Συνέντευξη Β. Παπανδρέου στην εφημερίδα "REAL NEWS" και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς επιμένατε καιρό για τη λήψη μέτρων. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ κυρία Παπανδρέου;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θεωρώ εξαιρετικά φθηνό στην συγκυρία που ζούμε, να επιχειρεί κάποιος να δικαιωθεί τάχα, επειδή είχε πει το ένα ή το άλλο πράγμα. Ό,τι έγινε , έγινε. Η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο πριν ανακοινώσει τα μέτρα, αλλά δυστυχώς, περιθώρια δεν υπήρχαν . Η κατάσταση ήταν – και παραμένει – πολύ χειρότερη και από όσο πίστευαν κάποιοι υπουργοί. Αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι χάνουμε προσωρινά ένα κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας, είναι η πικρή αλήθεια.
Σήμερα, πιστεύω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ζούμε την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Το βασικό είναι να σωθεί η χώρα. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
Το στοίχημά μας είναι η γρήγορη έξοδος από την κατάσταση αυτή. Απαιτείται ομόθυμη στήριξη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Και εννοώ και κοινωνική στήριξη, πέρα από πολιτική. Δε νοούνται σήμερα ανεδαφικές διεκδικήσεις από τους εργαζομένους, όταν κινδυνεύουμε να δούμε την ανεργία να εκτοξεύεται.
Γνωρίζετε , για παράδειγμα, ότι η απεργία των ταξί , που δεν θέλουν τις ταμειακές μηχανές, έγινε μεγάλο θέμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου βεβαίως τα ταξί δίνουν κανονικά αποδείξεις; Πως θα μας πάρουν στα σοβαρά, όταν ενώ βυθιζόμαστε, αντιστεκόμαστε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τα βασικά στοιχήματα είναι πια η εφαρμογή των μέτρων. Από τι θα εξαρτηθεί η εφαρμογή τους και τι πρέπει να προσεχθεί;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Απαιτείται πολιτική βούληση, γρήγορες αποφάσεις και άμεση στελέχωση της κρατικής μηχανής. Τα μέτρα πρέπει να είναι δίκαια και άμεσα να εξειδικευτούν. Για παράδειγμα πιστεύω ότι στο φορολογικό, έχει γίνει μία σοβαρή προσπάθεια για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, παρ΄ ότι γνωρίζουμε το πολιτικό κόστος. Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές που ανακοινώθηκαν πρέπει να εξειδικευτούν , αλλά και να διορθωθούν σε κάποιο βαθμό στο νομοσχέδιο, προκειμένου να πετύχουμε πιο δίκαιη φορολογική πολιτική, αλλά και πιο αποτελεσματική .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα παραδεχθείτε ωστόσο, ότι τα μέτρα για την ανάπτυξη έχουν καθυστερήσει…
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι αλήθεια. Και δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα, αν δεν κινηθούμε πολύ γρήγορα στον τομέα αυτόν. Επαναλαμβάνω, δεν είναι ώρα να λέμε ότι φταίει ο ένας και ο άλλος. Αλλά έχουμε καθυστερήσει , με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν επιχειρήσεις και να υπάρχει κίνδυνος έκρηξης της ανεργίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε όντως, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι στο -0,3% όπως προβλέπει το οικονομικό επιτελείο;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ίσως αυτό γίνει κατορθωτό μόνον για το δεύτερο εξάμηνο και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Όχι όμως για το σύνολο της χρονιάς, δυστυχώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε πεπεισμένη ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, δεν είμαι. Πιστεύω ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, διότι η Οικονομία που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ είναι σε τραγική κατάσταση. Ο κ. Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει από το χάος που δημιούργησε. Ας το έκανε τουλάχιστον νωρίτερα, για να αφήσει στο ΠΑΣΟΚ κάποιο χρονικό περιθώριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία κ. Παπανδρέου ότι τα κόμματα εξουσίας είναι πολυσυλλεκτικά. Στη σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο, δείχνει να αντιμάχονται δυο γραμμές στο ίδιο το οικονομικό επιτελείο…
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Υπάρχει πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών. Αυτοί έχουν την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση. Τους στηρίζουμε όλοι και όλες . Από κει και πέρα, υπάρχουν απόψεις , που είναι όλες συζητήσιμες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σημερινή συλλογικότητα και η εν γένει παρουσία του κόμματος σας ικανοποιεί;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη και είναι φυσικό να υπάρχει μία υποτονικότητα στην παρουσία του κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στελέχη και στο εσωτερικό του κόμματός σας μιλούν για νεοσυντηρητικά μέτρα και προειδοποιούν πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σώσει τη χώρα, αλλά σίγουρα θα χάσει την ψυχή του…
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Προτιμώ να σωθεί η χώρα, παρά να κρατήσει την ψυχή του το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, αν χαθεί η χώρα, η ψυχή του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει καμία σημασία. Η Ελλάδα δανείζεται με τοκογλυφικούς όρους για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτό δεν είναι ούτε παλαιοσυντηρητικό, ούτε νεοσυντηρητικό. Είναι η σκληρή πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα πρέπει προκειμένου να έχει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Σαμαρά στην οικονομία, να ρίξει νερό στο κρασί της σε ν/σ όπως το γερμανικό μοντέλο και ο Καλλικράτης;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να με συγχωρείτε, αλλά δεν συγκυβερνά το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτοί μας έφεραν μέχρι εδώ, αυτοί κορόϊδευαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί έφτασαν το έλλειμμα στα ύψη, αυτοί έχουν το θράσος τώρα να μας λένε ότι με τα πλαστά στοιχεία που έδιναν , κατάφερναν να αποφεύγουν την επιτήρηση, στην οποία μπήκαμε δύο φορές επί των ημερών τους. Να σοβαρευτούν, να μιλήσουν επιτέλους για το τι διέπραξαν τα 5,5 χρόνια που κυβέρνησαν και ας κάνουν όση αντιπολίτευση νομίζουν. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, με άμεση προτεραιότητα βεβαίως την οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ευρωπαϊκή βοήθεια φτάνει. Μήπως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πίσω σε ορισμένα μέτρα, ώστε να μετριάσει τις έντονες κινητοποιήσεις;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν υπάρχει περιθώριο για κόλπα. Ένα βήμα πίσω αν κάνει η κυβέρνηση , θα χαθεί και το τελευταίο γραμμάριο αξιοπιστίας που έχει πλέον η Ελλάδα στο εξωτερικό. Η χώρα πρέπει να βγει όσο γίνεται πιο γρήγορα από το φαύλο κύκλο της μείωσης των δαπανών , αλλά και η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι οι ημέρες της δανεικής ευημερίας τελείωσαν. Η νέα ανάπτυξη θα έλθει με σκληρή δουλειά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως μεταξύ άλλων το ευρώ πληρώνει και την καθυστέρηση της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ;
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η αδυναμία αυτή είχε επισημανθεί την περίοδο δημιουργίας του ευρώ και η πρόσφατη κρίση ανέδειξε τα προβλήματα, τα οποία όμως δεν είναι τα ίδια για όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, ένα σχετικά πιο αδύνατο ευρώ ικανοποιεί τη γερμανική πλευρά, που είναι μία εξαγωγική οικονομία. Το ζήτημα για εμάς είναι να γίνουμε μία ανταγωνιστική Οικονομία, αφού δεν μπορούμε πια να χρηματοδοτήσουμε το στρεβλό πρότυπο ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων. Το σύστημα «δεν παράγουμε, αλλά δανειζόμαστε και καλοπερνάμε» είχε ημερομηνία λήξης.