Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στο ραδιόφωνο του Alpha και στο δημοσιογράφο Στέλιο Βαρδέλη.

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε στην παρέα μας την κα Βάσω Παπανδρέου, πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Καλημέρα σας.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε; Όλα καλά; Καλοκαιρινές διακοπές πήγατε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι ακόμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε στην προετοιμασία της μάχης;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα πάμε και διακοπές αλλά προς το παρόν μένουμε στην Αθήνα και συμμετέχουμε στα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί μέχρι να ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τις πρόωρες εκλογές, για το πότε θα γίνουν, σας κρατούν και σε εγρήγορση..

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι είναι σαφές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το αργότερο θα είναι το Μάρτιο του 2010.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε σ’ αυτό το οποίο ξέρετε ότι έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, ήρθε και η συνέντευξη του κ. Τσάτσου, ενός ανθρώπου ο οποίος είχε και σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, δυο φορές επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος και πόσο μάλλον δεν είναι κι ένας τυχαίος συνταγματολόγος εκ των κορυφαίων, αν όχι ο κορυφαίος Έλληνας συνταγματολόγος.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δε νομίζω ότι κανείς μπορεί να έχει αντίρρηση γι’ αυτά που λέει ο κ. Τσάτσος ως συνταγματολόγος. Βεβαίως εγώ θα ήθελα να τον έχω ακούσει κι άλλες φορές να μιλά για διάφορα θέματα τα οποία έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά από κει και πέρα θεωρώ ότι είναι πολιτική απρέπεια το να κάνει προτάσεις πολιτικές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως συνταγματικές απόψεις δεν υπάρχει καμία διάθεση να διαφωνήσει κανείς μαζί του, έχει την άποψή του και πολύ καλά κάνει και τη λέει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την άποψή του βέβαια η οποία χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό σωσίβιο από τη Νέα Δημοκρατία η οποία μιλά για ευτελισμό των θεσμών..

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θεωρώ όμως ότι είναι πολιτική απρέπεια το να κάνει πολιτικές προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσάς αυτό το παιχνίδι που παίζεται από το ΠΑΣΟΚ που λέει ότι «δε θα ψηφίσουμε τον Κάρολο Παπούλια αν δε γίνουν εκλογές, αλλά αφ’ ότου γίνουν θα τον ψηφίσουμε».. .

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είναι κανένα παιχνίδι. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση και νομίζω ότι αυτό είναι εμφανές και το αποδέχονται πάρα πολλοί πολίτες. Από κει και πέρα το θέμα της εκλογής του Προέδρου είναι μια πολιτική πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά εδώ πέρα μπορεί να πει μετά ο πολίτης, επανέρχεται το θέμα της βουλιμίας του ΠΑΣΟΚ για την εξουσία..

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να βρει κάποιο σωσίβιο για την ανυπαρξία της και για την πολιτική της η οποία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη χώρα. Θέλει να παραμείνει στην εξουσία και χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο. Καθημερινά βλέπουμε πράγματα τα οποία δε συνάδουν με μια ευνομούμενη κοινωνία και με μια δημοκρατική πολιτεία.

Αυτό το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες είναι ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Το ΠΑΣΟΚ έχει την υποχρέωση να δώσει λύση σ’ αυτό το αδιέξοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι πίσω από την τοποθέτηση του κ. Τσάτσου μπορεί να βρίσκεται και κάποιος δάκτυλος ενδοπασοκικός;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είμαι υπέρ των σεναρίων ούτε υπέρ της συνωμοσιολογίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μεγάλη εμπειρία, ξέρετε πολύ καλά το χώρο, γι’ αυτό.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Από κει και πέρα ο καθένας κρίνεται γι’ αυτά που λέει και γι’ αυτά που γράφει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε δηλαδή ότι ήταν καθαρά δική του πρωτοβουλία…

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ το βλέπω ως μια άποψη ενός έγκριτου συνταγματολόγου και είναι θετικό ότι εκφράζονται οι ειδικοί για τα θέματα αυτά. Θα ήθελα όπως είπα να εκφράζονται πολύ πιο συχνά και όχι μόνο σε αυτό το θέμα, γιατί υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις που τα πράγματα δεν λειτούργησαν ούτε σύμφωνα με το πνεύμα ούτε με το γράμμα του Συντάγματος.

Από κει και πέρα δε θεωρώ ότι οποιοσδήποτε έγκριτος επιστήμονας έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση να κάνει πολιτικές προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραινέσεις, προτροπές και όλα τα υπόλοιπα.. Δεν ξέρω αν διαβάσατε σήμερα τις δηλώσεις του κ. Μακ Μπράιζα στο «Έθνος», Τουρκία και Ελλάδα να εργασθούν από κοινού ώστε να μειωθεί η ένταση, παροτρύνσεις από τους Αμερικανούς για να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο, τους οποίους βέβαια τους ανεβάζει η μία πλευρά…

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, αυτή είναι μια πάγια θα έλεγα θέση των ΗΠΑ να προωθούν, και σωστά κατά τη γνώμη μου, τα δικά τους συμφέροντα. Τα δικά τους συμφέροντα φαίνεται ότι αυτή την περίοδο τουλάχιστον ταυτίζονται πιο πολύ με τα συμφέροντα της Τουρκίας. Το ερώτημα δεν είναι ούτε τι κάνει η Τουρκία ούτε τι κ άνουν οι ΗΠΑ.. Είναι το τι κάνουμε εμείς.

Εδώ υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά και υπάρχουν πάρα πολλές αδυναμίες και παραλείψεις. Όταν μια χώρα, η Ελλάδα συγκεκριμένα δεν έχει μια σταθερή, συγκροτημένη και συνεκτική εξωτερική πολιτική. Δεν μπορεί να ασκεί την εξωτερική της πολιτική ούτε με δημόσιες σχέσεις ούτε με χαμόγελα και χειραψίες, θέλει ένα συγκροτημένο σχέδιο στο οποίο να συμφωνούν αν όχι όλες, οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις.

Έχουμε σοβαρά θέματα και σ’ αυτά τα σοβαρά θέματα χρειάζεται αντιμετώπιση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Τα τελευταία χρόνια ακολουθούμε μια πολιτική απραξίας, μια πολιτική παρατηρητή και είναι υπεύθυνο κυρίως το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Άμυνας δεν έχει και πάρα πολλές άλλες δυνατότητες στον τομέα της αναχαίτισης των παραβιάσεων, έχει βεβαίως δυνατότητες στον τομέα της αμυντικής διπλωματίας την οποία έχουμε ξεχάσει. Θα έπρεπε όμως η κυβέρνηση συνολικά, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας να έχουν διαμορφώσει μια πολιτική και να έχουν ασκήσει αυτά τα χρόνια μια υπεύθυνη εξωτερική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους, με στρατηγική επεξεργασμένη και με τακτικές κινήσεις αποδοτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πού βλέπετε να πηγαίνει το πράγμα; Επειδή έχετε ζήσει διάφορες καταστάσεις με τους Τούρκους, είναι κάτι πρόσκαιρο η ένταση που δημιουργείται ή είναι κάτι που θα κρατήσει μέχρι το Δεκέμβριο όταν θα γίνει και η επαναξιολόγηση της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή της πορεία;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι η ένταση με την Τουρκία πάντα υπάρχει, βεβαίως η κλιμάκωση είναι διαφορετική. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες τώρα και η Τουρκία διαμορφώνει αυτή τη μεγαλύτερη ένταση. Από κει και πέρα όμως θα πρέπει η Ελλάδα και να εκμεταλλευτεί την αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο για την πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ΗΠΑ.

Δεν είναι δυνατό να μην διαμορφώσουμε μια πολιτική που να βάζει περιορισμούς και όρους για την πορεία της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε ως χώρα να μην ισχύουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν για το βόρειο κομμάτι του ΝΑΤΟ ενώ αμφισβητούνται για το νότιο κομμάτι του ΝΑΤΟ με τη δική μας αδράνεια και συγκατάθεση.

Οι διεθνείς κανόνες που ισχύουν για τις ΗΠΑ και για τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και ισχύουν και για περιοχές του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ισχύσουν και για το νότιο κομμάτι..

Αλλά όταν εμείς δε συμμετέχουμε, δεν συνδιαμορφώνουμε κάποιες θέσεις, η απουσία μας οπωσδήποτε γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και προώθησης των συμφερόντων των Τούρκων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.