτης ζει σε μια κοινωνία. Αν αυτή η κοινωνία δεν του διασφαλίζει, παιδικό σταθμό για τα παιδιά του, δεν έχει σχολείο κατάλληλο και καταφεύγει στα φροντιστήρια, δεν έχει υγεία κατάλληλη και πηγαίνει στο ιδιωτικό νοσοκομείο, τότε πληρώνει πολύ περισσότερα και επιβαρύνεται πολύ περισσότερο απ΄ότι με τη φορολογία.
• Για τον κρατικό δανεισμό
Υπάρχει ένα δανειακό πρόγραμμα το οποίο το έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία μέχρι τέλος του χρόνου. Αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί. Τώρα για τον επόμενο χρόνο, θα υπάρξει ένα δανειακό πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπε η Νέα Δημοκρατία.
Δεν θέλουμε να αυξήσουμε υπέρμετρα τον δανεισμό. Αυτό που θέλουμε είναι να νοικοκυρέψουμε την κατάσταση.

• Για το νόμο του 2003, που νομιμοποιούσε τα αυθαίρετα
Δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Το 2003 εισηγήθηκα και το ψήφισε η Βουλή, να πάρουν ηλεκτρικό ρεύμα, προσωρινά για 3 χρόνια μόνο, τα εκτός σχεδίου σπίτια που ήταν πρώτη κατοικία μέχρι 120 τετραγωνικά, που δεν ήταν σε ρέματα, δεν ήταν σε δάση, σε αιγιαλό, σε προστατευόμενες περιοχές. Και αυτό, με υποχρέωση της Πολιτείας μέσα σε 3 χρόνια να τα ελέγξει. Βεβαίως την άδεια την έδιναν οι Δήμοι.
Γνωρίζω ότι πάρα πολλοί Δήμοι λειτούργησαν όχι σύμφωνα με το νόμο. Αλλά δεν υπήρξε καμία νομιμοποίηση και καμία περιγραφή περιοχών ως μη δασικών. Αντίθετα είπαμε ότι πρέπει αυτά τα σπίτια να είναι πρώτη κατοικία, να μην είναι σε δασικές περιοχές, να μην είναι σε ρέματα, να μην είναι σε προστατευόμενες περιοχές.
Τώρα αν εάν οι Δήμοι έδωσαν σε κάποιες περιπτώσεις που δεν έπρεπε, οι Δήμοι παρανόμησαν. Δεν έφταιγε ο νόμος. Και βεβαίως το ΥΠΕΧΩΔΕ έπρεπε μέσα σε 3 χρόνια να τα έχει ελέγξει.