Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΚΑΝΑΛΙ 1"

Συνεντεύξεις

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Γεια σας κα Παπανδρέου. Ένα πρώτο σχόλιο για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, για τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός; Κατ΄ αρχήν χθες για την ατζέντα που έδωσε στην πορεία προς τις εκλογές συμφωνείτε ότι είναι μία τριετία λιτότητας, ότι αυτό ήταν η ομιλία του χθες;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σίγουρα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Η οικονομία έχει σοβαρά προβλήματα και λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας επί πεντέμισι χρόνια.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Καραμανλής και στην ομιλία του χθες και σήμερα, εμφανίστηκε ως παρατηρητής. Σαν να μην ήταν όλα αυτά τα χρόνια ο ίδιος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σήμερα πλέον οι πολίτες κρίνουν τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Καραμανλή όχι από τις προθέσεις αλλά από τις πράξεις, το τι έκανε τα πεντέμισι αυτά χρόνια.

Και είναι πρωτοφανές τόσο στα Ελληνικά χρονικά, όσο και στα ευρωπαϊκά χρονικά υποψήφιος Πρωθυπουργός, να θέτει τα ίδια ζητήματα σε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2004 μίλησε για διαφάνεια, για περιορισμό του δημοσίου, θα θυμόσαστε που έλεγε ότι θα μειώσει τη σπατάλη κατά 10 δισεκατομμύρια. Έλεγε επίσης ότι θα προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές.

Το Σεπτέμβριο του 2007 έκανε εκλογές με κεντρικό θέμα τον προϋπολογισμό του 2008. Κατήρτισε τον προϋπολογισμό του 2008 και στο τέλος του έτους, τότε που ακόμη η οικονομική κρίση δεν είχε έρθει στη χώρα μας, είχαμε επιπλέον έλλειμμα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τώρα προκηρύσσει εκλογές για τρεις λόγους, τη μείωση της φοροδιαφυγής, η οποία έχει διευρυνθεί πάρα πολύ επί της δικής του διακυβέρνησης, τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, που έχει διευρυνθεί πάρα πολύ, απλώς να σας πω κ. Σκουρή και κα Ζαφειριάδου, ότι επί Νέας Δημοκρατίας έγιναν 657 νέοι Φορείς και 450 νέες Επιτροπές και έρχεται σήμερα και λέει θέλω τη στήριξή σας για να σας σφίξω το ζωνάρι για τα επόμενα χρόνια.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πως μπορεί να χαρακτηριστεί κα Παπανδρέου ένας Πρωθυπουργός ο οποίος πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές υποσχόμενος πάγωμα προσλήψεων, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και ουσιαστικά και των συμβάσεων των συλλογικών στους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση; Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Καραμανλής;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Παίζει το χαρτί της υπευθυνότητας. Δηλώνει ότι είναι υπεύθυνος ηγέτης. Εμφανίζεται σαν να μην έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας και συνεχίζει την ίδια πολιτική, γιατί αυτή είναι η ιδεολογική και πολιτική του αντίληψη, ότι πρέπει πάντα να επιβαρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Αυτά τα μέτρα τα οποία προτείνει, όχι μόνο δεν θα έχουν αποτέλεσμα, αλλά θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Το πάγωμα μισθών και συντάξεων το επέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό και το 2009. Θα σας θυμίσω ότι έχει περάσει διάταξη που προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει καμία αύξηση το 2009 πάνω από 1.200 ευρώ αποδοχές στο δημόσιο τομέα.

Τα αποτελέσματα τα έχουμε δει. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2009, η ανάπτυξη πάει από το κακό στο χειρότερο, είναι πρωτοφανή τα ελλείμματα, είναι πρωτοφανή η μείωση των εσόδων και η αύξηση των δαπανών. Και έρχεται τώρα και λέει ότι αυτή την πολιτική που ακολούθησα και η οποία δεν έχει κανένα αποτέλεσμα θα τη συνεχίσω με πιο έντονο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι το 2009 αυτοί που είχαν μεγάλα κέρδη ήταν το τραπεζικό σύστημα με 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ κέρδη.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σα να μην τους άγγιξε η κρίση, ναι.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Πριν ανακοινώσει όλα αυτά τα μέτρα που προτίθεται να πάρει περιέγραψε την οικονομία με κάπως μελανά χρώματα, στα οποία νομίζω ότι δε διαφωνείτε πάνω-κάτω, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει πει πολλές φορές ότι γνωρίζει πολύ καλά..

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας είπα ότι είναι πάρα πολύ σοβαρά τα προβλήματα και θα αντιμετωπίσουμε μία τεράστια πρόκληση, αλλά γνωρίζουμε τα προβλήματα και έχουμε και το σχέδιο και την ικανότητα να…

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν κερδίσετε τις εκλογές πάγωμα προσλήψεων μισθών συντάξεων και επιδομάτων θα υιοθετήσετε; Μπορείτε να δεσμευτείτε από τώρα;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ΄ αρχήν κ. Σκουρή πρέπει να πω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ωραία, εγώ βάζω ένα «αν» μπροστά.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αλλά σίγουρα τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αυτή την πολιτική. Αντίθετα θέλει μια διαφορετική πολιτική. Χρειάζεται ενίσχυση της ζήτησης για να βγούμε με τις λιγότερες απώλειες από την ύφεση, ενίσχυση της απασχόλησης, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βεβαίως κάποιοι πρέπει να πληρώσουν κι αυτοί που θα πληρώσουν είναι αυτοί οι οποίοι πράγματι έχουν τεράστια εισοδήματα και έχουν και τεράστια ακίνητη περιουσία.

Έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το φόρο μεγάλης κληρονομιάς, θα αλλάξουμε όλο το φορολογικό σύστημα, θα επιβάλουμε φορολογία στα κέρδη των μετόχων στα οποία η Νέα Δημοκρατία μείωσε τη φορολογία και χάρισε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή έχουμε μία πολιτική τελείως διαφορετική που ενισχύει την παραγωγή και τη ζήτηση, για να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι υπεύθυνοι γι’ αυτή την οικονομική κρίση είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και είναι πραγματικά απαράδεκτο ο Πρωθυπουργός της χώρας να λέει ότι θα σας επιβαρύνω ακόμη περισσότερο. Δεν μας είπε όμως τίποτα για τα Golden Boys, δεν μας είπε τίποτα για τα υψηλά εισοδήματα, δεν μας είπε τίποτα για τα bonus.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ο κ. Καραμανλής δεν είπε ότι φταίνε οι μισθωτοί, είπε ότι φταίει η διεθνής κρίση. Πριν τη διεθνή κρίση, ή τουλάχιστον πριν φτάσει στην Ελλάδα, τα πράγματα ήταν καλύτερα, τα είχε διορθώσει όλα ή ευθύνονται μόνο αυτά τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας είπα, σίγουρα υπάρχει η διεθνής κρίση. Αυτό είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο.

Από κει και πέρα όμως υπάρχει και το πρόβλημα της πολιτικής που ακολούθησε τα πεντέμισι χρόνια η Νέα Δημοκρατία. Στο τέλος του 2008 που είχαμε αύξηση των ελλειμμάτων δεν είχαμε δει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Η αύξηση των ελλειμμάτων ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Η επιβάρυνση στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δεν ήταν θέμα οικονομικής κρίσης, ήταν θέμα πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, η μείωση των επενδύσεων, όλα αυτά ήταν στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για ενίσχυση συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι για ενίσχυση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Αλλά και τώρα όσα μέτρα πήρε λόγω της οικονομικής κρίσης, πάλι κι αυτά ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έδωσε τα χρήματα στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο χρειαζόταν στήριξη, αλλά δεν έπρεπε να τα δώσει με αυτόν τον τρόπο. Έπρεπε τα χρήματα αυτά να πάνε στις επιχειρήσεις, στην παραγωγή, στους πολίτες και να διευκολύνουν έτσι την ανάπτυξη.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μία τελευταία ερώτηση, κα Παπανδρέου πιστεύετε ότι αν χάσει ο κ. Καραμανλής θα παραμείνει στη θέση του, όπως ο ίδιος δήλωσε σήμερα ότι δεν φεύγει, «όχι δεν παραιτούμαι»;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, αυτό νομίζω είναι λίγο πρόωρο, γιατί θα εξαρτηθεί και είναι εσωκομματικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας και από τα ποσοστά με τα οποία θα χάσουνε και από τις πιέσεις οι οποίες θα υπάρξουν.

Μην ξεχνάμε ότι για πρώτη φορά ο κ. Καραμανλής αμφισβητείται από το ίδιο του το κόμμα και έχει δύο προβλήματα. Ένα είναι προς την ελληνική κοινωνία που η συντριπτική πλειοψηφία έχει αγανακτήσει με την πολιτική που ακολουθεί και το άλλο πρόβλημα είναι προς την ίδια του την κοινοβουλευτική ομάδα και τα μέλη και τους οπαδούς, που προσπαθεί να τους συσπειρώσει αλλά νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο και ήδη αμφισβητείται από τώρα.

Τώρα αν θα αμφισβητηθεί μετά, είναι θέμα που αφορά τη Νέα Δημοκρατία.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κυρία Παπανδρέου και από μένα μία τελευταία ερώτηση, αν μου επιτρέπετε, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού ή για άλλου είδους συνεργασίες και υπήρξε κατηγορηματικός υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, αλλά όταν κλήθηκε να απαντήσει ειδικά για το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ περιορίστηκε στο να εκφραστεί καταφανώς εναντίον της συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, χωρίς να κάνει το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ. Η δική σας άποψη;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κυρία Ζαφειριάδου, έχουμε τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος και τα στελέχη πάρα πολλές φορές ότι δεν είναι δυνατή μία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε διαφορετικές πολιτικές, διαφορετική ιδεολογία, διαφορετικούς στόχους.

Εμείς θέλουμε ανατροπή της σημερινής πολιτικής και επομένως δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία στις πολιτικές τις οποίες ακολούθησε, είτε αφορούν στην οικονομία, είτε στα θέματα διαφάνειας, στα θέματα διαχείρισης του δημόσιου πλούτου, στα θέματα της δημόσιας περιουσίας και στα θέματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα που πρέπει και μπορούν να ληφθούν, που δεν έχουν και οικονομικό κόστος, αλλά που διευκολύνουν και επιβάλλουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη χώρα μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα θέματα της αξιολόγησης της αξιοκρατίας, μείωση δηλαδή των κομματικών παρεμβάσεων και της ταύτισης του κράτους με το κόμμα, είναι πρωταρχικής σημασίας και η προϋπόθεση για να πάει η χώρα μπροστά.