Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στο ραδιόφωνο «ΝΕΤ 105,8» και τον Στρατή Τριλίκη

Συνεντεύξεις

• Για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ
Είναι μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως από δω και πέρα υπάρχει πολλή δουλειά. Ο θυμός και η αγανάκτηση των πολιτών ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί πράγματι να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχουμε πει, να δώσουμε προοπτική στη χώρα και ελπίδα στους Έλληνες. Οι ευθύνες μας είναι τεράστιες.

• Για τις προσδοκίες των πολιτών την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Τα προβλήματα είναι τεράστια, η κληρονομιά είναι πολύ βαριά. Περιμένουν να δουν ότι υλοποιούμε το πρόγραμμα μας, χωρίς βέβαια να περιμένουν ότι όλα θα γίνουν αύριο. Κυρίως περιμένουν να δώσουμε αμέσως ένα διαφορετικό στίγμα διακυβέρνησης.
Δεν υποσχεθήκαμε ότι έχουμε κανένα μαγικό ραβδί. Αυτό που είπαμε είναι ότι έχουμε πρόγραμμα, σχέδιο και ότι θα εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο, το οποίο προβλέπει μέσα στις πρώτες 100 ημέρες συγκεκριμένα μέτρα για αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα που δίνουν το στίγμα της διαφορετικής διακυβέρνησης.
Αυτά δεν είναι μόνον υποχρέωσή μας, είναι και απαραίτητο να τα υλοποιήσουμε και οι πολίτες αυτό περιμένουν. Δεν περιμένουν να λύσουμε όλα τα προβλήματα, τα οποία είναι υπαρκτά.

• Για το ποια είναι τα πρώτα μέτωπα
Το πρόβλημα είναι η αναθέρμανση της οικονομίας και γι' αυτό έχουμε πει συγκεκριμένα μέτρα, οι μισθοί θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου, επίσης κρίσιμο ζήτημα είναι η στήριξη των μικρομεσαίων. Στο τέλος του μήνα πρέπει να έχουμε έτοιμο τον προϋπολογισμό και το σχέδιο σταθερότητας, που πρέπει να υποβάλουμε στην Ε.Ε.
Σε αυτό θα περιλαμβάνεται ένα τριετές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Αλλά τα άμεσα μέτρα και οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα γίνουν τις πρώτες 100 μέρες. Επιμένω ότι το πιο σημαντικό απ΄όλα, αυτό το οποίο περιμένει ο κόσμος είναι ένας διαφορετικός τρόπος διακυβέρνησης.

• Για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου
Αύριο θα ανακοινωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο εκάστοτε Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να επιλέγει τους συνεργάτες, τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, άρα μπορείτε να περιμένετε 24 ώρες ακόμη.
Νομίζω ότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου προεκλογικά είχε δώσει το περίγραμμα της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου και ας μείνουμε εκεί.
Μειώνονται τα Υπουργεία και νομίζω αυτό είναι πολύ θετικό. Υπάρχει μια άλλη αντίληψη και μια άλλη δομή η οποία θα δημιουργηθεί, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και της κρατικής μηχανής.

• Για το ενδεχόμενο συνεργασιών
Νομίζω ότι σε αυτό θα επιμείνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Θα ζητάει και θα προσπαθεί να διαμορφώσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις.
Κοιτάξτε, η συναίνεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να εκφράζεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι οι πολιτικές οι οποίες θα ακολουθήσουμε και ο τρόπος διαλόγου και προετοιμασίας αυτών των πολιτικών, που θα γίνει με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

• Για την παραίτηση Καραμανλή
Οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οπωσδήποτε ενδιαφέρουν όλους μας. Από εκεί και πέρα δεν παρεμβαίνουμε σ’ αυτές τις εξελίξεις. Ελπίζω ότι θα βρουν τον τρόπο να πάρουν το μήνυμα και να το ερμηνεύσουν σωστά.