Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Συνεντεύξεις

• Για το εάν τα stage θα μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν πρόκειται για μετακίνηση, αυτό προβλεπόταν. Τα stage, εφαρμόστηκαν από τη ΝΔ στο δημόσιο και δημιουργήθηκε ένα ρουσφετολογικό καθεστώς. Εγκλωβίζονται νέοι άνθρωποι. Πάρα πολλοί απ’ αυτούς κάνουν δουλειά μόνιμου υπαλλήλου, ή υπαλλήλου με σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι ανασφάλιστοι και οι αμοιβές τους είναι 430-480 ευρώ. Και ενώ τα Stage έγιναν για να αποκτήσουν εμπειρία 8-12 μήνες, το πολύ 18, τους έχουν 5 και 6 χρόνια.
Τα stage όταν εφαρμόστηκαν επί των ημερών ΠΑΣΟΚ, ως προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα.
Ίσως εφαρμόστηκαν στο δημόσιο, αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Ο κύριος όγκος ήταν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να σφραγιστούν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με ασφάλιση των νέων ανθρώπων που αποκτούν εμπειρία. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι για να ενισχύσει την απασχόληση των νέων ανθρώπων μέχρι 29 ετών θα πληρώνει τα ασφάλιστρα για 4 χρόνια, 100% την πρώτη χρονιά, 75% τη δεύτερη, 50% την τρίτη και 25% την τέταρτη χρονιά ώστε να μπορούν σιγά-σιγά να μπουν στην αγορά εργασίας και να αποκτήσουν εμπειρίες.

• Για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με αυτούς που είναι σήμερα σε Stage
Δεν είναι δυνατόν ούτε όλοι ν’ απολυθούν ούτε όλοι να μονιμοποιηθούν. Έχουμε πει πως, όπου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα πρέπει να γίνουν κανονικές προσλήψεις, όχι με stage. Όσοι ήδη είναι με τα stage θα πρέπει να μοριοδοτηθούν, ώστε να έχουν ένα προβάδισμα, αλλά δε μπορούν έτσι αυτομάτως να μονιμοποιηθούν όλοι.
Δε θέλουμε να κοροϊδεύουμε, γιατί δε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Στο Δημόσιο υπάρχει πλεονάζον δυναμικό σε πάρα πολλές υπηρεσίες, δεν έχουν πού να καθίσουν, ενώ υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες έχουν μεγάλες ελλείψεις. Για παράδειγμα, πήγα προχθές στο ΙΚΑ του Ιλίου και του Περιστερίου. Εκεί υπήρχαν άνθρωποι με stage 4 και 5 χρόνια και ενώ κάνουν δουλειά μόνιμου υπαλλήλου είναι ανασφάλιστοι. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας.
• Για το εάν θα τηρηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις σε περίπτωση που θα βρεθούν άδεια ταμεία
Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν θα είναι εύκολο το έργο μας, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει και άλλη διέξοδος. Γι’ αυτό είπαμε ότι πρώτο μέλημά μας είναι να αναθερμάνουμε την αγορά. Σήμερα υπάρχει ασφυξία στην αγορά. Πάρα πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και αυξάνεται η ανεργία. Άρα πρέπει να αναθερμάνουμε την αγορά και αυτό μπορεί να γίνει. Γι΄ αυτό είπαμε ότι θα δώσουμε αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό, αλλά όχι μεγάλες. Εμείς δε θέλουμε να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις, απλώς λέμε ότι θα διατηρήσουμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων και σταδιακά θα πάμε σε μία βελτίωση των αποδοχών τους.
Από κει και πέρα θα ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα η κυβέρνηση είχε δώσει 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες. Από αυτά τα 15 δισεκατομμύρια που ήταν εγγυήσεις δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει οι τράπεζες και αυτά τα 15 θα τα δώσουμε ως εγγυήσεις κατευθείαν στις επιχειρήσεις και κυρίως στις μικρομεσαίες, για να μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν για να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους και την απασχόληση.
Αυτά είναι μέτρα για να αναθερμάνουμε την οικονομία, δε λέμε ότι έχουμε κανένα μαγικό ραβδί ή μαγικές λύσεις, λέμε όμως ότι έχουμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που θα βάλει φρένο στον κατήφορο που έχουμε πάρει και μετά με πολλή προσπάθεια θα πάμε για την ανασυγκρότηση της χώρας.