Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΑΘΗΝΑ 9,84" και στον δημοσιογράφο Γ. Θεοδόση

Συνεντεύξεις

Γ. ΘΕΟΔΟΣΗΣ: Καλή σας ημέρα. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στον Κυριακάτικο Τύπο, πέντε νέες δημοσκοπήσεις, η διαφορά από 5,7% έως 6,7% κι εδώ το ερώτημα είναι κατά πόσον θεωρείτε ότι είναι πιθανό η εφικτή αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές ή ακόμη παίζεται η υπόθεση;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι είναι εφικτή. Αυτό επιθυμούμε κι αυτό επιδιώκουμε. Ταυτόχρονα θεωρώ ότι είναι και αναγκαία γιατί τη χώρα, η οποία έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση, που θα έχει ένα σχέδιο για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, γι΄ αυτό χρειάζεται πραγματικά μια κυβέρνηση που να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου, οι συνεργασίες όταν έγιναν, και έγιναν μόνο μια φορά τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Γ. ΘΕΟΔΟΣΗΣ: Άρα είστε υπέρ των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, είμαι υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων. Αυτό δε σημαίνει ότι η ισχυρή κυβέρνηση πρέπει να δείχνει αλαζονεία και πρέπει να μην επιδιώκει τη μεγαλύτερη κοινωνική συναίνεση και τη συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Αυτό όμως που δεν θεωρώ ότι είναι αποτελεσματικό για την καλή διακυβέρνηση της χώρας, είναι να υπάρξει μία αναγκαστική συνεργασία, που σε αυτή την περίπτωση, έχει και τα στοιχεία του εκβιασμού.

Γ. ΘΕΟΔΟΣΗΣ: Επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει συζητηθεί αρκετά το ενδεχόμενο συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, θα βοηθούσε κάτι τέτοιο, δηλαδή μια συνεργασία με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Σε τέτοιο επίπεδο, των δύο μεγάλων κομμάτων δηλαδή.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, οι συνεργασίες πρέπει να έχουν κάποιες προγραμματικές συγκλίσεις. Η συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας δεν είναι εφικτή, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα κοινών θέσεων, κοινών πολιτικών σε βασικά θέματα.

Αν θα θυμηθούμε πριν από λίγα χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει στη Νέα Δημοκρατία συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, για τη διαφάνεια και για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Η Νέα Δημοκρατία δεν ανταποκρίθηκε.

Είχαμε κάνει προτάσεις για τα θέματα της παιδείας. Ούτε εκεί υπήρξε καμία ανταπόκριση. Στα θέματα της οικονομίας, που είναι και το βασικό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα και τους πολίτες, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία. Είδαμε και χθες τον κ. Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη σα να μην ήταν σ’ αυτή τη χώρα, σα να μην ήταν Πρωθυπουργός, σα να μην έχει αντιληφθεί το τι συμβαίνει.

Αυτό το οποίο είπε είναι ότι φταίει η οικονομική κρίση. Βεβαίως υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση. Είπε ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ, δεν είπε τίποτε για τα 5,5 χρόνια, για τη δική του πολιτική και είπε ότι «εγώ θα συνεχίσω με πιο έντονο ρυθμό την ίδια πολιτική που ακολουθώ».

Αυτό που πρότεινε είναι πάγωμα μισθών και συντάξεων, δηλαδή την κρίση να την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Αυτή την πολιτική ακολουθεί και το 2009 στο Δημόσιο.

Έχουμε πάγωμα μισθών και συντάξεων πάνω από ένα ύψος. Τώρα απλώς επεκτείνει το πάγωμα. Αυτή η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση, και λέει, «εγώ θέλω ν’ ακολουθήσω μια πολιτική που θα πάει τη χώρα προς ισχυρότερη κατεύθυνση». Και δεν είναι δυνατόν σ’ αυτό το θέμα να συμφωνήσουμε και να συναινέσουμε, να έχουμε κοινή αντιμετώπιση.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Χρειάζεται σχέδιο. Σχέδιο επείγον για ν’ αντιμετωπισθούν τα μεσοπρόθεσμα, τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει όχι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική που ακολούθησε τα 5,5 χρόνια. Χρειάζεται ταυτόχρονα να δοθεί μια προοπτική ανάκαμψης της χώρας, ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα.

Γ. ΘΕΟΔΟΣΗΣ: Υπάρχει διαφορετική οικονομική πολιτική που μπορεί να φέρει αποτελέσματα ή πρέπει να κινούμεθα μέσα σ’ ένα πλαίσιο που ορίζεται σαφώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπάρχουν και δεσμεύσεις απέναντι στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σαφώς υπάρχει ένα πλαίσιο και σαφώς υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε. Όμως τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική σε κάθε χώρα τη διαμορφώνει η κυβέρνηση της.

Να σας πω ένα παράδειγμα: Τώρα με την οικονομική κρίση η κάθε χώρα έχει ένα έκτακτο σχέδιο, ή ακολουθεί μια πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν επενέβη ούτε υπέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση το πώς θα στηριχθεί η ντόπια παραγωγή, ή η ζήτηση στην κάθε χώρα.

Είδαμε ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και όλες οι χώρες, πήραν ορισμένα μέτρα. Τα μέτρα που πήραμε εμείς είναι δική μας επιλογή.

Στηρίξαμε το τραπεζικό σύστημα και πράγματι έπρεπε το τραπεζικό σύστημα να στηριχθεί. Με ποιον τρόπο όμως θα στηριχθεί, είναι δική μας επιλογή.

Γ. ΘΕΟΔΟΣΗΣ: Και για το αν αυτά τα λεφτά έφτασαν στους καταναλωτές, έτσι; Αν έφτασαν στον πολίτη, εκεί είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν έφτασαν ούτε στους καταναλωτές, ούτε στην παραγωγή. Και είδαμε ότι έδωσε η Νέα Δημοκρατία 28 δις ευρώ για στήριξη του τραπεζικού συστήματος και το α’ εξάμηνο του 2009 το τραπεζικό σύστημα έχει 1,5 δις ευρώ κέρδη, χωρίς να έχουν στηριχθεί οι επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν στηριχθεί οι πολίτες. Θα μπορούσαν δηλαδή να δοθούν αυτά τα χρήματα, αλλά με διαφορετικό τρόπο ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, η παραγωγή, η απασχόληση, οι πολίτες και ν’ ανακουφισθεί και το τραπεζικό σύστημα.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς ν’ αντιμετωπίσεις προβλήματα αλλά χρειάζεται να έχεις μια πολιτική κατεύθυνση. Όταν ο πολιτικός στόχος είναι να εξυπηρετήσεις συγκεκριμένα συμφέροντα, σίγουρα τότε τα μέτρα που παίρνεις είναι σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, σε βάρος της ντόπιας παραγωγής.

Έχουμε διεύρυνση του ελλείμματος εξωτερικών συναλλαγών στη χώρα. Δηλαδή, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μειώνεται συνεχώς. Έχουμε συρρίκνωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας, και την ίδια ώρα βλέπουμε να συγκεντρώνονται χρήματα και να μην επηρεάζει η οικονομική κρίση μια μερίδα των πολιτών. Αυτό είναι απαράδεκτο. Χρειάζεται μια τελείως διαφορετική πολιτική.

Μια πολιτική που να στηρίζει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που να στηρίζει τη ντόπια παραγωγή, την απασχόληση και να γίνεται ανακατανομή των βαρών μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών και εισοδηματικών ομάδων.

Γ. ΘΕΟΔΟΣΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση που είχαμε, σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλό αγώνα, γιατί τώρα έχετε αρκετό τρέξιμο, στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι μια μεγάλη περιφέρεια. Χρειάζεται ν’ αλλάξει το εκλογικό σύστημα κι αυτό είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λάβουμε. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότερη συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές εξελίξεις.

Γ. ΘΕΟΔΟΣΗΣ: Καλή σας επιτυχία.