Παρέμβαση της Β. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Ομιλίες

Παρέμβαση της Β. Παπανδρέου στη συνεδρίαση, στις 18 Ιουνίου 2009 ημέρα Πέμπτη και ώρα 13.30΄, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».

Βεβαίως, θα περιμένουμε να δούμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε ένα θέμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε αντιμετωπισθεί εδώ και πολλά χρόνια, γιατί πράγματι οι θυγατρικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων εδώ, όχι μόνο φοροδιαφεύγουν, αλλά υπάρχει και το θέμα με τον καθορισμό των τιμών. Παρότι λέτε ότι υπάρχει ένας άλλος νόμος δε νομίζω ότι καλύπτει πλήρως το θέμα του καθορισμού των τιμών, ποιες δαπάνες μπορούν να δικαιολογηθούν, γιατί, για παράδειγμα, απ’ ότι γνωρίζω πάρα πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις χρεώνουν τις θυγατρικές τους εδώ με υπέρογκα έξοδα, δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας, για καινοτομία και καινούργια προϊόντα, κάτι το οποίο δεν γίνεται, αυτή η έρευνα δεν γίνεται εδώ, γίνεται κεντρικά και η χρέωση είναι υπερβολική στις θυγατρικές. Άρα, νομίζω, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σύνολο προτάσεων που θα αντιμετωπίζουν τα θέματα της ευνοϊκής μεταχείρισης, πολλές φορές αντιμετωπίζουμε το ζήτημα, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να πωλούν τα προϊόντα τους εδώ σε τιμές πολύ υψηλότερες απ’ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και βεβαίως να φοροδιαφεύγουν.

Όσον αφορά το ΤΕΜΠΜΕ σωστό είναι αυτό που κάνετε και μειώνετε την εισφορά από το 1% στο 0,25%, αλλά πάλι και αυτό γίνεται εκ των υστέρων.

Το «ΤΕΜΠΜΕ» υποτίθεται ότι λειτουργεί κάποιο διάστημα, με πάρα πολλά προβλήματα. Θα ήθελα να σας πω, κύριε Υπουργέ, κοιτάξτε και λίγο τις τράπεζες. Εγώ ξέρω επιχειρηματία, που έχει μια πολύ μικρή δραστηριότητα που τον πήρε συγκεκριμένη τράπεζα και τον πίεσε να πάρει δάνειο. Εκείνος είπε εγώ δεν χρειάζομαι δάνειο και του είπαν, όχι θα το πάρεις, θα το καταθέσεις στην ίδια την τράπεζα, θα παίρνεις τους τόκους και η μεν τράπεζα φαίνεται ότι δίνει δάνειο ΤΕΜΠΜΕ, και ταυτόχρονα αυξάνει τις καταθέσεις της. Ο επιχειρηματίας παίρνει τους τόκους από χρήματα, τα οποία δεν χρειαζόταν και όλοι είναι ευχαριστημένοι, αλλά χρήματα στην πραγματική οικονομία δεν πάνε. Αυτό το πράγμα γίνεται σε μεγάλη έκταση.

Νομίζω ότι είναι κρίμα τα λεφτά των φορολογουμένων να «αξιοποιούνται» με αυτό τον τρόπο από τις τράπεζες και εσείς να μας δίνετε στοιχεία μετά για το πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν, η ανεργία να αυξάνει, το κλείσιμο των επιχειρήσεων να αυξάνει και τα νούμερα να ευημερούν.

Αναφερθήκατε πάλι για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και ότι προσδοκάτε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Μα, κύριε Υπουργέ, δεν είναι μόνον το θέμα της αύξησης των δημοσίων εσόδων. Βεβαίως, επειδή έχουν καταρρεύσει τα δημόσια έσοδα καταλαβαίνω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά εξαρτάται και πώς διαπαιδαγωγούμε τους Έλληνες πολίτες. Πότε θα σταματήσει επιτέλους να επιβραβεύουμε τους μη συνεπείς φορολογούμενους και να τιμωρούμε τους συνεπείς; Περαιώσεις έχουν γίνει πάρα πολλές κατά τη διάρκεια της Ν.Δ. και αυτό δημιουργεί την αίσθηση και δικαιολογημένα, σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι μόνο τα κορόιδα πληρώνουν κανονικά τους φόρους, για όλους τους άλλους θα έρθει το ελληνικό δημόσιο, ως συνήθως, να τους επιβραβεύσει με χαριστικές προβλέψεις.

Έρχεται πάλι η αναστολή του ΕΤΑΚ. Αυτό το ΕΤΑΚ το έχετε τροποποιήσει δύο – τρεις φορές. Δηλαδή, ο όλος σας τρόπος λειτουργίας δείχνει την απίθανη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε όλα τα θέματα. Περνάνε νόμοι και μετά σε λίγο διάστημα βλέπετε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν και τροποποιούνται και πάλι οι τροποποιήσεις δεν επαρκούν και έρχονται καινούργιες τροποποιήσεις.

Κύριε Υπουργέ, αυτό είναι ένα θέμα ανεξάρτητα από Κυβέρνηση. Το ελληνικό κράτος δεν έχει την αξιοπιστία για να μην πω το μίνιμουμ της αξιοπιστίας που απαιτείται για να λειτουργεί εύρυθμα μια κοινωνία. Με τις ενέργειες αυτές αντί να διορθώσετε κάποια πράγματα συμβάλλετε στην περαιτέρω απαξίωση και περαιτέρω μείωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών. Η Κυβέρνηση δεν έχει ρόλο απλώς να εισπράττει, έχει ρόλο να διαπαιδαγωγεί και τους πολίτες και σ' αυτό τον τομέα, δυστυχώς, έχετε αποτύχει πολύ περισσότερο απ’ ότι προηγούμενες κυβερνήσεις.