Ερώτηση Β.Παπανδρέου στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα:"Απαράδεκτα φαινόμενα παρεμβάσεων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στις τοποθετήσεις αξιωματικών της Π.Α. σε επιχειρησιακές θέσεις"

Θέματα Άμυνας

30/03/09

Κύριε Υπουργέ,

Τα απαράδεκτα φαινόμενα συστηματικών παρεμβάσεων που παρουσιάστηκαν στις φετινές τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποστρατεύτηκαν εξαίρετοι αξιωματικοί για να προωθηθούν άλλοι ελεγχόμενοι πλήρως κομματικά ,συνεχίζονται με παρεμβάσεις στις τοποθετήσεις αξιωματικών σε επιχειρησιακές θέσεις.

Η διαταγή με τις τοποθετήσεις ανώτερων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας σε θέσεις διοικητών μονάδων και αξιωματικών επιχειρήσεων, η οποία τυπικά υπογράφεται από τον Υπουργό, επιστράφηκε για να «διορθωθεί» σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του σκληρού κομματικού επιτελείου του Υπουργού.

Οι τοποθετήσεις που δεν γίνονται αποδεκτές από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αφορούν τους αξιωματικούς επιχειρήσεων στις ευαίσθητες μονάδες της Ανδραβίδας, Τανάγρας και Σούδας, τους διοικητές Τατοϊου, Τρίπολης και τον υποδιοικητή Ανδραβίδας καθώς και τον διοικητή της Σχολής Όπλων Τακτικής (όπου οι ιπτάμενοι αξιωματικοί διδάσκονται προκεχωρημένες αεροπορικές τακτικές).

Ο σκληρός κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. θέλει να ρυθμίζει ακόμη και τις τοποθετήσεις αξιωματικών σε επιχειρησιακές θέσεις στην Πολεμική Αεροπορία.

Παρόμοιες παρεμβάσεις οδήγησαν και τους άλλους Κλάδους (Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό) σε τοποθέτηση αξιωματικών σε ευαίσθητες θέσεις, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα ουσιαστικά προσόντα για εκτέλεση των καθηκόντων τους (όπως σε υψηλές επιτελικές θέσεις στο ΓΕΕΘΑ).

Σχολιάζεται από όλο το στράτευμα ότι οι παρεμβάσεις για τις τοποθετήσεις στην Πολεμική Αεροπορία όπως και στα άλλα σώματα, γίνονται από «άτυπο» συμβούλιο που αποτελείται από τον διευθυντή του γραφείου Υπουργού κ. Κορομάντζο και ορισμένους στρατιωτικούς, που εκτελούν πιστά οδηγίες της Ρηγίλλης.

Όλα αυτά το έτος 2009 και τη στιγμή που οι επιχειρησιακές ανάγκες και τα προβλήματα είναι μεγάλα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δεχτεί τη συνέχιση αυτής της κατάστασης και για αυτό σαν κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις που απαιτούν οι ανάγκες της Άμυνας και οι απαιτήσεις της αξιοκρατίας, πέρα από κομματικές επιδιώξεις

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

* Γνωρίζει ο κ. Υπουργός καλύτερα τις επιχειρησιακές ικανότητες των αξιωματικών από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και τα υπηρεσιακά συμβούλια;
* Πόσο βαθιά θέλει το κράτος της δεξιάς να απλώσει τον έλεγχο στις Ένοπλες Δυνάμεις;
* Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η τοποθέτηση αξιωματικών σε ορισμένες ευαίσθητες και κρίσιμες επιχειρησιακά θέσεις, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, επηρεάζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποθαρρύνει τους άξιους αξιωματικούς;

Αθήνα 30.03.09

Οι Ερωτώντες Βουλευτές :

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Βάσω

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Βασίλης

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Αλέξανδρος

ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κωνσταντίνος

ΕΥΘΥΜΙΟΥ Πέτρος

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Μιχάλης