Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1 Πειραιά»

Συνεντεύξεις

• Για το πρωτοσέλιδο του «Αδέσμευτου Τύπου»: «Οργιάζει ήδη ο πασοκικός ρεβανσισμός».
Είναι αποτύπωση μιας πάγιας πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Προσπαθεί να φοβίζει τους πολίτες για να επιβιώνει η ίδια. Αλλά νομίζω, ότι οι πολίτες έχουν φοβηθεί πλέον από την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας και όχι από αυτά που λέει. Οι πολίτες έχουν εμπειρία το τι έκανε τα πεντέμισι χρόνια η ΝΔ και για τα οποία κάποτε πρέπει να απολογηθεί. Έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Διορίζουν ακόμη, με παράνομες διαδικασίες. Θα σας πω κάποια παραδείγματα. Όταν ήμουν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είχα θέσει ως απαραίτητα προσόντα για να γίνει κάποιος Τμηματάρχης ή Διευθυντής στο δημόσιο, να έχει πτυχίο και να γνωρίζει ξένη γλώσσα. Τα κατήργησε αυτά και οι απόφοιτοι Γυμνασίου ή Λυκείου μπορούν να γίνουν Διευθυντές.
Κατήργησε το ΑΣΕΠ με τη συνέντευξη. Πριν δέκα μέρες, το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης ακύρωσε την πρόσληψη 55 Επιθεωρητών στο Υπουργείο Οικονομικών το 2007, γιατί οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν αδιαφανείς. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει να ακολουθούνται αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής Επιθεωρητών.
Και έρχεται τώρα να πει ότι το ΠΑΣΟΚ θα διώξει τους νεοδημοκράτες; Δεν έχει καταλάβει ότι ακόμη και οι νεοδημοκράτες έχουν απηυδήσει με αυτό που έχει συμβεί επί Νέας Δημοκρατίας.
Η χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και αυριανού Πρωθυπουργού, αν έτσι είναι τα αποτελέσματα των εκλογών, δείχνει ότι όχι μόνο δεν έχουμε καμία τάση ρεβανσισμού, αλλά αντίθετα, θέλουμε να επιβάλουμε αρχές και κανόνες, αντικειμενικά κριτήρια, να επιλέξουμε τους καλύτερους, ανεξάρτητα εάν είναι μέλη ή όχι του κόμματος.
• Για το εάν θα αντέξει τα αντικειμενικά κριτήρια το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Κοιτάξτε, είναι πιθανό κάποιοι να δυσαρεστηθούν, αλλά το θέμα είναι εάν αυτά τα μέτρα και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε είναι προς όφελος του συνόλου των πολιτών και της ανάπτυξης της χώρας. Τώρα, αν κάποιοι ετοιμάζονταν για να πάρουν κάποια θέση, είναι δικό τους πρόβλημα.

• Για το εάν είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κράτος και το κόμμα.
Δεν νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν πάρα πολλά κομματικά στελέχη τα οποία έχουν τις ικανότητες και τα οποία θα μπορούσαν να πάνε σε διάφορες θέσεις. Αλλά έχουν να επιλέξουν μεταξύ του κόμματος και της κρατικής μηχανής, δεν μπορεί να είναι και στα δύο. Αυτό νομίζω είναι λογικό και δεν είναι δύσκολο να γίνει.

• Για το λιμάνι του Πειραία και την συμφωνία με την COSCO.
Εμείς ήμασταν από την αρχή εναντίον αυτής της συμφωνίας. Θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία με κάποια ξένη επιχείρηση ή φορέα, αλλά να είναι πολύ πιο επωφελής για τη χώρα. Βεβαίως η συμφωνία αυτή έχει γίνει και σωστά λέει ο κ. Παπανδρέου ότι θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε.
Δεν μπορούμε να καταργήσουμε, δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταργήσουμε το τι έχει γίνει στο παρελθόν. Αυτό που θα κοιτάξουμε είναι να αλλάξουμε το μέλλον, να βελτιώσουμε το μέλλον και βεβαίως να βελτιώσουμε, μέσα από διαπραγματεύσεις σκληρές, ό,τι έχει προχωρήσει και δεν είναι σύμφωνο με το δημόσιο συμφέρον.

• Για τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβρη.
Σε αυτά τα θέματα χρειάζεται σταθερή στάση, συγκροτημένη εξωτερική πολιτική και ισχυρή οικονομία, για να σε παίρνουν όλοι στα σοβαρά.
Η κυβέρνηση της ΝΔ πέρα από τα οικονομικά θέματα, ακολούθησε και στα εξωτερικά θέματα, την πολιτική του παρατηρητή, όχι της ενεργού συμμετοχής. Και αυτό το πληρώνουμε. Απεμπόλησε με πολύ μεγάλη ευκολία το Ελσίνκι, το Δεκέμβριο του 2008 στη Σύνοδο Κορυφής όταν αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής απλώς άκουγε. Αυτά τα πληρώνουμε γιατί έχει αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας.
Ταυτόχρονα εμείς έχουμε πρόβλημα συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας στην άσκηση μιας συνεπούς και συντονισμένης πολιτικής. Υπάρχουν προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και πολλά θέματα στα οποία θα έπρεπε να έχουμε μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση τα αντιμετωπίζουμε με προσπάθεια κατευνασμού και υποχωρήσεων. Αυτό το εκμεταλλεύεται η Τουρκία. Αν η Τουρκία καταλάβει ότι υπάρχει μία κυβέρνηση ισχυρή με μια σθεναρή εξωτερική πολιτική, νομίζω θα είναι λιγότερο επιρρεπής στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

• Για την κατηγορία των κομμάτων της αριστεράς ότι το ΠΑΣΟΚ επιζητείτε όχι αυτοδυναμία αλλά παντοδυναμία.
Ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία και το λέμε σαφώς, γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ακυβερνησία και η παραλυσία που υπάρχει.
Πρέπει να σας πω όμως ότι στην Ελλάδα, παρόλο ότι μιλάμε για διάλογο και συνεργασίες, κουλτούρα διαλόγου δεν νομίζω ότι υπάρχει. Για να υπάρξει συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο θα έπρεπε να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις πριν από τις εκλογές, να τις έχει εγκρίνει ο λαός αυτές τις συμφωνίες και να ξέρει τι θα κάνουμε.
Εάν μετά τις εκλογές αναγκαστούμε να συγκυβερνήσουμε με ένα άλλο μικρό κόμμα, το μικρό κόμμα μπορεί να εκβιάζει και να μην μπορεί να πάρει απόφαση η κυβέρνηση. Δεν τη θέλουμε αυτή την κατάσταση. Και δεν νομίζω ότι την αντέχει η χώρα, δεν είναι απλώς το τι θέλουμε εμείς. Εμείς θέλουμε την ισχυρή αυτοδυναμία γιατί η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση.