Σημεία από τη συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στo ραδιοφωνικό σταθμό του FLASH

Συνεντεύξεις

• Για το αν έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία.
Τίποτα δεν έχει κλειδώσει πριν από την κάλπη. Επιθυμία μας είναι να έχουμε αυτοδυναμία. Και νομίζω ότι δεν είναι μόνο επιθυμία του ΠΑΣΟΚ, είναι ανάγκη για τη χώρα. Δεν νομίζω ότι η χώρα αντέχει μεγαλύτερη ακυβερνησία, μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Πρέπει στις 4 Οκτωβρίου να έχουμε μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου, ασχέτως του εάν τα κόμματα, ή και οι πολίτες ακόμη μιλάνε για διάλογο, για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, πρέπει να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και να τις εγκρίνει ο ελληνικός λαός. Εκ των υστέρων αναγκαστική συνεργασία, έχει το στοιχείο του εκβιασμού και δεν το θέλουμε κάτι τέτοιο.
Βεβαίως υπάρχει ανάγκη για ευρύτερη κοινωνική συναίνεση σε πάρα πολλά θέματα και το ΠΑΣΟΚ θα την επιδιώξει.

• Για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού
Πέρα από τις πολιτικές θέσεις, οι οποίες δεν είναι τόσες πολλές, είναι απαράδεκτο και πρέπει τώρα να βάλουμε τις βάσεις να σταματήσει, όταν αλλάζει η κυβέρνηση να αλλάζουν 10-20.000 στελέχη σε διάφορες θέσεις. Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες. Θα πρέπει να στελεχώνεται το δημόσιο και οι οργανισμοί από αυτούς που έχουν την ικανότητα, τις γνώσεις, το ήθος, να λειτουργήσουν ως manager.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πει ότι θα βάλουμε διαδικασίες και αυτό το είχαμε κάνει τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΙΟΚ. Προκηρύσσαμε τις θέσεις για οργανισμούς και για διάφορους φορείς.
Αυτό θα το κάνουμε και τώρα. Στόχος μας δεν είναι να ικανοποιήσουμε κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πιθανώς να περιμένουν και να ράβουν κουστούμια. Ο στόχος μας είναι να νοικοκυρέψουμε τη χώρα να βάλουμε μια τάξη και να λειτουργήσουμε με βάση κανόνες και αρχές. Να επιβάλουμε αξιοκρατία. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας. Πρέπει να πάμε σε μια κατάσταση που οι άξιοι, οι ικανοί, αυτοί που προσπαθούν, αυτοί που έχουν τα προσόντα, καταλαμβάνουν τις θέσεις και δε προωθούνται οι μέτριοι γιατί ανήκουν κάπου, σε κάποιο κόμμα, ή σε κάποια ομάδα.
Πρέπει να επιλέξουμε τους άξιους και όχι τους κομματικά έμπιστους.

• Για τη μη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων
Η απαγόρευση έχει και αρνητικά και θετικά. Από τη μια δεν επηρεάζονται οι πολίτες, και αυτός είναι ο στόχος της απαγόρευσης, αλλά από την άλλη υπάρχει μια έντονη φημολογία που δεν ξέρω αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Τουλάχιστον όταν δημοσιοποιούνται οι δημοσκοπήσεις έχουμε μια εικόνα της κατάστασης για τη συγκεκριμένη στιγμή και αποφεύγεται η παραπληροφόρηση που πιθανόν να δημιουργηθεί.
• Για το εάν υπάρχουν κίνδυνοι για το ΠΑΣΟΚ από την επικράτηση του, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις
Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται και προηγείται σημαντικά. Το θέμα της αυτοδυναμίας θα το δούμε στα αποτελέσματα της κάλπης. Από κει και πέρα υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Για παράδειγμα πολίτες που θέλουν ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση να θεωρήσουν ότι αυτό έχει κλειδώσει και να μην πάνε να ψηφίσουν, ή να ψηφίσουν κάτι άλλο θεωρώντας ότι έχει διασφαλιστεί η αυτοδυναμία.
Οι πολίτες, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν μέχρι την τελευταία ώρα και να μην παρασύρονται από εκτιμήσεις ότι τα πράγματα έχουν τελειώσει.
Οι πολίτες αποφασίζουν. Δεν χωράει αλαζονεία. Αυτό που θέλουμε είναι να μας βγάλουν πρώτους και με αυτοδυναμία, αλλά δεν μπορούμε να το προεξοφλούμε.

• Για το αν την αφορά η ανανέωση.
Εκλέγομαι από το 1993 στη Β΄ Αθηνών και μάλιστα τότε πήρα ένα τεράστιο αριθμό ψήφων και θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Β Αθηνών που με τιμούν με την ψήφο τους.
Πιστεύω ότι η ανανέωση είναι απαραίτητη όχι μόνο στα κόμματα αλλά παντού. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, νέες ιδέες νέα πρόσωπα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τις νέες ιδέες τις έχουν μόνο οι νέοι. Υπάρχουν πολλοί νέοι με ιδέες πάρα πολύ συντηρητικές. Το θέμα είναι να ανανεώνεται ο οργανισμός. Από κει και πέρα χρειάζεται και η εμπειρία. Καθένας κρίνεται από την πορεία του από τις γνώσεις του από το αν έχει τιμήσει την ψήφο των πολιτών. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να λύσουμε τα προβλήματα. Έχουμε ένα σχέδιο και χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή των πολιτών. Χρειάζονται πολιτικά στελέχη. Χρειάζεται εμπειρία για να ληφθούν αποφάσεις πολύ δύσκολες. Χρειάζονται και νέοι άνθρωποι που με τις δικές τους ιδέες θα συμβάλλουν. Χρειάζεται ένα μίγμα.
Ο κ. Καραμανλής δεν είχε καμία εμπειρία. Ήταν νέος βουλευτής και δεν είχε θητεύσει κάπου. Πιθανόν και αυτό να είναι ένας παράγοντας της παραλυσίας που έχουμε σήμερα.

• Για τη συζήτηση περί κουστουμιών
Το θέμα δεν είναι ποιος θα πάει που, αλλά τι πολιτική θα ακολουθήσουμε το πώς θα λύσουμε τα προβλήματα. Δεν ενδιαφέρει του πολίτες ποιος θα είναι υπουργός. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι τι πολιτική θα εφαρμόσουμε. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Κάποιοι θα στελεχώσουν κάποιες θέσεις αλλά να ετοιμάζονται από τώρα για θέσεις είναι λόγος για να μην πάνε.

• Για το βαθύ ΠΑΣΟΚ και αν είναι έτοιμο να προσαρμοστεί στις επιταγές του Γιώργου Παπανδρέου
Νομίζω ότι όλο το ΠΑΣΟΚ έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη αλλαγών. Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι που τις αλλαγές τις επιθυμούν για τους άλλους και όχι για το εαυτό τους, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο καθοριστικός παράγοντας που θα μας επηρεάσει στο τι θα κάνουμε.
Υπάρχει ανάγκη ρήξεων στην ελληνική κοινωνία. Οι ρήξεις όμως πρέπει να γίνονται με κοινωνική ευαισθησία και εκεί χρειάζεται η υποστήριξη της κοινωνίας. Εάν κάποιοι διαφωνήσουν με αυτό δεν θα μας σταματήσουν διότι δεν είναι ο στόχος μας να εξυπηρετήσουμε το «βαθύ» ή το «ρηχό» ΠΑΣΟΚ. Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε τη χώρα και την ελληνική κοινωνία και θα συγκρουστούμε και με αυτές τις αντιλήψεις.

• Για το ρόλο των τηλεοπτικών αναμετρήσεις, στην εκλογική αντιπαράθεση
Για τους περισσότερους πολίτες, η εικόνα στα debate δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, γιατί κρίνουν την κυβέρνηση από το 5,5 χρόνια διακυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ από το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει για τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχουν βεβαίως κάποιοι πολίτες που πιθανόν περιμένουν το debate για να δουν και να αξιολογήσουν και αυτή τη δυνατότητα. Πιστεύω όμως, ότι πλέον ο κόσμος είναι πιο ενημερωμένος και πιο προβληματισμένος. Δεν παρασύρεται από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Λέγεται και πράγματι, ότι ο κ. Καραμανλής έχει ευφράδεια και έχει δυνατότητα επικοινωνίας με τον πολίτη. Αυτό το χρησιμοποίησε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα πλέον ο βασιλιάς είναι γυμνός. Έχει καταλάβει ο πολίτης ότι αυτό το επικοινωνιακό περιτύλιγμα έχει οδηγήσει τη χώρα στην χειρότερη κατάσταση που ήταν ποτέ. Άρα οι πολίτες δεν περιμένουν από το debate, το πώς θα τοποθετηθούν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί αλλά το τι θα πουν.

• Για το γεγονός ότι οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, όπως η απόσυρση των αυτοκινήτων, οι ημιυπαίθριοι, ή ο ΦΠΑ και το εάν αυτό αποτελεί χαμηλότερο επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Δεν νομίζω ότι είναι χαμηλότερο επίπεδο αντιπαράθεσης. Είναι μια αλλαγή της κοινωνίας. Το αντίστοιχο συμβαίνει και στις κοινωνίες άλλων χωρών, λόγω της παγκοσμιοποίησης και του μοντέλου καταναλωτισμού που προβάλλεται.
Οι άνθρωποι έχουν γίνει περισσότερο ατομικιστές δεν έχουν τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς που είχαν άλλοτε. Προτάσσουν, το ατομικό ζήτημα γιατί έχουν απογοητευτεί πάρα πολύ από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα. Θέλουν κάποιος να τους δώσει ένα όραμα ένα στόχο.
Αυτό φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια όταν το ΠΑΣΟΚ είχε βάλει το στόχο της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Ήταν ένας πάρα πολύ φιλόδοξος στόχος που πετύχαμε. Και δεν τον πέτυχε μόνη της η κυβέρνηση. Συμμετείχε η ελληνική κοινωνία, έκανε θυσίες γιατί ακριβώς υπήρχε ένας στόχος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ανάγκη έχουμε δημιουργήσει αυτό το νέο όραμα και γι΄ αυτό βλέπουμε πολλούς νέους ανθρώπους να έρχονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύουν ότι κάτι θα γίνει.
Αλλά και τα προβλήματα τα οποία αναφέρατε δεν πρέπει να τα υποτιμάμε. Είναι πολύ σημαντικά θέματα και αφορούν πολύ μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Είναι υποχρέωση του κάθε κόμματος και της πολιτείας, ή να αποτρέπουν τη δημιουργία αυτών των προβλημάτων ή να τα λύνουν.