Αποσπάσματα από την Συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

Συνεντεύξεις

• Για τους ημιυπαίθριους

Είναι ένα θέμα τεράστιο, που αφορά πάρα πολλούς πολίτες. Η ρύθμιση που έκανε η ΝΔ δεν είναι νομιμοποίηση, αλλά μια τακτοποίηση με μόνο στόχο να εισπράξει χρήματα, χωρίς οι πολίτες να αποκτούν δικαιώματα.
Δεν είναι εύκολο θέμα. Χρειάζεται συνολική πολιτική για τις πολεοδομικές άδειες και τις χρήσεις γης.
Ως υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχα εισηγηθεί στη Βουλή και ψηφίστηκε νόμος για τη ριζική αλλαγή του τρόπου έκδοσης των πολεοδομικών αδειών, τον οποίο δυστυχώς κατήργησε ο κ. Σουφλιάς.
Ο νόμος αυτό έθετε τέρμα στην παρανομία. Θα μειωνόταν πάρα πολύ, δεν λέω ότι θα εξαλειφόταν, η παράνομη δόμηση. Από εκεί και πέρα υπήρχαν και περίπου 200 πολεοδομικά σχέδια που όριζαν χρήσεις γης, σε όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά σταμάτησαν.
Πρέπει να βρούμε μια συνολική πολιτική, για να λειτουργήσουμε από δω και πέρα ως ευρωπαϊκή και όχι ως τριτοκοσμική χώρα.
Χρειάζεται να αλλάξει η πολιτική και σιγά - σιγά να δημιουργήσουμε διαφορετικές νοοτροπίες.

• Για τη διαχείριση των στερεών α αποβλήτων στην Αττική και τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο από το να λύσουμε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η χωροθέτηση που είχαμε κάνει δεν αφορούσε απλώς τους δυο ΧΥΤΑ. Ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχα εισηγηθεί στη Βουλή και είχε ψηφιστεί νόμος που επέτρεπε τη χρήση οποιασδήποτε τεχνολογίας διαχείρισης απορριμμάτων που επιτρέπεται στα πλαίσια της Ε.Ε. Είχα χωροθετήσει χώρους ανακύκλωσης και 8 χώρους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας που ήταν σταθμοί μεταφόρτωσης.
Όταν στο κέντρο του Παρισιού στη Champs-Elysees υπάρχει σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στη Κοπεγχάγη, στη Στοκχόλμη, στη Βιέννη, σε όλες τις πόλεις και τις χώρες που είναι περιβαλλοντικά πολύ πιο ανεπτυγμένες από εμάς, υπάρχουν εργοστάσια καύσης μέσα στις πόλεις, δεν είναι δυνατόν να λέμε εμείς ότι δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Ξέρω τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο Γραμματικό, αλλά πρέπει να σας πω, ότι λίγο πιο πέρα από κει που είναι χωροθετημένος ο ΧΥΤΑ, υπάρχει παράνομη χωματερή, η οποία πράγματι μολύνει και το υπέδαφος και τα νερά και επιβαρύνει τη δημόσια υγεία.
Χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών και μια σταθερή στάση της πολιτικής και δεν εννοώ μόνο της κυβέρνησης, εννοώ της πολιτικής ηγεσίας συνολικά, για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα το οποίο είναι κατά την άποψη μου το πρώτο και το κυρίαρχο θέμα.

• Για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ
Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα των επόμενων μηνών, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Από εκεί και πέρα, παρουσίασε και άλλο ένα σχέδιο, το οποίο μεσοπρόθεσμο, με στόχο να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο. Στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνεται και το πάγωμα των τιμολογίων. Δεν μπορεί να πει από τώρα τι θα γίνει με τα τιμολόγια μετά από 2 ή 3 χρόνια.
Πέραν αυτών οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσουν τη σπατάλη και να αξιοποιούν τα χρήματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

• Για τη σύνταξη των γυναικών με 25ετία και ανήλικο παιδί.
Είπαμε ότι θα ξανανοίξουμε το ασφαλιστικό θέμα και για τις μητέρες και για τις γυναίκες, αλλά και για τους εργαζόμενους συνολικά. Για τις μητέρες έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν αφορά μόνο τη σύνταξη, αλλά και την ενίσχυση της οικογένειας. Και βεβαίως το πρόβλημα της εξίσωσης των συντάξεων, δεν μπορεί να αλλάξει, διότι είναι μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε.
Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο σ’ αυτό το θέμα αλλά και στο θέμα της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων δεν στήριξε την υπόθεση με τα επιχειρήματα που έπρεπε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει πάρει μια απόφαση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Δεν είναι πολύ εύκολο όμως.