Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» και στο δημοσιογράφο Γ. Στουραϊτη

Συνεντεύξεις

Ερώτηση: H NΔ σας κατηγορεί ότι έχετε «κρυφή ατζέντα» για το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσετε αν εκλεγείτε κυβέρνηση. Υπάρχουν σημεία των δράσεων που έχετε εξαγγείλει τα οποία μπορούν να ανατραπούν με βάση τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας που θα διαπιστώσετε όταν αποκτήσετε την πλήρη εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης;

Απάντηση: Εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Η Ν.Δ. έχει κρυφά χρέη. Πριν από δέκα ημέρες μας είπαν ότι το έλλειμμα ήταν 6% , τώρα λένε 8% και αύριο ίσως ακόμη μεγαλύτερο. Συνεχίζουν παράνομα, αφού άρχισε η προεκλογική περίοδος, να σπαταλούν το δημόσιο χρήμα με χιλιάδες «τακτοποιήσεις» ημετέρων. Το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει είναι απαραίτητο για την αναθέρμανση της οικονομίας. Δεν δίνουμε προεκλογικές υποσχέσεις, το έχουμε κοστολογήσει και έχουμε πει από πού θα βρούμε τα χρήματα.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια, ότι χρειάζεται πολύ δουλειά και κινητοποίηση όλων. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν όταν παραλάβαμε μετά την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, ότι με σχέδιο μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ερώτηση: Στα μέτρα που έχετε προτείνει για την άμεση τόνωση της πραγματικής οικονομίας περιλαμβάνεται και η χρησιμοποίηση των υπό κρατικών έλεγχο τραπεζών για την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξετε να αποκτήσετε και πλήρη έλεγχο τραπεζών που είναι ιδιωτικοποιημένες και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.

Απάντηση: Αυτό που λέμε είναι ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τα χρήματα από το πακέτο στήριξης των τραπεζών για τη διαμόρφωση κερδοφορίας. Η αγορά έχει στεγνώσει . Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ρόλος τους είναι η στήριξη της αγοράς. Ότι πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και όχι να μοιράζουν bonus στα λεγόμενα «χρυσά παιδιά».
Και βέβαια για να στηριχτεί το σύστημα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό πυλώνα όπου θα έχει λόγο το Δημόσιο και θα μπορεί να συμβάλλει και στον ανταγωνισμό και στον καθορισμό της στρατηγικής μας σε αυτό τον τομέα. Είναι αστείο να λέγεται ότι θα κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία τους.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αποτελεσματική για την εξασφάλιση ικανής παράτασης για την μείωση του ελλείμματος. Αν αυτό δεν επιτευχθεί ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο.
Απάντηση: Η μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων πρέπει να γίνει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στόχους, αλλά οι κυβερνήσεις αποφασίζουν την πολιτική και τα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι έχει διαπραγματευτική ικανότητα και στελέχη να υποστηρίξουν τα αιτήματα της χώρας μας και να πετύχουν την απαραίτητη παράταση για την δημοσιονομική εξυγίανση. Έχουμε την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε. Βεβαίως οι Βρυξέλλες θα μας παρακολουθούν στενά και είμαι βεβαία ότι γρήγορα θα πειστούν από τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Εμείς δεν θα παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα σταθερότητας κάθε τρεις μήνες, όπως έκανε η απερχόμενη κυβέρνηση.

Ερώτηση: Έχετε πει ότι όταν αναλάβετε την διακυβέρνηση της χώρας δεν θα κάνετε απογραφή η οποία ενδεχομένως να εκθέσει τη χώρα διεθνώς αλλά ωστόσο –όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ-και μόνον η καταγραφή των στοιχείων των δημόσιων οικονομικών θα διαμορφώσει διαφορετική εικόνα από αυτήν που προβάλλει η ΝΔ. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι ανοικτές «πληγές» της οικονομίας που πιθανόν κρύβουν «εκπλήξεις».
Απάντηση: Πάντα υποστηρίζαμε ότι η δήθεν απογραφή της ΝΔ που στόχο είχε το ΠΑΣΟΚ, εξέθεσε τη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Η δεύτερη φορά που μπήκαμε σε επιτήρηση ήταν λόγω των αποτελεσμάτων της πολιτικής της Ν.Δ. Θα απεικονίσουμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας για να ξέρουμε ακριβώς που βαδίζουμε και θα ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό. Όσο για τις ανοικτές πληγές της οικονομίας θεωρούμε ότι είναι ο εκτροχιασμός του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, η διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η έξαρση της φοροδιαφυγής και η αποδιάρθρωση της κρατικής μηχανής συνολικά,

Ερώτηση: Για το θέμα της Ολυμπιακής δεδομένης της συμφωνίας με την MIG και τον κ. Βγενόπουλο, με ποιο τρόπο μπορεί το Κράτος να αποκτήσει «λόγο» και συμμετοχή στη νέα εταιρία η οποία λειτουργεί πλέον με ιδιωτικά κριτήρια.

Απάντηση: Για την Ολυμπιακή είχαμε προτείνει τη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει βεβαίως, τα οποία φυσικά θα λάβουμε υπόψη στην προώθηση της πρότασής μας.

Ερώτηση: Κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Telecom σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του δήλωσε ότι «ζητά από την Ελλάδα να σεβαστεί την συμφωνία που έχει υπογραφεί για το ΟΤΕ». Το ΠΑΣΟΚ θέλει να επανακτήσει το δημόσιο έλεγχο στον Οργανισμό. Πως θα γίνει όμως αυτό αν οι Γερμανοί της DT αρνηθούν οποιαδήποτε αλλαγή στην σύμβαση.

Απάντηση: Οι τηλεπικοινωνίες είναι βασικός τομέας για την ανάπτυξη της χώρας και για την παρουσία μας στην νοτιανατολική Ευρώπη. Ήταν μεγάλο λάθος αυτό που έγινε. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχει μία κυβέρνηση για προώθηση του δημοσίου συμφέροντος και την ανάπτυξη της χώρας.

Ερώτηση: Το πρόγραμμα των 100 ημερών με τα 5 νομοσχέδια που έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, εκτιμάτε ότι θα έχουν άμεσα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αναθέρμανσης της οικονομίας. Σε ποιο βάθος χρόνου πιστεύετε ότι θα υπάρξουν απτά σημάδια ανάκαμψης της αγοράς.

Απάντηση: Τα πρώτα αποτελέσματα αναθέρμανσης της οικονομίας που θα προέλθουν από τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα είναι άμεσα. Όπως έχουμε πει κατ΄ επανάληψη, δεν έχουμε μαγικά ραβδιά για να λύσουμε δια μιας όλα τα προβλήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερότητα και η συνέπεια στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων.

Ερώτηση: Ποιες αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε στον «Τειρεσία».
Απάντηση: Η αλλαγή του Τειρεσία είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν τα άδικα σημερινά κριτήρια εγγραφής και παραμονής σ΄ αυτόν. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος αναγγελίας των νέων επιταγών και να μειωθεί η διάρκεια παραμονής στον Τειρεσία.

Ερώτηση: Πολλή συζήτηση έγινε με αφορμή και συγκεκριμένο δημοσίευμα για την ρύθμιση-πάγωμα των χρεών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο που προτείνατε το καλοκαίρι, περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που δεν δίνουν την εντύπωση γενικής ρύθμισης. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς θα κάνετε και ποιους-κυρίως ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις- θα αφορά η ρύθμιση των χρεών.

Απάντηση: Το πάγωμα για ένα χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων αφορά τις επιχειρήσεις σε τομείς που πλήττονται από την κρίση. Ταυτόχρονα τα 15 δις ευρώ εγγυήσεις που έδωσε η Ν.Δ. στις τράπεζες, στο πακέτο των 28 δις και δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει, θα αξιοποιηθούν για εγγυήσεις στις επιχειρήσεις για να μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν, να ενισχύσουν την ρευστότητά τους για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Ερώτηση: Από τις βασικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ είναι και ο περιορισμός της κρατικής σπατάλης. Μπορείτε να μας αναφέρετε 3 συγκεκριμένα παραδείγματα μέτρων στα οποία θα προχωρήσετε άμεσα.

Απάντηση: Θα μπορούσα να αναφέρω, δυστυχώς, πολλά. Στον τομέα της υγείας η σπατάλη έχει λάβει μεγάλη διάσταση. Επαναφέρουμε τη λίστα φαρμάκων και όλες οι διαδικασίες προμηθειών θα μπαίνουν στο διαδίκτυο. Το κόστος μισθοδοσίας έχει αυξηθεί κατά 40% και ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στη δημιουργία 657 νέων φορέων και οργανισμών και 450 περίπου επιτροπών.

Ερώτηση: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 4 Οκτωβρίου και τις συνέπειες θα έχει αυτό για την οικονομία.

Απάντηση: Συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα δεν είναι δυνατή, γιατί αυτό προϋποθέτει προγραμματικές συγκλίσεις, που δεν υπάρχουν.
Γι΄αυτό θα αναγκαστούμε να ξαναπάμε σε εκλογές, αλλά η παράταξη της ακυβερνησίας είναι κακό για την οικονομία και για τη χώρα. Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση.