Ερώτηση στον Υπ. Εθνικής Άμυνας σχετικά με την εγκατάσταση συστημάτων παρεμπόδισης της χρήσης συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Θέματα Άμυνας

Α.Π.3209/12.8.09

Θέμα: «Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με απόφασή της έδωσε την δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων παρεμπόδισης της χρήσης συσκευών κινητής τηλεφωνίας αν και γνωρίζει ότι εγκυμονούν κίνδυνοι για την υγεία του προσωπικού.»

Έχοντας υπόψη:

* Ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια οι παρακάτω φορείς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, για λόγους προστασίας της υγείας των κρατουμένων, στην τοποθέτηση και λειτουργία εξοπλισμού παρεμπόδισης της χρήσης κινητών τηλεφώνων, στα σωφρονιστικά καταστήματα: η Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών, η Διαρκής Επιτροπή Ακτινοπροστασίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η Διαρκής Επιτροπή Μέτρησης Ακτινοβολιών του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
* Ότι από την Φ. 140/1/108221/Σ 900/1 Απρ 2009, διαταγή της Διεύθυνσης Πληροφοριών-Ασφαλείας του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σχετικά με χρήση των κινητών τηλεφώνων, προκύπτει πως το ΓΕΣ έχει προμηθευτεί και προτίθεται να ενεργοποι­ήσει στις εγκαταστάσεις του ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα για εντοπισμό των μη απενεργοποιηθέντων κινητών τηλεφώνων του προσωπικού των Υπηρεσιών-Μονάδων του.
* Ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες συστήματα παρεμπόδισης της χρήσης συσκευών κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν ήδη σε αρκετές υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ακόμη και σε περιοχές που δεν είναι απόλυτα απαραίτητες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχετε εγκρίνει την προμήθεια και λειτουργία συστημάτων παρεμπόδισης της χρήσης συσκευών κινητής τηλεφωνίας σε υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

2. Ποιός ο κίνδυνος από την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συγκεκριμένες συσκευές για την υγεία του προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

3. Σε ποιές υπηρεσίες-μονάδες έχουν τοποθετηθεί και για ποιούς λόγους ;

4. Υπάρχει έγκριση της Επιτροπής Ακτινοπροστασίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την λειτουργία τους ;

5. Υπάρχει έγκριση της Επιτροπής Μέτρησης Ακτινοβολιών του Γενικού Επιτελείου Στρατού για την λειτουργία τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Μιχάλης Καρχιμάκης

Βασίλης Οικονόμου

Αλέκος Αθανασιάδης

Βάσω Παπανδρέου