Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Β.Αδαμόπουλο και Α.Μώρου

Συνεντεύξεις

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Φιλοξενούμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την κα Βάσω Παπανδρέου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β Αθηνών πρώην Υπουργό ένα πρόσωπο που έπαιξε ένα κομβικό ένα πολύ αποφασιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των περιοχών στις οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν οι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων και ιδιαίτερα την περιοχή του Μαύρου Βουνού Γραμματικού, επί υπουργίας της που χωροθετήθηκε και έγινε νόμος του κράτους.

Πολύ καλή σας ημέρα κα Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα σας.

Α. ΜΩΡΟΥ: Καλημέρα.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα θέλαμε να μας πείτε τώρα με αυτή την απόσταση των 6 χρόνων από τότε που εσείς είχατε χωροθετήσει την περιοχή πως είδατε τα χτεσινά επεισόδια στο Γραμματικό;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στο θέμα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων, είμαστε τριτοκοσμική χώρα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν λύσει αυτό το θέμα, είμαστε η μόνη χώρα η οποία δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι βασικό για το περιβάλλον, για τη δημόσια υγεία, για την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Εγώ είχα χωροθετήσει παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν τότε…

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολύ μεγάλες, το θυμόμαστε όλοι.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό έγινε μετά από μια σειρά από μελέτες που είχαν γίνει τα προηγούμενα 20 χρόνια. Δεν υπήρχε μελετητικό γραφείο, Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο το οποίο να μην είχε κάνει μια μελέτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πάντα έλεγαν «θέλουμε διάλογο και δεν συμφωνούμε». Πρέπει κάποτε ο διάλογος να τελειώνει και να παίρνονται οι αποφάσεις ειδικά όταν αφορά τέτοια θέματα.

Με βάση αυτό χωροθέτησα τους χώρους και για ΧΥΤΥ αλλά και για ανακύκλωση. Δεν είναι μόνο οι χώροι για την εναπόθεση των υπολειμμάτων, των ΧΥΤΥ, είναι και οι χώροι ανακύκλωσης άλλων προϊόντων όπως είναι πλαστικά, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα και επίσης είχα χωροθετήσει και 8 σταθμούς μεταφόρτωσης, από τους οποίους δεν έχει γίνει κανένας ακόμη.

Δηλαδή όταν υπάρχουν σταθμοί μεταφόρτωσης στη Champs Élysées γνωρίζετε το δρόμο αυτό του Παρισιού τον ωραιότερο ίσως στον κόσμο, όταν υπάρχουν εργοστάσια καύσης στη Φρανκφούρτη, στην Κοπεγχάγη, στη Στοκχόλμη, στη Βιέννη, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μέσα στις πόλεις, υπάρχουν εργοστάσια καύσης εδώ γιατί όχι; Είχα επίσης επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν όλες οι τεχνολογίες που επιτρέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέμε αυτό γιατί οι ΧΥΤΑ και είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε κι εσείς και το έχετε ακούσει θεωρούνται λίγο παλαιομοδίτικη μέθοδος και διαδικασία.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως είναι παλαιομοδίτικη εάν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες έχουν μάθει και να κάνουν την ανακύκλωση στην πηγή. Δηλαδή όλοι στα σπίτια μας να ξεχωρίζουμε τα απορρίμματα σε διαφορετικούς κάδους και να τα μεταφέρουμε σε διαφορετικούς χώρους.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ό,τι ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα δηλαδή!

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα και από τη στιγμή που δεν γίνεται, δεν μπορούμε να πάμε σε άλλες τεχνολογίες που είναι το μετέπειτα στάδιο από αυτό που έχουμε εδώ στη χώρα μας. Είχαμε προχωρήσει και στην ανακύκλωση, είχε ξεκινήσει και η ανακύκλωση στα σπίτια και υπήρχαν και εργοστάσια ανακύκλωσης άλλων υλικών, όχι για τα απορρίμματα από τη καθημερινή διαχείριση για ηλεκτρονικές συσκευές, για πλαστικά, για αυτοκίνητα κλπ…, αλλά ούτε αυτό έχει προχωρήσει.

Α. ΜΩΡΟΥ: Κυρία Παπανδρέου είναι λογικό ότι κάπου πρέπει να γίνουν τα ΧΥΤΑ. Αλλά αν εσείς μένατε στο Γραμματικό θα αντιδρούσατε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είχα πει τότε σε όλους τους Δημάρχους προηγούμενα όταν ήμουν Υπουργός Εσωτερικών ότι τεχνολογία για εναέριο ΧΥΤΑ δεν έχει βρεθεί. Κάπου πρέπει να προσγειωθεί.

Α. ΜΩΡΟΥ: Οπότε αν μένατε εκεί δεν θα αντιδρούσατε εσείς.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με συγχωρείτε, τι πάει να πει θα αντιδρούσα. Σήμερα σας είπα υπάρχουν τεχνολογίες που διασφαλίζουν και την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση στο Γραμματικό και όχι μόνο στο Γραμματικό σε όλη την Ελλάδα, όταν 500 μ. από εκεί που πάει να γίνει ο ΧΥΤΥ σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές, υπάρχουν παράνομες χωματερές τις οποίες αποδέχονται. Οι παράνομες χωματερές επιβαρύνουν και τη δημόσια υγεία και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Και μάλιστα τότε σύμφωνα με μελέτες που είχαν γίνει για την περιοχή του Γραμματικού και όχι μόνο, οι τοξίνες στο λάδι, στα μαρούλια, στα κρέατα, στο γάλα σε όλα τα προϊόντα, ήταν σε επίπεδα τα οποία είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη που υπερβαίνει τα όρια των αφορισμών με τα οποία απορρίπτει κανείς τους χώρους εγκατάστασης υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, νωρίτερα από τον κ. Καντερέ βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Αττικής, που είπε ότι από τότε που χωροθετήθηκαν οι ΧΥΤΑ και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος μέχρι σήμερα έχει αλλάξει δραματικά, αν όχι δραματικά σε πολύ μεγάλο βαθμό η εικόνα στην Αττική, συνεπώς είναι μονόδρομος το να μεταφερθούν αλλού οι χώροι εγκατάστασης των ΧΥΤΑ, εκτός Αττικής και σε περιοχές που θα υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση ώστε να μην δημιουργούν άλλα προβλήματα. Δηλαδή να πετάξουμε το πρόβλημα έξω από την Αττική, με λίγα λόγια.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Υπήρχε και πριν από 20 χρόνια αυτή η πρόταση.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να πάμε στη Ριτσώνα και εκεί αντιδρούσε η Βοιωτία. Με συγχωρείτε, σε όλες τις χώρες του κόσμου η διαχείριση γίνεται κοντά στον τόπο που δημιουργούνται τα απορρίμματα. Σας είπα στην Κοπεγχάγη υπάρχουν τέσσερα εργοστάσια καύσης. Η Κοπεγχάγη είναι από τις πόλεις και η Δανία από τις χώρες που στα θέματα του περιβάλλοντος δεν συγκρίνονται με εμάς, έχουν πολύ υψηλότερα στάνταρτ. Υπάρχουν τέσσερα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών μέσα στην Κοπεγχάγη και όλη η Κοπεγχάγη έχει ζεστό νερό. Εδώ γιατί δεν μπορεί να γίνει εργοστάσιο καύσης;

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεπώς με λίγα λόγια εσείς τι θα βλέπατε να γίνεται από εδώ και πέρα;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για να κλείσουμε τις παράνομες χωματερές, να φτιάξουμε ΧΥΤΥ να προχωρήσουμε σε εργοστάσια ανακύκλωσης και κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες να καταλάβουν ότι η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται στο χώρο παραγωγής των σκουπιδιών, στα σπίτια μας και σε οποιουσδήποτε άλλους χώρους που παράγονται πρέπει να γίνεται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων ώστε να πηγαίνουν σε ανακύκλωση και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις τεχνολογίες. Υπάρχουν τεχνολογίες για την καύση, για πυρόλυση, διάφοροι άλλοι τρόποι. Όλες τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν όλες οι άλλες χώρες και για προστασία του περιβάλλοντος μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε κι εμείς.

Αυτό με το οποίο δεν προστατεύουμε το περιβάλλον είναι οι παράνομες χωματερές. Αυτό το οποίο γίνεται είναι εγκληματικό και για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρα της αυτονόητης διάστασης που βάζετε εσείς τώρα με το λόγο σας, υπάρχουν και οι καμπάνες που τρώμε για τις παράνομες χωματερές και τα πληρώνουμε όλοι και είναι γνωστά.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι καμπάνες είναι κι αυτό μια διάσταση γιατί είναι χρήματα τα οποία θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού. Το κύριο θέμα είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει αυτή την πολιτική να είναι μια τριτοκοσμική χώρα, σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια κα Παπανδρέου νομίζω ότι οι περισσότερες αντιδράσεις εστιάζονται στο εξής: επειδή στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα, διερωτώνται πάρα πολλοί κάτοικοι του Γραμματικού ή της Κερατέας και σου λέει «εάν έρθουν εδώ οι ΧΥΤΑ, μήπως μείνουμε μόνο σε επίπεδο χωματερής και τα εργοστάσια μέχρι να δημοπρατηθούν και να εγκατασταθούν, περάσουν …».

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε αυτό έχουν ένα δίκιο κ. Αδαμόπουλε. Δηλαδή η εμπειρία από την χωματερή των Άνω Λιοσίων δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Υπάρχουν όμως κι άλλοι χώροι εναπόθεσης των απορριμμάτων, όπως είναι στη Λάρισα, στη Δυτική Ελλάδα, σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας που είναι σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιβαρύνουν ούτε το περιβάλλον ούτε τον υδροφόρο ορίζοντα.

Άρα μπορούμε κι εμείς να ακολουθήσουμε μεθόδους και τακτικές που θα διασφαλίζουν ότι η αντιμετώπιση του θέματος αυτού θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα έχουμε επανάληψη φαινομένων όπως στα Άνω Λιόσια.

Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ να σας ευχαριστήσουμε.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Α. ΜΩΡΟΥ: Καλή σας μέρα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γεια σας.

Επιστροφή