Ερώτηση Β.Παπανδρέου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέματα Άμυνας

Θέμα: «Καταστρατηγώντας τις διατάξεις του Π.Δ. 200/1993, οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Κλάδων των Ε.Δ., "ψαλιδίζουν" τις δικαιούμενες αποζημιώσεις των μετακινουμένων στο εσωτερικό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ζημιώνοντάς τους οικονομικά».

Mε το Π.Δ. 200/1993 «Περί Οδοιπορικών Εξόδων Εσωτερικού του Στρατιωτικού Προσωπικού των Ε.Δ.» (ΦΕΚ Α' 75), ρυθμίζονται τα των οδοιπορικών εξόδων του μετακινουμένου στο εσωτερικό στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με το ν. 2685/1999 (ΦΕΚ Α' 35) ρυθμίζονται τα θέματα καλύψεως των δαπανών των μετακινουμένων εκτός έδρας, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με εντολή του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α Α' και Β' βαθμού και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ., στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, για εκτέλεση υπηρεσίας, ως και των τοποθετουμένων, αποσπώμενων ή μετατιθεμένων (άρθρο 1). Κατά το άρθρο 33,παρ 1 του εν λόγω νόμου, καταργήθηκαν οι προϊσχύουσες αυτού διατάξεις του ν. 2346/1995 (ΦΕΚ Α' 220), οι οποίες ρύθμιζαν τα αυτά αντικείμενα, καθώς και κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που διέπονται από αυτόν, «με την επιφύλαξη της ισχύος των ειδικών διατάξεων που ρυθμίζουν τις μετακινήσεις στο εσωτερικό του στρατιωτικού γενικά προσωπικού». Υπό τα δεδομένα αυτά, τα των οδοιπορικών εξόδων του μετακινουμένου στο εσωτερικό στρατιωτικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων διέπονται από τις διατάξεις του προαναφερθέντος Προεδρικού Διατάγματος.

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει πως υπάρχουν σαφείς διατάξεις, που ρυθμίζουν τα των οδοιπορικών εξόδων του μετακινουμένου στο εσωτερικό στρατιωτικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Όμως, το τελευταίο διάστημα οι οικονομικές υπηρεσίες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, εφαρμόζουν κατά το δοκούν την υφιστάμενη νομοθεσία, μη αποδίδοντας στα στελέχη τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Συγκεκριμένα:

Ενώ προβλέπεται από το Π.Δ. 200/93 (άρθρο 8), που αφορά όλους τους στρατιωτικούς, ως αποζημίωση των στελεχών η καταβολή των 2/3 της ημερήσιας αποζημίωσης, αναλόγως του βαθμού τους, για κάθε ημέρα συμμετοχής τους στις ασκήσεις, οι οικονομικές υπηρεσίες των Κλάδων- κατά παράβαση των διατάξεων του Π.Δ.- εγκρίνουν και καταβάλουν στα στελέχη το 1/2 της ημερήσιας αποζημίωσης εφαρμόζοντας τις διατάξεις του ν. 2685/99.

Ενώ προβλέπεται από το Π.Δ. 200/93 (άρθρο 8,παρ 4) ως αποζημίωση των στελεχών το 1/2 της ημερήσιας αποζημίωσης σε περίπτωση αυθημερόν επανόδου, οι οικονομικές υπηρεσίες των Κλάδων- κατά παράβαση των διατάξεων του ΠΔ- εγκρίνουν και καταβάλουν στα στελέχη το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του άρθρου 9, παρ 2γ του ν. 2685/99 .

Ενώ προβλέπεται από το Π.Δ. 200/93 (άρθρο 8), κατά το χρόνο επιστροφής των στρατιωτικών στην έδρα τους, η καταβολή του 1/2 της ημερήσιας αποζημίωσης οι οικονομικές υπηρεσίες των Κλάδων - κατά παράβαση των διατάξεων του Π.Δ.- εγκρίνουν και καταβάλουν στα στελέχη των Ε.Δ. κατά το χρόνο επιστροφής στην έδρα τους μόνο το 1/3 της ημερήσιας αποζημίωσης, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του ν. 2685/99.

Αντίθετα, όπου οι διατάξεις του ν.2685/99 είναι ευμενέστερες για τα στελέχη των Ε.Δ. σε σχέση με του Π.Δ. 200/93, οι οικονομικές υπηρεσίες των Κλάδων εφαρμόζουν το Π.Δ. 200/93, έτσι:

o Αντί να καταβάλλεται η οφειλόμενη αποζημίωση για κάθε ημέρα εκπαίδευσης στα 2/3 της ημερήσιας αποζημίωσης που προβλέπεται από ν.2685/99, καταβάλλεται εκπαιδευτικό επίδομα, που υπολείπεται σημαντικά του αναλογούντος ποσού, με βάση τις διατάξεις του ν.2685/99.

o Αντί των διατάξεων του Π.Δ. 200/93 (άρθρο 8) για τον καθορισμό των θέσεων ταξιδίου εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.2685/99(άρθρο 4), που είναι δυσμενέστερες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους οι οικονομικές υπηρεσίες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του Π.Δ. 200/1993 «Περί Οδοιπορικών Εξόδων Εσωτερικού του Στρατιωτικού Προσωπικού των Ε.Δ.» (ΦΕΚ Α' 75), με το οποίο ρυθμίζονται τα των οδοιπορικών εξόδων του μετακινουμένου στο εσωτερικό στρατιωτικού προσωπικού ;

2. Είναι σε γνώση σας η μη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας από τις οικονομικές υπηρεσίες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων;

3. Έχετε μήπως εγκρίνει την μη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας από τις οικονομικές υπηρεσίες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων;

4. Μήπως η μη εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 200/1993 και η μη καταβολή των προβλεπομένων αποζημιώσεων για εκτέλεση ασκήσεων, συμμετοχή σε εκπαίδευση κτλ συσχετίζεται με την με αριθμ' 9/27 Απριλίου 2007/Απόφαση του Α.Σ.Σ;

5. Είναι σε γνώση σας πως με την παραπάνω απόφαση, με την οποία καθορίστηκαν νέες προϋποθέσεις χορήγησης Ημερών Εκτός Έδρας (ΗΕΕ) για συμμετοχή στελεχών σε ασκήσεις-εκπαιδεύσεις, οι Ανώτατοι Αξιωματικοί λαμβάνουν σε πάγια βάση 10-13 ΗΕΕ ανά μήνα ενώ τα κατώτερα στελέχη από 3-5;

Αθήνα 12.02.09

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Βάσω

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Βασίλης

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Αλέξανδρος

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Μιχάλης

ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ Παναγιώτης

ΕΥΘΥΜΙΟΥ Πέτρος