Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου στην Real News και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Συνεντεύξεις

ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Πώς φτάσαμε έως εδώ κυρία Παπανδρέου; Ποιος φταίει;

Κύριε Σκουρή, φτάσαμε ως εδώ και μας έφτασαν ως εδώ. Δεν δίνω συγχωροχάρτι στα λάθη του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο αποδείχτηκε πολύ κατώτερο των περιστάσεων, χωρίς να εξαιρώ κανέναν και στο μέτρο που του αναλογεί, ούτε τον εαυτό μου. Όμως δεν είμαστε οι μόνοι ένοχοι. Η Ευρώπη, η συντηρητική Ευρώπη της κας Μέρκελ μας επέβαλε μία αυτοκτονική πολιτική μόνιμης ύφεσης. Η Γερμανία κερδίζει από αυτή την πολιτική σημαντικά ποσά, μέχρι στιγμής. Αλλά θα πέσει και η ίδια θύμα αυτής της πολιτικής, αν η κρίση εξαπλωθεί, πράγμα για το οποίο ανησυχούν οι πάντες στην Ευρώπη, όσο κι αν δεν το παραδέχονται.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 2. Το Μνημόνιο και η οικονομική πολιτική που ακολουθείται μπορεί να μας βγάλει από την κρίση;
Κατηγορηματικά όχι. Η ύφεση θα σπάσει κάθε προηγούμενο και οι φτωχοί, αλλά και η μεσαία τάξη, ζουν πλέον σε συνθήκες προϊούσας εξαθλίωσης. Οδηγούμαστε σε καταστάσεις πρωτόγνωρες για την Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών. Θα έχουμε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Θα έχουμε νέα αύξηση της ανεργίας, που είναι ήδη σε τερατώδη επίπεδα. Οδηγούμαστε σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας υπό συνθήκες αδιαφάνειας. Δεν υπάρχει πουθενά ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να καλυτερέψουν στο παραμικρό. 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 3. Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ; Τα λάθη της τελευταίας διετίας;
Δεν πρόκειται για λάθη, αλλά για εγκλήματα. Τα έχω ξαναπεί. Μιλούσαμε για διψήφιο έλλειμμα και ανακοινώναμε opengov, με αποτέλεσμα να είναι ακέφαλες οι κρίσιμες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Δίναμε επιδόματα, ενώ έπρεπε να πάρουμε μέτρα. Και πολλά άλλα…
Σήμερα, κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι η ΝΔ οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή. Αλλά, όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς αποτελειώσαμε τη χώρα. Θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καλές προθέσεις, αλλά καταστροφικά αποτελέσματα.
Αλλά οι ευθύνες δεν είναι μόνον σε εκείνον. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα χειροκροτούσε περίπου σύσσωμη, στη συνεδρίαση που προκάλεσα, όταν ο πρωθυπουργός πήγε και παραιτήθηκε στον κ. Σαμαρά. Μόνον εγώ του είπα τότε ότι δεν μπορεί να κυβερνά με την παρέα του και η σιγή ήταν εκκωφαντική. Έχουμε κι εμείς ευθύνες για τα όσα συνέβησαν.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 4. Το Μνημόνιο θα μπορούσε να αποφευχθεί;
Με τα «αν» δεν βγαίνει άκρη. Και η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την εξάρτηση από τα δάνεια της τρόικας, αν είχαμε αντιληφθεί την κατάσταση. Αλλά η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν θέλησε για αρκετούς μήνες να δει την πραγματικότητα. Είχα προειδοποιήσει από τις αρχές Νοεμβρίου του 2009 ότι ήταν μεγάλη η ανάγκη να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα και να αναβληθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις. Δυστυχώς, δεν με άκουσε κανείς.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 5. Είναι, πάντως, εντυπωσιακό ότι δεν είδαμε καμία τιμωρία πολιτικού για τόσα σκάνδαλα. Γιατί αυτό δεν γίνεται;
Το 2007, είχα πει ότι δεν νιώθω αλληλεγγύη για εκείνους στο ΠΑΣΟΚ που πλούτισαν. Τότε ήταν μεγάλη η αντίδραση μέσα στο κόμμα. Δε νομίζω ότι σήμερα θα υπήρχε η ίδια αντίδραση. Αρχές του 2010 πρότεινα να γίνει ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες όσον είχαμε διατελέσει υπουργοί και υφυπουργοί από το 2000. Δεν έγινε και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο το αίσθημα της αδικίας.
Το πρόβλημα όμως είναι γενικότερο, είναι πρόβλημα ολόκληρου του συστήματος που έχει δομηθεί από τη μεταπολίτευση και μετά. Η δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, η συνδικαλιστική ηγεσία, η επιχειρηματική και πνευματική ηγεσία έχουν το δικό τους μερίδιο, όπως το έχουμε και όλοι εμείς οι πολιτικοί.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 6. Το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογή νέας ηγεσίας, πήρε όντως τα μαθήματά του;
Το ΠΑΣΟΚ είναι ταυτισμένο με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την ανεργία και την ύφεση. Η προηγούμενη ηγεσία δεν είχε ποτέ το χρόνο ή τη διάθεση να ζητήσει εναλλακτικές προτάσεις από τα στελέχη, διότι θεωρούσε ότι είχε την απόλυτη εξουσία, μαζί με τους διάφορους αυλικούς της.
Τουλάχιστον, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ζήτησε μία συγνώμη από τους πολίτες. Είναι κι αυτό μία αρχή. 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 7. Τα πρώτα δείγματα του Ευ. Βενιζέλου, δηλαδή, πώς τα κρίνετε;
Παραμένω στο ΠΑΣΟΚ μαζί με ελάχιστους από εκείνους που διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα. Γνωρίζω βέβαια ότι σε αυτή την συγκυρία υπάρχει μία διαμορφωμένη πλειοψηφία που εκτιμά ότι τα μνημόνια είναι μονόδρομος. Ο στόχος μου είναι να αλλάξει αυτή η εκτίμηση.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ένα ικανό στέλεχος αλλά έχει μια πάρα πολύ δύσκολη δουλειά. Έχω την εκτίμηση ότι εγκλωβίστηκε πολιτικά μετά από τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου, που έγινε με σκοπό να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.   
Είπα και στον ίδιον, ότι για πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση. Όμως, έγινε σε ένα λάθος πλαίσιο.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 8. Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ πώς το βλέπετε;
Βραχυπρόθεσμα, καθόλου ευοίωνο. Και δεν θα μπορούσαν να είναι αλλιώς τα πράγματα.
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 9. Εσείς σε τι ελπίζετε; Και πού θα οδηγηθεί η χώρα;
Η σωτηρία της χώρας είναι ζητούμενο. Η συνταγή που μας έχουν επιβάλλει οδηγεί σε αδιέξοδο.
Εκτιμώ ότι θα συνεχίσουν να μας σπρώχνουν έξω από την ευρωζώνη, αν δεν αλλάξουν ριζικά οι πολιτικές συνθήκες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία θα είναι ένα σημαντικό τεστ, μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως θα είναι μεγάλη αλλαγή του χρόνου, αν η Γερμανία οδηγηθεί σε «μεγάλο συνασπισμό». Αν καταφέρουν οι σημερινές πλειοψηφίες, όπως η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί , να διατηρηθούν , τότε δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα έλθουν ακόμα χειρότερες μέρες και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Και να προσθέσω κάτι : Όταν η μεσαία τάξη εξαθλιώνεται, το επόμενο βήμα είναι ο αυταρχισμός. Αυτό θα είναι τραγικό και για εμάς και για την Ευρώπη.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 10. Εκτιμάτε ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε συγκυβέρνηση; Και με πρωθυπουργό τον Σαμαρά ή πρόσωπο όπως ο Παπαδήμος;
Οι καταστάσεις που ζούμε απαιτούν κυβερνήσεις έξω από τα συνηθισμένα. Χρειαζόμαστε άθροισμα και πολλαπλασιασμό δυνάμεων. Απαιτείται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. Θέλω να είναι σαφές πρώτον ότι το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι ψεύτικο διότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ του ευρώ και ακόμη το κόστος εξόδου μας από το ευρώ για τους εταίρους μας είναι τεράστιο. Και δεύτερον οι μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα επαγγελμάτων, μείωση της γραφειοκρατίας, κατάργηση των καρτέλ, πρέπει να γίνουν. Χρειάζεται σχέδιο και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δεν υπάρχει μέλλον με επιστροφή στο παρελθόν.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ 11. Εσείς τι θα πράξετε κυρία Παπανδρέου; Θα είστε υποψήφια στις προσεχείς εκλογές;
Διαγράφτηκα από την κοινοβουλευτική ομάδα για μία πολιτική επιλογή. Δεν νομίζω ότι θα είμαι υποψήφια στις επόμενες εκλογές.