Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου στην Εφημερίδα CITY PRESS και στο δημοσιογράφο Θάνο Δημάδη

Συνεντεύξεις

Ερώτηση: Το προεκλογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί δείχνει άνετη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία;
Απάντηση: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει πριν από την κάλπη. Ο τελευταίος λόγος ανήκει στους πολίτες και δεν χωράει καμία αλαζονεία.
Βεβαίως, επιθυμία μας αλλά και ανάγκη για τη χώρα, είναι να έχουμε αυτοδυναμία. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα την ακυβερνησία και την αβεβαιότητα, χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θέλω να απευθυνθώ σ’ αυτούς που ψήφισαν τη Ν.Δ. και να τους πω ότι δεν αξίζει να δώσουν σ’ αυτή την κυβέρνηση μία τρίτη ευκαιρία, δεν το αντέχει η χώρα.

Ερώτηση: Πολλοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεχάσει τον κακό του εαυτό. Τι απαντάτε;
Απάντηση: Είμαι η τελευταία που θα πω ότι δεν κάναμε λάθη. Όμως το ΠΑΣΟΚ όποτε εκλήθη από το λαό να αναλάβει τη διακυβέρνηση, οδήγησε τη χώρα μπροστά, σε αντίθεση με τη ΝΔ που παρέλαβε τη λαμπερή Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και κατάφερε να αποδιαρθρώσει τα πάντα και να στερήσει την ελπίδα και το όραμα από τον ελληνικό λαό.
Στόχος μας είναι να νοικοκυρέψουμε τη χώρα και να λειτουργήσουμε με βάση αξίες κανόνες και αρχές. Να επιβάλουμε αξιοκρατία. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας. Δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια.

Ερώτηση: Γίνεται μεγάλη συζήτηση περί ανανέωσης πως τη σχολιάζετε; Απάντηση: Πιστεύω ότι η ανανέωση είναι απαραίτητη όχι μόνο στα κόμματα αλλά παντού. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, νέες ιδέες νέα πρόσωπα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τις νέες ιδέες τις έχουν μόνο οι νέοι. Υπάρχουν πολλοί νέοι με ιδέες συντηρητικές. Ταυτόχρονα χρειάζεται και η εμπειρία. Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να λύσουμε τα προβλήματα. Χρειάζονται και πολιτικά στελέχη, με εμπειρία στελέχη, που με το έργο τους και την συμπεριφορά τους έχουν τιμήσει την ψήφο των πολιτών. Χρειάζεται ένα μείγμα και τη δοσολογία την αποφασίζει ο ελληνικός λαός. Ο κ. Καραμανλής ήταν νέος χωρίς καμία εμπειρία. Ίσως και αυτό να είναι ένας παράγοντας της παραλυσίας που έχουμε σήμερα.

Ερώτηση: Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι θα επαναφέρει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Μπορεί αυτό να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης;
Απάντηση: Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπει άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Τα άμεσα μέτρα είναι απαραίτητα για την ανακοπή της ύφεσης στην οποία έχει μπει η οικονομία λόγω της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας επί 5,5 χρόνια, και της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στοχεύουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παιδεία, έρευνα-τεχνολογία, στις επενδύσεις σε καινούριες τεχνολογίες, στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, σε καινοτομίες, σε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να γίνει η χώρα ανταγωνιστική. Δυστυχώς με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχει φθάσει να είναι κάτω από κάποιες χώρες του τρίτου κόσμου
Το σχέδιο μας είναι ολοκληρωμένο και δίνει ελπίδα στους πολίτες και τη νέα γενιά. Γι’ αυτό βλέπουμε να δημιουργείται ρεύμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Το έργο μας είναι δύσκολο, αλλά είναι η μόνη διέξοδος για τη χώρα.