Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στον ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 και στο δημοσιογράφο Στ. Τριλίκη

Συνεντεύξεις

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Γεια σας κα Παπανδρέου τι κάνετε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γεια σας. Καλά είμαι.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Β΄ Αθήνας, σταθερά.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι βέβαια.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Την ξέρετε καλύτερα από το σπίτι σας την εκλογική αυτή περιφέρεια.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι μια περιφέρεια τεράστια, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι η μικρογραφία της Ελλάδας. Συνήθως τα αποτελέσματα που έχουμε στη Β΄ Αθηνών, έχουμε σε όλη την Ελλάδα.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Δεν ήρθε όμως ο καιρός, τώρα κάνω μια μικρή παρένθεση πριν περάσουμε στα σκληρά προεκλογικά, δεν είναι ο καιρός όμως σιγά – σιγά να δείτε, όχι στο σύνολό του το κοινοβουλευτικό σύστημα το να σπάσετε λίγο αυτή την περιφέρεια, διότι έχει γιγαντώσει απίστευτα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ συμφωνώ απολύτως και το έχω πει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να πάμε σε ένα σύστημα ανάλογο με το γερμανικό, που προβλέπει περίπου 100 έδρες Επικρατείας με περιφερειακή διασπορά και οι υπόλοιπες έδρες να γίνουν μονοεδρικές. Όχι απλώς να σπάσει η Β΄ Αθηνών σε δύο ή τρία ή τέσσερα κομμάτια, αλλά να γίνουν μονοεδρικές όλες οι περιφέρειες ώστε ο υποψήφιος και ο βουλευτής να έχει άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους, με τους πολίτες και να σταματήσει και αυτή η διαπλοκή και η εξάρτηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με όλα τα παρεπόμενα που επηρεάζουν αρνητικά το πολιτικό σύστημα.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Στα μονοεδρικά τέτοια διαμερίσματα μεγάλο ρόλο και μεγάλη βαρύτητα θα παίζει και η αξία και το όνομα του υποψηφίου, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει πέρα και έξω από κόμματα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα έχει σημασία, το ότι ο υποψήφιος θα έχει άμεση επαφή με τους πολίτες και οι πολίτες θα μπορούν να κρίνουν πιο αντικειμενικά και όχι με βάση την εικόνα που δημιουργείται από τα μέσα ενημέρωσης που πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι όλα αυτά τα σχέδια θα μπορούσατε να τα προωθήσετε αν και εφόσον εκλεγείτε πρώτο κόμμα στις εκλογές, πολύ δε περισσότερο αν εξασφαλίσετε αυτοδυναμία, φαντάζομαι το δύσκολο στοίχημα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα πρέπει να πω ότι μπορούσαμε και έπρεπε να το είχαμε κάνει.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Ναι έτσι και αλλιώς θα πρέπει ο κοινοβουλευτισμός να λειτουργεί…

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε καθυστερήσει σε αυτό, αλλά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, η δέσμευση και του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου μας του Γιώργου Παπανδρέου, είναι πως ένα από τα πρώτα μέτρα, τα οποία θα πάρουμε, θα είναι ακριβώς η προώθηση θεμάτων διαφάνειας γενικότερα και η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα. Η αλλαγή αυτή είναι αλλαγή του εκλογικού νόμου, και έχουμε αυτή περίπου την πρόταση. Δηλαδή την εφαρμογή ενός συστήματος ανάλογου με το γερμανικό.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Μάλιστα. Έτσι και αλλιώς είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και φαντάζομαι ότι σιγά – σιγά θα αρχίσουν να κωδικοποιούνται στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα…

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι αλλά αυτά θα είναι από τα πρώτα μέτρα, γιατί έχει άμεση σχέση με το να προωθηθούν θεσμοί και κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και του κράτους ώστε το πολιτικό σύστημα συνολικότερα να ξαναποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, και να γίνεται καλύτερη και πιο αποτελεσματική η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, των χρημάτων που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Αυτό είναι μια δέσμευση και από τα πρώτα μέτρα τα οποία θα πάρουμε.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Θα κριθείτε ούτως ή άλλως από το συνολικό σχέδιο, το οποίο θα αναπτύξετε φαντάζομαι μέσα στο επόμενο διάστημα με πρώτα απ’ όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της οικονομίας, μιας δύσκολης περιόδου σε περίοδο κρίσης θα κληθείτε, αιφνιδιαστικά θα έλεγα και για σας να αποδείξετε, έστω και σε επίπεδο στρατηγικής και σχεδιασμού, ότι θα μπορέσετε να βγάλετε τη χώρα μέσα από αυτή την κρίση. Και αυτό θέλει ο κόσμος. Είτε από εσάς είτε από τον κ. Καραμανλή.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος περιμένει να ξαναποκτήσει χαμόγελο, να ξαναποκτήσει προοπτική η χώρα. Νομίζω ότι υπάρχει επίγνωση σε όλους ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα μαγικό ραβδί για να λύσει όλα τα προβλήματα αμέσως. Αυτό που απαιτείται και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, είναι ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση και προοπτικής για τη χώρα. Και αυτό το σχέδιο το έχουμε διαμορφώσει, έχουμε μάθει και από τα λάθη μας, αλλά έχουμε αποδείξει ταυτόχρονα στο παρελθόν, ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Το 1993 όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, πράγματι ήταν μια δύσκολη κατάσταση, βεβαίως η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη χειρότερη, αλλά καταφέραμε μέσα σε λίγα χρόνια, όχι απλώς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, αλλά να κάνουμε την Ελλάδα ευρωπαϊκή, να μπει η χώρα μας στο ευρώ, να εντάξουμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουμε τους Ολυμπιακούς, να κάνουμε τεράστια έργα και ταυτόχρονα έχουμε μάθει από τα λάθη που κάναμε.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Κυρία Παπανδρέου έτσι και αλλιώς ο λαός δεν ξεχνά, θυμάται και θυμάται και μια περίοδο για την οποία κριθήκατε και μάλιστα πολύ αυστηρά, μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης και κριθήκατε για συγκεκριμένους λόγους, οπότε ο λαός αποφάσισε να δώσει την εξουσία στον Κώστα Καραμανλή.

Τώρα, αν και εφόσον τα πράγματα πάνε με βάση και την εικόνα που φαίνεται ότι διαμορφώνεται και δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό δεν σημαίνει τίποτε διότι γι΄ αυτό γίνεται ο προεκλογικός αγώνας και εκλεγείτε, πιστεύετε ότι μπορείτε να εξασφαλίσετε ταυτόχρονα την αυτοδυναμία ή δεν σας χρειάζεται, υπάρχουν και άλλοι τρόποι;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι μας χρειάζεται η αυτοδυναμία, ακριβώς επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση. Θα πρέπει να σας πω κ. Τριλίκη ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Ναι αλλά κάποια στιγμή, δεν υπάρχει μία, δεν υπάρχει δύο, θα πρέπει να εκπαιδευτούμε και να μάθουμε να μιλάμε. Γιατί αν δεν το μάθουμε, το έχουμε χάσει το σύστημα το πολιτικό εννοώ.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα συμφωνήσω απολύτως ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούμε αλλά αυτή η παιδεία δεν μπορεί να γίνει με αναγκαστικούς όρους μετά τις εκλογές. Θα πρέπει να γίνεται πριν τις εκλογές, να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις ώστε ο ψηφοφόρος, οι πολίτες να γνωρίζουν το τι πρόγραμμα και το τι…

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Ξέρετε πότε λέγεται αυτό κα Παπανδρέου, συγνώμη που σας διακόπτω αλλά αυτό το λέτε, όλοι οι πολιτικοί το λέτε και από όλες τις πλευρές, το λέτε λίγο πριν τις εκλογές. Μετά τις εκλογές, μάλλον για ένα μαγικό τρόπο το ξεχνάτε. Δηλαδή αυτή η κουλτούρα της συζήτησης θα πρέπει να εμπεδωθεί στην πράξη.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα διαφωνήσω μαζί σας γιατί το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου προσωπικά, έχει κάνει επανειλημμένως προτάσεις και προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και προς τα άλλα τα κόμματα για να αντιμετωπίσουμε κάποια θέματα, τα οποία ήταν πολύ σοβαρά. Για παράδειγμα, πριν από τρία χρόνια αν δεν κάνω λάθος, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα της διαφθοράς στη Νέα Δημοκρατία και η Νέα Δημοκρατία τις απέρριψε. Έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα της παιδείας. Επανειλημμένως έχει, τείνει χείρα αν θέλετε προς τον Συνασπισμό και ο Συνασπισμός πριν από λίγους μήνες, όταν είχε διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, μας αντιμετώπιζε με μεγάλη αλαζονεία. Δεν είναι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν θέλει αυτές τις συγκλίσεις και τις συνεργασίες, είναι ότι σε κάθε συνεργασία χρειάζονται δύο. Αλλά δεν μπορεί να κάνουμε συνεργασία μετεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία φυσικά.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Πάμε σε μια τελευταία ερώτηση κα Παπανδρέου διότι και ο χρόνος και εσάς και εμάς μας πιέζει και έτσι και αλλιώς θα έχουμε πολλές φορές την ευκαιρία να τα πούμε διότι είναι μακρά η περίοδος αυτής της προεκλογικής αντιπαράθεσης μέχρι την 4η Οκτωβρίου.

Να ρωτήσω ένα τελευταίο γιατί είναι φρέσκο που λένε, είναι ζεστό. Η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, κατά τη γνώμη σας χρειάζεται ανανέωση ριζική στα ψηφοδέλτια τα οποία θα καταθέσει το κόμμα σας. Πρέπει να έχουμε νέα πρόσωπα που πρέπει να αλλάξει λίγο και η εικόνα που βγάζει προς τα έξω το κόμμα, μέσα από αυτή τη διαδικασία ή θα πρέπει να επαναλάβετε τα γνωστά πρόσωπα, τα οποία έτσι και αλλιώς ο κόσμος γνωρίζει και πολύ πιο εύκολα μπορεί να τα εμπιστευτεί;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει μια πολύ μεγάλη ανανέωση και αυτό είναι πολύ θετικό. Στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα περίπου το 40% ήταν καινούριοι βουλευτές.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Άρα έτσι και αλλιώς λέτε η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί, έχει γίνει.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γίνεται και μια ανανέωση μέσα από τους πολίτες, οι οποίοι ψηφίζουν και επιλέγουν τους βουλευτές κάθε φορά. Αλλά ταυτόχρονα…

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Έχει χώρο στα ψηφοδέλτια για τον κ. Σημίτη;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: … και στα ψηφοδέλτια, να ολοκληρώσω, γίνεται προσπάθεια να μπουν καινούρια πρόσωπα και αυτό είναι θετικό. Νομίζω ότι ο καθένας θα πρέπει να κρίνεται με βάση τι μπορεί να κάνει, το ήθος του, την προσφορά του και όχι απλώς αν είναι καινούριος ή παλιός. Αλλά η ανανέωση πάντα είναι επιθυμητή και ο Γιώργος Παπανδρέου την έχει επιδιώξει και την έχει επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Ναι έχει ένα βαθμό ρίσκου βέβαια. Τώρα εγώ φταίω που το παρατείνω.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ενόψει εκλογών και το ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η αυριανή κυβέρνηση είναι υποχρέωσή του να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει τους πάντες.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Μάλιστα. Πείτε μου και ένα τελευταίο. Έχει θέση ο κ. Σημίτης, πρέπει να έχει θέση ο κ. Σημίτης;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μα αυτό σας είπα ότι πρέπει να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει και να αξιοποιήσει τους πάντες.

ΣΤΡ. ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Με ποιο τρόπο; Επικράτεια;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε δεν θα μπω σε αυτό το θέμα, γιατί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι ζήτημα του Προέδρου. Νομίζω όμως ότι ο Πρόεδρος θα συσπειρώσει και θα αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Σημίτης είναι μια δύναμη και ένα κεφάλαιο για τη χώρα.