Κατάθεση Ερώτησης στον Υπουργό Άυνας σχετικά με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για πρόσληψη στο Επιτελείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Θέματα Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Με την Α.Π. 13849/5-2-09, ερώτηση στη Βουλή είχαμε τονίσει τη φανερή μεθόδευση και τις φωτογραφικές διατάξεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, για την πλήρωση 55 θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού ΥΠΕΘΑ, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου.

Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν μπορείτε να προσλαμβάνετε άσχετους με τα αντικείμενα της εθνικής ασφάλειας, τα ζητήματα γεωπολιτικής και τη διαχείριση κρίσεων, για να εξυπηρετήσετε ρουσφετολογικούς λόγους.

Σας είχαμε τονίσει ότι «αυτά τα φαινόμενα απογοητεύουν ακόμη περισσότερο τους νέους ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις, και σπουδές, με όνειρα και διάθεση να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, όταν η κυβέρνηση με τις ενέργειές της δεν σέβεται ούτε την επιστημονική σοβαρότητα, ούτε την αξιοπρέπειά τους».

Με την Φ.900α /7115/10106/27 Φεβ. 09, απάντησή σας επιμένετε ότι οι ισχυρισμοί μας δεν ευσταθούν και ότι «η προκήρυξη πλήρωσης 55 θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού εξυπηρετεί ουσιαστικές και ανελαστικές ανάγκες των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ, τα δε προαπαιτούμενα προσόντα συμμετοχής των υποψηφίων πληρούν τις προϋποθέσεις διαφάνειας και αξιοπιστίας».

Το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου έγινε ο διαγωνισμός και τη Μ. Πέμπτη το βράδυ για προφανείς λόγους ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πλήρως τη μεθόδευση για «τακτοποίηση» των ημετέρων και προκάλεσαν δικαιολογημένα την αγανάκτηση και την κατακραυγή των νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν πραγματικά προσόντα αλλά δεν διαθέτουν προσβάσεις στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ.

Μεταξύ των « επιτυχόντων» είναι ειδική συνεργάτης του πρωθυπουργού, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, συγγενικό πρόσωπο νυν Υφυπουργού, υποψήφιες με τη Ν.Δ. στο Οικονομικό Επιμελητήριο, γιός νυν αρχηγού Γενικού Επιτελείου, γιός συνδικαλιστή του ΥΠΕΘΑ , η διορισμένη μετακλητή αναπληρώτρια διευθύντρια στη γενική διεύθυνση οικονομικού σχεδιασμού του ΥΠΕΘΑ, η διορισμένη γενική γραμματέας του διεθνούς ιδρύματος αθλητικής και ολυμπιακής παιδείας, η διορισμένη διοικητική διευθύντρια του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και πολλοί άλλοι ημέτεροι.

Οι συγκεκριμένες προσλήψεις σε συνδυασμό με τις φετινές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο ελέγχου του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των κέντρων αποφάσεων του Υπουργείου Άμυνας.

Είναι πράγματι θλιβερό και εθνικά επιζήμιο να ακολουθούνται διαδικασίες μαϊμού στον ευαίσθητο τομέα της εθνικής άμυνας. Είναι εξοργιστικό για τους νέους και το μέλλον αυτής της χώρας να καταρρακώνετε κάθε έννοια αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας στο όνομα εξυπηρέτησης των ημετέρων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί γελοιοποιήσατε το διαγωνισμό προκειμένου να συμπεριλάβετε μεγάλο αριθμό «ημετέρων»;

2. Πιστεύετε ότι οι «επιτυχόντες» θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το έργο των Υπουργών Εθνικής Άμυνας με τις θεολογικές, παιδαγωγικές ή σεισμολογικές τους γνώσεις;

3. Τι έχετε να πείτε στους νέους ανθρώπους που διαθέτουν υψηλού επιπέδου γνώσεις και μεταπτυχιακές σπουδές, σχετικές με τις ανάγκες του Υπουργείου και οι οποίοι απογοητεύθηκαν γιατί δεν αναγνωρίζονται τα προσόντα τους; Μήπως τους δείχνετε, έμμεσα, το δρόμο των κομματικών σας γραφείων;

4. Πως είναι δυνατόν να «εξετάσθηκαν» οι 400 που προκρίθηκαν με βάση τα τυπικά τους προσόντα, από τους 1000 περίπου που δήλωσαν συμμετοχή στον δήθεν διαγωνισμό σε τρεις εργάσιμες μέρες;
5. Γιατί τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν Μ. Πέμπτη το βράδυ; Για να μην έχουν οι υποψήφιοι τον χρόνο που προβλέπεται από το νόμο να υποβάλλουν ενστάσεις;

6. Ποια είναι τα ονόματα της τριμελούς επιτροπή που δήθεν αποφάσισε;

Αθήνα 22.04.09

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Παπανδρέου Βάσω

Οικονόμου Βασίλης

Αθανασιάδης Αλέξανδρος