Ερώτηση Β. Παπανδρέου στον Υπ. Εθνικής Άμυνας για το 301 Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσης στους Αγ. Αναργύρους

Θέματα Άμυνας

Το 301ο στρατιωτικό εργοστάσιο βάσης που βρίσκεται στους Αγ. Αναργύρους, δημιουργεί προβλήματα για την αστική αναβάθμιση του Δήμου Αγ. Αναργύρων, όπου οι κατοικίες, τα σχολεία και οι δημοτικοί χώροι εφάπτονται πλέον του Στρατοπέδου.

Είναι γνωστό ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε πολλά στρατόπεδα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα, δεδομένου ότι οι Στρατιωτικές εγκαταστάσεις αποτελούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε παρέμβαση της δημοτικής αρχής, για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.

Ο κ. Πρωθυπουργός στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις το 2004 στην επιβαρυμένη περιβαντολλογικά Δυτική Αθήνα, είχε δεσμευθεί για την απομάκρυνση όλων των Στρατοπέδων της Δυτικής Αθήνας και ειδικότερα του 301 Στρατοπέδου στους Αγ. Αναργύρους. Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις αυτές δεν τηρήθηκαν.

Πληροφορούμαι επιπλέον ότι σχεδιάζεται η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία θα συνδέει τις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, περνώντας κάθετα στη κεντρική λεωφόρο του δήμου Αγ. Αναργύρων. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα προκαλέσει τεράστια κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Το έργο αυτό και ο σχεδιασμός αναβάθμισης του εργοστασίου, προκαλεί προβληματισμό για τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ορισμένα μέτρα όπως η απλή μετακίνηση του περιφερειακού τοίχους του στρατοπέδου σε ορισμένα σημεία, το οποίο θα διευκόλυνε την δημιουργία χώρου πρασίνου, επ΄ ωφελεία των δημοτών και της περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προβλέπεται η απομάκρυνση του 301 εργοστασίου βάσης των Αγ. Αναργύρων, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο κ. Πρωθυπουργός;
Υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια και μελέτες σιδηροδρομικής σύνδεσης των εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ; Εάν ναι, έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι κυκλοφοριακοί και περιβαλλοντικοί παράμετροι για την κατασκευή της γραμμής;
Εξετάζει το Υπουργείο Άμυνας την μετακίνηση του τοίχου, σε ορισμένα σημεία, σε βάθος τουλάχιστον 20μ., για την ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής, όπως αυτό έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση των Στρατοπέδων του Χαϊδαρίου;

Αθήνα …………

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Βάσω