Δήλωση Β.Παπανδρέου σχετικά με την ανακοίνωση του προγράμματος εξοπλισμών από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Θέματα Άμυνας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε σε άτυπη συνάντηση των δημοσιογράφων ότι η Κυβέρνηση, σε περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης, προχωρεί σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους περίπου 6 δις. ευρώ.

Στους εξοπλισμούς αυτούς περιλαμβάνονται οπλικά συστήματα που χρειάζονται άμεσα και άλλα για τα οποία η προμήθειά τους αν απαιτείται μπορεί και πρέπει να καθυστερήσει.

Το μείζον και επείγον ζήτημα για την ασφάλεια της χώρας και την αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων είναι η αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Είναι αδιανόητο και πρόκληση για τον Ελληνικό λαό, που πληρώνει τεράστια κονδύλια λόγω της κυβερνητικής αδράνειας και ανικανότητας, τα πλέον σύγχρονα άρματα μάχης να μην έχουν πυρομαχικά και να υπάρχουν πλοία χωρίς ανταλλακτικά.

Αντί η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις κραυγές αγωνίας των στρατιωτικών επιτελείων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών σε πυρομαχικά και ανταλλακτικά, προχωρεί σε νέους εξοπλισμούς και μάλιστα με πλήρη αδιαφάνεια με απ’ ευθείας αναθέσεις για να ενισχύσει τις οικονομίες άλλων χωρών και να εξυπηρετήσει διάφορους μεσάζοντες.

Είναι επίσης πρωτοφανές να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση των πολιτών και της Βουλής για αποφάσεις τέτοιας σημασίας και τόσο μεγάλου ύψους και να ανακοινώνονται ατύπως μετά από δύο μήνες από τότε που ελήφθησαν.

Το ΠΑΣΟΚ θα επανεξετάσει, όταν γίνει Κυβέρνηση, την αναγκαιότητα των οπλικών συστημάτων, σε συνδυασμό με την αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, που απαιτείται.