Σημεία από τη συνέντευξη της Β. Παπανδρέου στο ραδιόφωνο του ALPHA και στο δημοσιογράφο Α. Σανταμούρη.

Συνεντεύξεις

· Για τις σχέσεις πολιτικής -μέσων ενημέρωσης.

Θα ήθελα η πολιτική εξουσία τόσο στη χώρα μας, όσο διεθνώς να έχει τον πρώτο λόγο και όχι ν’ ακολουθεί, όπως γίνεται πολλές φορές, είτε την εξουσία των Μέσων Ενημέρωσης, είτε την οικονομική εξουσία. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα. Λόγω της παγκοσμιοποίησης έχουν αλλάξει οι κανόνες και η πολιτική εξουσία έχει μείνει πίσω.

· Για τα κεντρικά ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης εν όψει εκλογών.

Δύο είναι τα κεντρικά θέματα εν όψει εκλογών και τα οποία και συνδέονται μεταξύ τους. Το ένα είναι η οικονομία που επηρεάζει τους πάντες. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει μεγάλα πρόβλημα μετά τα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, χρειάζεται ένα σχέδιο για ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, αυτό το γνωρίζουμε, και είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, αλλά αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, όπως τα έχουμε καταφέρει και σε άλλες δύσκολες περιπτώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ το ’93 ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Είχαν ξεφύγει τα δημοσιονομικά. Κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια –κι όταν λέω λίγα χρόνια είναι όσα χρόνια κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία- να βάλει τη χώρα στο ευρώ.

Το δεύτερο πάρα πολύ σημαντικό θέμα είναι να μπουν κανόνες και αρχές λειτουργίας στο ελληνικό κράτος. Τα θέματα της διαφθοράς και της πελατειακής λειτουργίας του κράτους. Αν δε βάλουμε κανόνες, αρχές διαφάνειας που να εγγυώνται την αξιοκρατία, δεν έχουμε μέλλον ως χώρα.

· Για την οικονομία.

Χρειάζεται ένα σχέδιο, τουλάχιστον τριετούς διάρκειας, το οποίο να εφαρμοσθεί με συνέπεια. Ένα σχέδιο που θα δίνει προοπτική στη χώρα. Ένα σχέδιο που θα ενισχύσει τη ζήτηση και την παραγωγή στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, γιατί πλέον είμαστε σε ύφεση και πρέπει να διατηρήσουμε τη ζήτηση. Σημαίνει αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου. Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, στην έρευνα και τεχνολογία, την καινοτομία και να έχουμε ως στόχο μεσοπρόθεσμα, η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική σε καινούργιες υπηρεσίες και προϊόντα.

Ο κ. Καραμανλής στο διάγγελμά του αναφέρθηκε σε τρεις λόγους για τους οποίους προκηρύσσει εκλογές. Και τα τρία θέματα είναι υπαρκτά: Και η φοροδιαφυγή και η σπατάλη στο κράτος και η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει επί Νέας Δημοκρατίας, πέρα από το ότι και το 2007 για τους ίδιους λόγους πήγαμε στις εκλογές, και το 2004 τα ίδια πράγματα πάλι πρότεινε ο κ. Καραμανλής.

· Για τη φοροδιαφυγή

Τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η φοροδιαφυγή είχε μειωθεί Εάν το ποσοστό εσόδων από το ΦΠΑ ήταν το ίδιο που ήταν το 2003 ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα είχαμε περίπου 4 δις επιπλέον το χρόνο, δεν αναφέρομαι στο 2009 που υπάρχει ύφεση, αλλά αναφέρομαι στο 2005, 2006, 2007 και 2008. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό.

Η φοροδιαφυγή έχει ξεφύγει, έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Ο δαπάνες του Δημοσίου έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.

· Για τους τομείς που πρέπει να γίνει περιστολή δαπανών.

Η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε 657 καινούργιους φορείς και περίπου 450 Επιτροπές. Έχει διορίσει μια σειρά ανθρώπων. Το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Το ζητούμενο δεν είναι να σταματήσουν οι διορισμοί, είναι να γίνουν διορισμοί όπου χρειάζονται και με διαφανείς διαδικασίες. Το ΠΑΣΟΚ θα σταματήσει οπωσδήποτε τις φωτογραφικές προσλήψεις. Θα επαναφέρουμε τα κριτήρια του ΑΣΕΠ και θα γίνονται προσλήψεις όπου χρειάζεται προσωπικό εξειδικευμένο στις διάφορες υπηρεσίες και όχι μαζικές προσλήψεις με κομματικά κριτήρια.

Ο δημόσιος τομέας πάντα είχε προβλήματα. Η σημερινή του όμως κατάσταση είναι πρωτοφανής.

Πρέπει το Δημόσιο να λειτουργήσει επιτέλους. Θα πρέπει, σταδιακά, δε λέω ότι μπορεί να γίνουν αμέσως αυτά τα πράγματα, να φτάσουμε κι εμείς ως χώρα, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν αλλάζει μια κυβέρνηση να μην έχουμε μια αλλαγή 10-20.000 στελεχών σε διάφορες Υπηρεσίες. Υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς και θέσεις που πρέπει να στελεχώνονται από ανθρώπους που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, την ικανότητα, ανεξάρτητα από την κομματική τους θέση.

· Για το πώς θα είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου όταν κερδίσει τις εκλογές.

Αυτό που έχει σημασία είναι το πρόγραμμα. Το άλλο Σαββατοκύριακο που θα πάει ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα, έχει ήδη παρουσιάσεις τις γενικές κατευθύνσεις, θα παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις, ποιο θα είναι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Τώρα για τη σύνθεση της κυβέρνησης αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Επειδή υπάρχει αυτή η συζήτηση, νομίζω ότι πρέπει να είναι πρόσωπα, καινούργια με ικανότητες και παλιά με ικανότητες και εμπειρία που έχουν αποδείξει στη διαδρομή τους ότι μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν με επάρκεια, με ήθος και με αξιοπρέπεια δύσκολες καταστάσεις.

· Για τις συνεργασίες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Στόχος μας και πεποίθησή μας, αλλά αυτό θα κριθεί στις 4 Οκτωβρίου, είναι η αυτοδυναμία. Πρέπει να σας πω ότι οι συνεργασίες στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο πράγμα, διότι δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου. Η συνεργασία προϋποθέτει προγραμματικές συγκλήσεις.

Στην Ελλάδα είχαμε συνεργασία το ’89 και η συνεργασία εκείνη ήταν αρνητική. Αντί να λύσει προβλήματα, δημιούργησε.

Γι’ αυτό χρειάζονται προγραμματικές συγκλήσεις, ώστε η συνεργασία να είναι ουσιαστική και να έχει στόχο να λύσει προβλήματα και όχι να δημιουργήσει καινούργια.

Στο ΠΑΣΟΚ στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Είναι προτιμότερο κατά τη γνώμη μου, αν δεν έχουμε αυτοδυναμία να πάμε σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση, γιατί χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και όχι να γίνει μια συνεργασία αναγκαστική ή που να περιέχει το στοιχείο του εκβιασμού. Συνεργασία που έχει προγραμματικές συγκλήσεις ναι, βεβαίως, αλλά για να είμαι ειλικρινής τη βλέπω πάρα πολύ δύσκολη.

Εμείς έχουμε πει, και ο Γιώργος Παπανδρέου από χρόνια έχει κάνει ανοίγματα, έχει κάνε προτάσεις. Δε βρήκε ανταπόκριση. Κι έχουμε πει ότι ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρή αυτοδυναμία, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα προσπαθήσει να έχει τη μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση και να συνεργαστεί με διάφορες δυνάμεις ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, απαιτούν ευρείες συναινέσεις.

· Για την υπόθεση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Νομίζω ότι θα πρέπει και τα δυο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ το έχει πει, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, να στηρίξουν τον Κάρολο Παπούλια στις επόμενες προεδρικές εκλογές.