Δηλώσεις Β.Παπανδρέου σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Ανακοινώσεις

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ:

«Η αδράνεια και η αλλοπρόσαλλη πολιτική της Κυβέρνησης και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, της άμυνας και ασφάλειας της χώρας, είναι πρωτοφανής.

Το 2004 είχαν υποσχεθεί 6μηνη θητεία. Μετά από 5,5 χρόνια αδράνειας, μετά τη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, προχωρούν έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα στην μείωση της θητείας στους 9 μήνες. Χωρίς αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών (σήμερα υπάρχει έλλειμμα 15.000 περίπου οπλιτών), χωρίς εισηγήσεις των αρμοδίων, προχωρούν στη μείωση της θητείας για προεκλογικούς λόγους, αδιαφορώντας για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευσίμων που θα επιβαρυνθούν δραματικά.

Η μείωση της θητείας μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με σχέδιο, χωρίς μείωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Δέχτηκαν Τούρκο Διοικητή στο νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας χωρίς να έχουν συμφωνηθεί θέματα που αφορούν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας, λόγω αδράνειας, ανικανότητας διαπραγμάτευσης και της ανύπαρκτης εξωτερικής πολιτικής και τώρα δηλώνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Το 2006 ενώ είχαν θέσει τη χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης, εξήγγειλαν εξοπλιστικό πρόγραμμα 27 δις Ευρώ για τα επόμενα χρόνια, το οποίο επί τρία χρόνια έχει μείνει ανεκτέλεστο.

Σήμερα προχωρούν σε νέο προεκλογικό πυροτέχνημα και εξαγγέλλουν μείωση εξοπλισμών τα επόμενα χρόνια όταν θα είναι άλλη κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση μειζόνων εξοπλιστικών προγραμμάτων με ανάθεση και πλήρη αδιαφάνεια, ενώ υπάρχει δραματική έλλειψη πυρομαχικών και ανταλλακτικών για την αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Όταν τα θέματα της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της άμυνας της χώρας «αξιοποιούνται» για μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες, απαιτείται πιο επιτακτικά η αλλαγή της Κυβέρνησης.»