Αποσπάσματα από τη Συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ"

Συνεντεύξεις

• Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου
Η Β΄ Περιφέρεια Αθηνών είναι τεράστια γι’ αυτό προτείνουμε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Εγώ το πρότεινα αυτό εδώ και χρόνια ώστε να πάψει να υπάρχει ανάγκη διαμεσολάβησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών, τα οποία μερικές φορές δε δίνουν την πραγματική εικόνα, ενώ και οι πολίτες να μπορούν να έχουν άμεση επαφή και σχέση και με τους υποψήφιους και με τους βουλευτές.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρουμε και το οποίο θα συμβάλλει στον περιορισμό, για να μην πω στην εξάλειψη του λεγόμενου πολιτικού χρήματος. Θα συμβάλλει στην ύπαρξη μεγαλύτερης διαφάνειας και αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής. Οι πολίτες θα συμβάλλουν με την ψήφο, με τη στάση με τις απόψεις τους πιο καθοριστικά στην πορεία της χώρας.
• Για το που θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα για την εφαρμογή του προγράμματος του
Καταρχήν ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και δε δίνουμε υπερβολικές υποσχέσεις. Για να έχουμε έσοδα πρέπει να έχουμε ανάπτυξη. Αν η οικονομία είναι σε ύφεση είναι υποχρεωτικό να στηρίξεις την οικονομία δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να υπάρχει ζήτηση, οικονομική δραστηριότητα και εισόδημα, ώστε να έχει έσοδα και το κράτος.
Όλα τα τελευταία χρόνια η ΝΔ, επιβάρυνε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και μείωσε τα έσοδα του κράτους λόγω και της διάλυσης των εισπρακτικών μηχανισμών. Υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη σπατάλη στο δημόσιο. Δεν μπορεί να μας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ακόμα μέχρι σήμερα να κάνει κατάχρηση του δημόσιου χρήματος να το σπαταλάει σε προεκλογικές προσλήψεις, σε εμπόριο ελπίδας σε παράνομες συμβάσεις είτε για απασχόληση στο δημόσιο είτε για διάφορα έργα τα οποία αναθέτει αυτή τη στιγμή.
Υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές που φθάνουν τα 31 δις. Εμείς δε λέμε ότι θα τα εισπράξουμε όλα, αλλά 1-2 δις μπορούμε να τα εισπράξουμε.
Το θέμα είναι να έχεις μια πολιτική που πραγματικά οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη στην κοινωνική συνοχή, στο να αισθάνονται οι πολίτες ότι η πολιτεία εξυπηρετεί τα βασικά τους δικαιώματα και όχι να βρίσκονται καθημερινά σε αδιέξοδο και οι νέοι να αισθάνονται ότι πρέπει είτε να αλλάξουν χώρα, είτε να μείνουν εδώ και να μην έχουν προοπτική.
• Για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ελεγχθούν οι τράπεζες ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά.
Όταν η Κυβέρνηση είχε παρουσιάσει το πακέτο των 28 δις ευρώ για τις τράπεζες εμείς είχαμε διαφωνήσει, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα έδινε. Είχαμε πει ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να πάνε στην πραγματική οικονομία που είναι και το ζητούμενο. Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Οι τράπεζες πήραν το ρευστό και το χρησιμοποίησαν απλώς για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, χωρίς να ρίξουν χρήματα στην πραγματική οικονομία και δεν έχουν πάρει τις εγγυήσεις των 15 δις.
Εμείς λέμε ότι τα 15 δις εγγυήσεις, θα τα πάρουμε και θα τα δώσουμε κατευθείαν ως εγγυήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν ανάγκη να χρηματοδοτηθούν για να προωθήσουν τις δραστηριότητά τους και την απασχόληση. Είναι ένα μεγάλο ποσό για εγγυήσεις που θα αναθερμάνει την αγορά και θα ανακουφίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα έχουμε πει πάγωμα των δανείων για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται πράγματι σε κρίση για ένα χρόνο και ενίσχυση του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και μια σειρά μέτρων με τα οποία ενισχύουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση και το οικογενειακό εισόδημα. Δεν λέμε ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα, ή ότι οι αυξήσεις που δίνουμε είναι μεγάλες. Ξέρουμε ότι οι αυξήσεις είναι μικρές γιατί ο πληθωρισμός είναι χαμηλός. Αυτό που θέλουμε όμως, είναι να διατηρήσουμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων και δεν δίνουμε υποσχέσεις οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
• Για τα STAGE
Είχαμε πει ότι αυτή η αθλιότητα των STAGE στο δημόσιο θα σταματήσει. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στον ιδιωτικό τομέα για 8-12 μήνες εκπαίδευση και θα καλύπτουμε τις ασφαλιστικές εισφορές για νέους μέχρι είκοσι εννέα ετών ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να βγουν στην αγορά εργασίας.
Δεν μπορούμε να πούμε ούτε ότι θα φύγουν όλοι, ούτε ότι θα μονιμοποιηθούν όλοι. Δεν είναι δυνατό. Θα δούμε καταρχήν ποια είναι παράνομα. Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα η φάμπρικα, κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και το εμπόριο ελπίδας στους νέους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που είναι για 4,5,6 χρόνια με STAGE, παίρνουν ελάχιστα χρήματα 350 ή 380 ευρώ το μήνα και είναι και ανασφάλιστοι. Αυτό είναι μια αθλιότητα και πρέπει να σταματήσει. Όπου είναι μόνιμες και πραγματικές οι ανάγκες θα πρέπει το δημόσιο να λειτουργεί με προσωπικό μόνιμο και όχι να εκμεταλλεύεται την ανάγκη των νέων ανθρώπων.
• Για το προεκλογικό κλίμα
Βλέπω πολύ καλό κλίμα και ρεύμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα μεταφραστεί και σε ψήφο. Αυτό βέβαια θα το δούμε την Κυριακή το βράδυ. Αλλά αυτό που είναι ανάγκη για τη χώρα είναι να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση ώστε από Δευτέρα να σηκώσει τα μανίκια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η ακυβερνησία και να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Χρειάζεται επομένως να βγει το ΠΑΣΟΚ ισχυρό και αυτοδύναμο. Δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με άλλα κόμματα διότι θα είναι καταναγκαστική συνεργασία. Με τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, αλλά με το Συνασπισμό αν είναι στη Βουλή θα είναι εκβιαστική η συνεργασία και όχι με βάση προγραμματικές συγκλίσεις – συμφωνίες. Άρα χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα θα κοιτάξουμε να δημιουργήσουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις.