Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου στο "ΚΑΝΑΛΙ 1" του Πειραιά και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα κα Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζω να είστε καλά.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλά, μια χαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χτες ακούσαμε τον κ. Καραμανλή να επιτίθεται στο κόμμα σας για το θέμα της προεδρικής εκλογής και για τη συζήτηση γύρω από το όνομα του κ. Κάρολου Παπούλια, ζητώντας να σεβαστείτε τους θεσμούς. Τι απαντάει το ΠΑΣΟΚ επ’ αυτού;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν νομίζω ο κ. Καραμανλής να μπορεί να δώσει μαθήματα σεβασμού των θεσμών γιατί όλη του η θητεία τα 5,5 χρόνια δεν δείχνει ότι πράγματι εννοεί αυτά τα οποία λέει. Άλλα λέει τώρα, άλλα έκανε τα 5,5 χρόνια. Όσο για το ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι έχει αποδείξει ότι σέβεται τους θεσμούς και το θέμα της προεδρίας είναι ένα πολιτικό ζήτημα, είναι σαφής η θέση του ΠΑΣΟΚ ότι θα στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια αλλά μετά από εκλογές.

Αυτή τη στιγμή η χώρα περνάει μια πολύπλευρη κρίση, οικονομική, κοινωνική, κρίση θεσμών, αξιών και νομίζω ότι πάρα πολλοί πολίτες, η πλειοψηφία βλέπει ότι η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη να δώσει μια λύση ο ελληνικός λαός στα αδιέξοδα, στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπανδρέου ήθελα να σας ρωτήσω, πιστεύετε κάτι που έχει ακουστεί εμμέσως από κάποια στελέχη του Κινήματός σας ότι υπάρχουν συμφέροντα στον τόπο που θέλουν να συντηρήσουν τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία τα 5,5 χρόνια έχει εξυπηρετήσει με πολλαπλό τρόπο συγκεκριμένα συμφέροντα. Έχει χαρίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις, στις Τράπεζες, σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που έχει διαγράψει τα χρέη τους και ταυτόχρονα έχει επιβαρύνει σε απίθανο βαθμό τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα.

Άρα νομίζω το ότι η Νέα Δημοκρατία εξυπηρετεί συμφέροντα είναι κάτι το οποίο είναι πλέον εμφανές σε όλους τους Έλληνες πολίτες και τώρα ψάχνει σωσίβιο για να παραμείνει στην εξουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι αυτό το σωσίβιο της το δίνουν κάποιοι συνταγματολόγοι;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν εννοείτε τον κ. Τσάτσο, ο κ. Τσάτσος όπως και ο κάθε συνταγματολόγος και κάθε ειδικός σε οποιοδήποτε θέμα έχει το δικαίωμα όχι απλώς να πει τη γνώμη του αλλά να την πει σε όλα τα θέματα. Από εκεί και πέρα εγώ θα περίμενα να έχω ακούσει τους συνταγματολόγους να έχουν τοποθετηθεί και σε άλλες περιπτώσεις που υπήρχε ερώτημα για το σεβασμό των θεσμών, όπως όταν έκλεισε τη Βουλή νύχτα, η παραγραφή των σκανδάλων και πάρα πολλά άλλα θέματα, τα οποία έχουν συμβεί στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης και όχι μόνο σε αυτό το θέμα.

Αυτό το οποίο δεν θεωρώ ότι είναι πολιτικά σωστό, είναι ο οποιοσδήποτε ειδικός, συνταγματολόγος είτε όχι, να κάνει πολιτικές υποδείξεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εννοείτε ως πολιτική υπόδειξη το να μην δεχτεί ή να παραιτηθεί θιγόμενος από την όλη συζήτηση.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι ήταν σαφής η πολιτική πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το τι πρέπει να κάνει. Αυτό δεν το θεωρώ ότι είναι πολιτικά σωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χτες είχαμε και μια εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη γιορτή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, η οποία σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ έγινε κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους. Πιστεύετε ότι έχει τόση ανάγκη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από επικοινωνιακά παιχνίδια αυτή την περίοδο σε μια προσπάθεια γενικευμένη που κάνει γενικώς να κερδίζει τις εντυπώσεις πολιτικά;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το επικοινωνιακό στοιχείο ήταν έντονο καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούσαν ότι τα θέματα λύνονται με τον αυτόματο πιλότο, δεν χρειάζεται κανείς να κάνει ουσιαστικά τίποτε, παρά μόνο επικοινωνιακά να χειριστεί ορισμένα θέματα και συνεχίζει αυτή της την τακτική.

Και σήμερα προσπαθεί με κάθε τρόπο είτε να οικειοποιηθεί εξελίξεις στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας μας είτε να αξιοποιήσει οποιοδήποτε μέσο και οποιαδήποτε δυνατότητα θεωρεί ότι θα της δώσει κάποιο πλεονέκτημα επικοινωνιακό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπανδρέου θέλω να πάμε λίγο στα ελληνοτουρκικά. Χτες και ο Πρόεδρος του κόμματός σας εκτίμησε ότι ίσως υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Μάλιστα μίλησε για τεχνητό σκηνικό έντασης. Είστε και εσείς αυτής της άποψης παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι σίγουρο ότι το τελευταίο διάστημα εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει αυξηθεί η προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο. Δεν είναι τόσο ο αριθμός αν θέλετε των παραβιάσεων όσο κυρίως η ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια που είναι οι υπερπτήσεις πάνω από βραχονησίδες ή και κατοικημένα ακόμη νησιά.

Προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία αμφιβολίες και αμφισβητήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην περιοχή εκεί προκαλώντας καθημερινά με τις υπερπτήσεις που κάνει. Όλα αυτά είναι μέσα σε μια συντονισμένη στρατηγική, την οποία έχει η Τουρκία εδώ και πάρα πολλά χρόνια με στόχο να αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα από αυτά τα οποία της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες στο Αιγαίο.

Το ερώτημα δεν είναι τι κάνει η Τουρκία, η οποία σαφώς έχει ένα σχέδιο, το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς, τι κάνει η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνει ή τι πρέπει να κάνει;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τα τελευταία χρόνια απεμπολήσαμε το Ελσίνκι που ήταν ένας τρόπος επιτήρησης, εποπτείας της Τουρκίας και άσκηση πίεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα ακολουθούμε μια πολιτική παρατηρητή, έχουμε απουσία στα διεθνή φόρα, στη διεθνή σκηνή, έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος μας γενικότερα στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και όλα αυτά τα αξιοποιεί η Τουρκία, διότι η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι το αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής και ο στόχος της είναι να γίνει μια περιφερειακή δύναμη.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια έχει υποβαθμίσει την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων. Αντί να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις με τα απαραίτητα πυρομαχικά και ανταλλακτικά, σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη και ταυτόχρονα δεσμεύει τη χώρα για καινούριες παραγγελίες για τα επόμενα χρόνια.

Η κομματικοποίηση στις ένοπλες δυνάμεις έχει προχωρήσει σε βαθμό απαράδεκτο, απίστευτο και αυτό έχει επιπτώσεις στο ηθικό του προσωπικού αλλά και στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Χρειάζεται να γίνει μια συντονισμένη πολιτική, να έχουμε συγκεκριμένους στόχους, να έχουμε διεθνή παρουσία και συνεργασία και στο εσωτερικό μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων ώστε να καταλάβει η Τουρκία ότι υπάρχει μια ενιαία στάση, υπάρχει κυβέρνηση η οποία έχει συγκεκριμένο σχέδιο και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά. Η κυβέρνηση, θα πρέπει να καταλάβει ότι τα εθνικά θέματα, δεν είναι θέματα που λύνονται με τον αυτόματο πιλότο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση εάν και εφόσον μέχρι τον Δεκέμβριο οπότε θα συνταχθεί και η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμείνει ίδια, εάν τρίξει τα δόντια της απέναντι στην Τουρκία θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα ώστε η Τουρκία να πληρώσει κάποιες δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα καθίσει κατά την εκτίμησή σας, θα συνεχίσει να κάθεται άπρακτη με δεμένα τα χέρια;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει μια στάση πάρα πολύ σταθερή, ότι δηλαδή η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτά που προβλέπονται για τις χώρες υπό ένταξη και θα πρέπει να ακολουθήσει όλες τις υποχρεώσεις οι οποίες προκύπτουν και να μη συμφωνήσει σε καμιά έκθεση η οποία θα χαϊδεύει την Τουρκία. Να πάρει ένα σαφές μήνυμα ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις. Και νομίζω ότι η πίεση που μπορεί να ασκηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική. Η Τουρκία παρόλο ότι γνωρίζει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα ήθελαν να την δουν να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενδιαφέρει η πορεία και η ευρωπαϊκή εξέλιξη και η αποδοχή από μέρους των ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπανδρέου κάτι τελευταίο. Άκουσα χτες από τον Πρόεδρο του κόμματός σας τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ένα ενδεχόμενο σκηνικό έντασης και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο για να βγει από τη δύσκολη θέση. Εννοούσε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσφύγει σε εκλογές επικαλούμενη ένα τέτοιο εθνικό θέμα;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει όλα τα θέματα και κυρίως την ανασφάλεια των πολιτών προς όφελός της και δημιουργεί συνεχώς καταστάσεις φοβίας και ανασφάλειας θεωρώντας ότι αυτό θα την ευνοήσει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αύξηση προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια σταθερή και αποτελεσματική στάση και να μην πηγαίνει από την υπαναχώρηση σε ακραίες φωνές.

Μάλιστα

Κυρία Παπανδρέου να σας ευχαριστήσω πολύ για τη συμμετοχή σας σε αυτή την εκπομπή. Καλή σας μέρα.

Και εγώ ευχαριστώ. Γεια σας