Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Βάσω Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό «CITY 99,5» και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο και Βούλα Κεχαγιά.

Συνεντεύξεις

• Για τον εκλογικό νόμο και το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών
Εδώ και αρκετά χρόνια τόσο εγώ, όσο και κάποιοι άλλοι, λέγαμε ότι πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, να πάμε σε ένα γερμανικού τύπου σύστημα, ώστε να υπάρχει άμεση επαφή των υποψηφίων με τους πολίτες και οι πολίτες να κρίνουν με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι με τη διαμεσολάβηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

• Για το εάν οι πολίτες ρωτούν που θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του
Δεν έχουμε τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πού θα βρούμε τα χρήματα. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη και ότι οι προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων. Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες δεν περιμένουν πως την επόμενη μέρα των εκλογών θα λύσουμε όλα τα προβλήματα και ότι έχουμε κάποιο μαγικό ραβδί. Βεβαίως θέλουν βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που δεν τα βγάζουν πέρα. Όμως αυτό το οποίο κυρίως ζητούν και ελπίζουν, είναι ότι την άλλη μέρα θα υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος διακυβέρνησης, ότι θα τους σεβόμαστε περισσότερο και ότι δεν θα έχουμε αλαζονεία, ή συμπτώματα τα οποία πρέπει να ξεχάσουμε. Η διαφθορά τους απασχολεί πάρα πολύ και ζητάνε, αν συμβεί κάτι να υπάρχει αποτελεσματική τιμωρία.
• Για το εάν το ΠΑΣΟΚ είναι σε ετοιμότητα και έχει τα αντανακλαστικά να υλοποιήσει το πρόγραμμά του
Δεν έχουμε δώσει υπερβολικές υποσχέσεις, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες περιμένουν την επόμενη μέρα να αντιμετωπιστούν όλα τους τα θέματα. Βεβαίως, δεν έχουμε ανοχή, ως προς το να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία έχουμε πει.
Το κύριο ζητούμενο είναι να δουν οι πολίτες από την επόμενη μέρα ότι ακολουθούμε μία πολιτική που είναι σύμφωνη με αυτά που δεσμευτήκαμε, επιβάλλοντας παράλληλα ένα διαφορετικό πλαίσιο κανόνων και αρχών το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα και κύρια από την ίδια την κυβέρνηση. Σιγά-σιγά θα χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών.
• Για τις αναφορές του Γιώργου Παπανδρέου περί κουστουμιών και αλαζονείας
Πολύ καλά κάνει νομίζω, γιατί ακούμε ότι κάποια στελέχη, κυρίως σε μεσαίο επίπεδο, ενόψει εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, σε κάποιους χώρους πιθανόν να δείχνουν αλαζονεία. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Σε υψηλό επίπεδο έχουμε όλοι πάρει τα μαθήματά μας, από τα πεντέμισι χρόνια που είμαστε στην αντιπολίτευση και είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε με ένα διαφορετικό πλαίσιο.
Σε μεσαίο επίπεδο όμως, ίσως επειδή έχουν καταπιεστεί όλα αυτά τα χρόνια, έχουν διωχθεί, παραγκωνιστεί, κάποιοι αισθάνονται την ανάγκη να εκδηλωθούν όχι με τον τρόπο που θα έπρεπε. Και γι’ αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου λέει, και πολύ σωστά, ότι θα πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε το συλλογικό συμφέρον, το συμφέρον της χώρας και όχι το ατομικό.
Από δω και πέρα θα πρέπει να λειτουργήσουν κριτήρια, αξιοκρατία, αξιολογήσεις, και ο κάθε ένας σιγά-σιγά (δεν είναι εύκολο αυτό) και κυρίως τα νέα παιδιά, να πιστέψουν ότι αν προσπαθήσουν, αν έχουν γνώσεις, αν έχουν ικανότητες, θα προχωρήσουν επαγγελματικά χωρίς να πρέπει να καταφύγουν στο οποιοδήποτε πολιτικό γραφείο.
Γι’ αυτό το επισημαίνει συνεχώς ο Γιώργος Παπανδρέου, διότι υπάρχουν πάρα πολλά μέλη, φίλοι, στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία όλο αυτό το διάστημα έχουν παραγκωνιστεί. Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται για να δικαιώσει άτομα, έρχεται για να δικαιώσει την ελληνική κοινωνία, να δημιουργήσει δηλαδή μια κοινωνία δικαίου.
• Για το ποια είναι τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί το ΠΑΣΟΚ, πέραν βεβαίως της οικονομίας
Σίγουρα το οικονομικό είναι το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, η οποία με την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία -και όχι μόνο λόγω της διεθνούς κρίσης- έχει οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση. Όλες οι χώρες έχουν πάρει μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέτρα για να βυθίσει την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.
Όταν έχεις μία ισχυρή οικονομία σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά και οι φίλοι και οι εχθροί. Τα εθνικά θέματα χρειάζονται εθνική στρατηγική, συγκροτημένη εξωτερική πολιτική, καλή συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων, που δεν την είδαμε όλα αυτά τα χρόνια. Χρειάζεται έντονη παρουσία σε διεθνές επίπεδο σε όλα τα φόρουμ και όχι απλώς να είμαστε παρατηρητές.
Τα τελευταία χρόνια είχαμε μία κατάσταση που παρευρισκόμαστε χωρίς να συμμετέχουμε. Αυτό έχει υποβαθμίσει το ρόλο της χώρας και βλέπουμε ότι η γειτονική μας Τουρκία με την πολιτική που ακολουθεί, η οποία είναι, πρέπει να πω, αποτελεσματική, έχει αναβαθμίσει το στρατηγικό της ρόλο.
• Για το πολιτικό χρήμα και για το εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών
Νομίζω ότι σε αυτό τον τομέα είναι σαφές σε όλους τους Έλληνες ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει υπογράψει κανένα προσύμφωνο, δεν έχει δεσμεύσεις και είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη. Από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε, μέσα στις 100 πρώτες ημέρες, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζει και το θέμα του πολιτικού χρήματος. Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, θα προβλέπει πλέον, ότι θα δημεύεται η περιουσία πολιτικών προσώπων εάν έχει γίνει με παράνομους τρόπους. Επίσης οι υπογραφές των Υπουργών, Γενικών Γραμματέων, Διοικητών θα ανεβαίνουν στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν οι Έλληνες να παρακολουθούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Νομίζω ότι σε αυτό τον τομέα, που είναι πλέον εθνικό θέμα, γιατί έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, δυστυχώς έχουμε ξεπεράσει κάποιες χώρες που ήταν παραδοσιακά υπανάπτυκτες και διεφθαρμένες. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πει ότι θα συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα καλέσει και όλα τα κόμματα να συμμετέχουν στη μάχη κατά της διαφθοράς.
Αλλά πέρα από τα νομοθετήματα αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι η συμπεριφορά και η στάση των Υπουργών και των υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών στελεχών. Εκεί θα είμαστε αμείλικτοι.
Βλέπουμε ότι έχει δημιουργηθεί και πάλι ελπίδα στον Έλληνα. Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε και αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί θα έχουμε τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών. Όχι την ανοχή σε ό,τι κάνουμε αλλά τη στήριξη στα σωστά που θα κάνουμε.