Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3»

Συνεντεύξεις

• Για το εάν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου
Η κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου δεν είναι άμεσο θέμα. Πρέπει βεβαίως να υπάρξει ένα νοικοκύρεμα στο Δημόσιο γιατί υπάρχουν τεράστιες διαφορές που δεν έχουν καμία λογική, αλλά αυτό είναι μεσοπρόθεσμο.
Βεβαίως πρέπει να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις αμοιβές ανάλογα με τις θέσεις ευθύνης, αλλά για υπαλλήλους που, ανεξάρτητα σε ποιο Υπουργείο δουλεύουν, κάνουν την ίδια δουλειά δεν υπάρχει λογική να είναι διαφορετικός ο μισθός τους.
• Για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων
Όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο έχουμε πει, ότι θα επαναφέρουμε το ΑΣΕΠ και θα γίνονται εξετάσεις. Θα υπάρχει ένας πίνακας επιτυχόντων που θα ισχύει για ένα διάστημα και από εκεί θα γίνονται οι προσλήψεις, για να σταματήσει αυτό το ρουσφετολογικό όργιο που γίνεται σήμερα.
Υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις και άλλες με πλεονάζον προσωπικό. Πρέπει να γίνει μια καλύτερη κατανομή και οι προσλήψεις να είναι οι απολύτως απαραίτητες.
Για παράδειγμα υπάρχει ανάγκη νοσηλευτικού προσωπικού, αυτό είναι γνωστό από πολλά χρόνια. Νοσηλευτικό προσωπικό οπωσδήποτε πρέπει να προσλάβουμε άμεσα. Την ίδια ώρα όμως έχουν προσληφθεί, δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες, με διάφορες μορφές συμβάσεων σε Συμβούλια, Επιτροπές κλπ. Αυτό έχει αυξήσει το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο κατά 40%, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς. Έχουν αυξηθεί οι φορείς, οι Επιτροπές, οι Σύμβουλοι και αυτοί επιβαρύνουν χωρίς πολλές φορές να προσφέρουν τίποτα.

• Για το εάν θα γίνουν απολύσεις
Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι θα απολυθούν, ούτε ότι όλοι θα προσληφθούν. Αν καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες του Δημοσίου και έχουν κάποια χρόνια, οπωσδήποτε θα πρέπει να το δούμε, δεν μπορούν να απολυθούν.
Κάποιοι άλλοι που είναι με STAGE, είναι περίπου 200.000 δεν μπορούν όλοι, να μονιμοποιηθούν. Κάποιοι μπορούν να πάρουν μόρια. Θα πρέπει η αθλιότητα των STAGE να τελειώνει και να λειτουργήσει όπως προβλέπεται από το νόμο. Μόνο στον ιδιωτικό τομέα και μόνο για 8 – 12 μήνες, για την απόκτηση ειδίκευσης και εμπειρίας. Επιπλέον έχουμε πει, για να βοηθήσουμε την απασχόληση των νέων ανθρώπων, θα πληρώνει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές για 4 χρόνια για νέους μέχρι 25 χρονών, 100% την πρώτη χρονιά, 75%, 50%, 25% τον τέταρτο χρόνο, ώστε να ενισχύσουμε την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.
• Για το εάν θα αυξηθεί έστω και λίγο ο βασικός μισθός
Έχουμε πει ότι θα αυξήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό. Βεβαίως οι αυξήσεις δεν θα είναι μεγάλες, αλλά με τον τρόπο αυτό θέλουμε να διατηρήσουμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Τα περιθώρια της οικονομίας, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα δεν επιτρέπουν μεγάλες αυξήσεις.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα νέα παιδιά παίρνουν χαμηλό μισθό και δουλεύουν πέρα από το ωράριο χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες. Δεν υπάρχει έλεγχος στην αγορά εργασίας κι αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλούς τομείς και στον τραπεζικό τομέα, αλλά και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς. Πρέπει να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος.
• Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Είναι μια ακόμη καυτή πατάτα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε.
Βεβαίως στο παρελθόν είχαμε δώσει λύση. Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως και όλες οι άλλες αμυντικές βιομηχανίες, δουλεύουν μέχρι τώρα, όσο δουλεύουν, με τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί επί ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει υπογραφεί καμία επιπλέον σύμβαση επί Νέας Δημοκρατίας κι αυτό είναι τραγικό.
Όσον αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εγώ δεν μπορώ να πω αν γέρνει ή δεν γέρνει το υποβρύχιο. Αυτό είναι θέμα των εμπειρογνωμόνων, των ειδικών, των αξιωματικών κλπ. Από κει και πέρα αυτό το οποίο είναι απαράδεκτο είναι ότι επί 5,5 χρόνια η κυβέρνηση ήταν ανίκανη να διαπραγματευθεί και να αντιμετωπίσει, ένα πρόβλημα το οποίο ήταν υπαρκτό.
Η γερμανική πλευρά λέει ότι, και δεν είναι μόνο το θέμα των υποβρυχίων, υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες, ότι επανειλημμένως προσπάθησε, έκανε προτάσεις και δεν υπήρξε ανταπόκριση είτε να συμφωνήσουν είτε να διαφωνήσουν. Τα 5,5 χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας δεν ενδιαφέρθηκε να λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα έχει δημιουργήσει πάρα πολλά.
Εμείς θα διαπραγματευθούμε φυσικά με τους Γερμανούς και ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μια λύση. Γιατί εμείς θέλουμε και οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό να είναι επιχειρησιακά αξιόμαχο, αλλά και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να λειτουργούν, να διατηρήσουμε την απασχόληση.