Συνέντευξη Β.Παπανδρέου στο ραδιoφωνικό σταθμό "Radio Marconi 96,1" και στον δημοσιογράφο Στ. Πλουμιστό.

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι κα Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε, είστε καλά;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλά, εσείς τι κάνετε. Νομίζω τώρα όλοι είμαστε λίγο καλύτερα, γιατί είμαστε προς την τελική ευθεία για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Μιλήστε μου λίγο όμως έτσι για την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου, γιατί εσείς είστε μία κυρία, η οποία συνέβαλε τα δέοντα από την αρχή, έτσι δεν είναι;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, πράγματι χθες συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου και όλους εμάς. Το ΠΑΣΟΚ τότε κάλυψε ένα πολύ μεγάλο κενό στο χώρο της προοδευτικής παράταξης και συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή της Ελλάδας.

Όλα, οι μεγάλες αλλαγές, τα μεγάλα έργα, οι μεγάλες ρίξεις, οι κοινωνικές ανατροπές έχουν συμβεί με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως, ότι στην πορεία του το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε και λάθη. Αλλά η Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ πήγαινε πάντα προς τα μπρος.

Δυστυχώς σήμερα έχουμε μία χώρα για την οποία δεν είμαστε και τόσο περήφανοι. Ενώ το 2004 η Ελλάδα ήταν υπερήφανη, που κατάφερε να μπει στο Ευρώ, να εντάξει την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να κάνει τεράστια έργα. Οι Έλληνες αισθάνονταν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Μετά από 5,5 χρόνια διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία η κατάσταση έχει ανατραπεί δυστυχώς. Το κύρος της χώρας διεθνώς έχει υποβαθμιστεί, αλλά και οι πολίτες αισθάνονται τα αδιέξοδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή κα Παπανδρέου με συγχωρείτε στις φωνές που λένε και μέσα στο ΠΑΣΟΚ που πολλές φορές για το αίσθημα του δικαίου λένε, εντάξει, δεν μπορεί να είμαστε μηδενιστικοί, κάποια πράγματα έγιναν, εσείς λέτε ότι δεν έγινε τίποτα αυτά τα 5 χρόνια επί Νέας Δημοκρατίας και ότι δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ενδεχομένως, λέω, για να γίνουν καλύτερα πράγματα στη χώρα;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εάν υπήρχε πράγματι θετικό έργο επί Νέας Δημοκρατίας, κάτι που θα το ευχόμαστε όλοι οι Έλληνες, η πλειοψηφία των Ελλήνων θα έπρεπε σήμερα να αισθάνεται καλύτερα απ’ ότι αισθανόταν το 2004. Όμως, αν ρωτήσετε την πλειοψηφία των Ελλήνων κι αυτό φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αισθάνονται μια πολύ μεγάλη απογοήτευση, μια πολύ μεγάλη απαισιοδοξία. Μόνο μια πολύ μικρή μειοψηφία λέει ότι τα πράγματα είναι καλύτερα.

Επομένως, δεν είναι κάτι το οποίο το λέω εγώ, είναι μια κοινή πεποίθηση, διότι σε όλους τους τομείς κάναμε βήματα προς τα πίσω. Εγώ προσωπικά και το ΠΑΣΟΚ συνολικά, θα θέλαμε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρ’ ότι διαφωνούμε στις πολιτικές, να πάει τη χώρα δυο βήματα πιο μπροστά. Δυστυχώς μας πήγε πολλά βήματα προς τα πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σ’ αυτό που είπε ο Κώστας Καραμανλής κα Παπανδρέου, ότι τελικά εμείς παραλάβαμε τα λάθη και προσπαθούσαμε να τα διορθώσουμε, το λέω έτσι πιο εκλαϊκευμένα του ΠΑΣΟΚ και προσπαθήσαμε, αλλά συγκυριακά βρισκόμαστε και σε μία δίνη οικονομικών δυσάρεστων εξελίξεων παγκοσμίως.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, πράγματι υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Όμως τα προβλήματα που έχει η χώρα δεν οφείλονται μόνο σε διεθνή οικονομική κρίση, οφείλονται και στη διακυβέρνηση, στην πολιτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία τα 5,5 χρόνια.

Θα σας υπενθυμίσω, ότι το 2004 και το 2007 ο κ. Καραμανλής είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα, τους ίδιους λόγους για να προσφύγει στις εκλογές, τις ίδιες υποσχέσεις, με αυτές που έδωσε και χθες με το Διάγγελμά του.

Το κύριο επιχείρημα του το 2007 ήταν ότι η οικονομία είναι σε κρίσιμη κατάσταση και για να γίνει ο Προϋπολογισμός του 2008 χρειαζόταν νωπή εντολή. Δεν υπήρχε οικονομική κρίση τότε, έκαναν τον προϋπολογισμό του 2008 και έπεσε έξω 8 δισεκατομμύρια.

Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, είναι η όλη πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από τις προθέσεις τους.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της εύκολης και της δύσκολης λύσης. Γνωρίζουμε κι εμείς ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεν υποσχόμαστε λαγούς με Πετραχήλια, ούτε έχουμε κανένα μαγικό ραβδί για να λύσουμε όλα τα προβλήματα.

Αυτό όμως που λέμε είναι ότι χρειάζεται η Ελλάδα ένα σχέδιο …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Αυτό το σχέδιο Εθνικής Ανάτασης.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κι αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει. Η Νέα Δημοκρατία κάθε φορά υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο και σε τρεις μήνες το αναθεωρούσε.

Λοιπόν, μας είπε, ότι πρέπει να μειώσει τη φοροδιαφυγή. Μα η φοροδιαφυγή διευρύνθηκε πάρα πολύ τα 5,5 χρόνια από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα σας πω, ότι εάν τα έσοδα από το ΦΠΑ ήταν ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στο ίδιο επίπεδο που ήταν το 2003, αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε περίπου 4 δις επιπλέον το χρόνο.

Μετά είπε ότι θέλει να αλλάξει το κράτος, να μειώσει τη σπατάλη. Μα επί 5,5 χρόνια είχε αυξήσει τη σπατάλη πάρα πολύ. Έφτιαξε 657 καινούργιες Επιτροπές και Φορείς στο δημόσιο και 450 καινούργιες επιτροπές.

Η σπατάλη στο δημόσιο και η κακοδιαχείριση της δημόσιας περιουσίας είναι πρωτοφανής και αυτό το είδαμε με τα συνεχή σκάνδαλα που αναγκάστηκε να κλείσει τη Βουλή για να πάμε σε παραγραφή.

Θέλω να κάνω ένα σχόλιο εδώ. Σήμερα ακούμε ότι το κύριο θέμα είναι εάν θα βάλει τους Βατοπαιδινούς στα ψηφοδέλτια ή όχι. Αν δεν τους βάλει σημαίνει ότι δέχεται ότι είναι ένοχοι και εφ’ όσον είναι ένοχοι, τότε γιατί έκλεισε τη Βουλή για να παραγραφούν τα σκάνδαλα; Μία αντίφαση που δεν μπορεί κανείς να την καταλάβει.

Και έρχεται σήμερα και λέει, ότι δεν κατάφερε τα 5,5 χρόνια να μειώσει τη φοροδιαφυγή, αντίθετα την αύξησα. Δεν κατάφερα να μειώσω τη σπατάλη στο δημόσιο τομέα, αντίθετα την αύξησα. Δεν κατάφερα να κάνω διαρθρωτικές αλλαγές και ζητώ ξανά την ψήφο σας για να ολοκληρώσω το έργο. Ποιο έργο να ολοκληρώσει;

Το έργο το οποίο έχει κάνει είναι η αποδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, του ελληνικού κράτους, αντί για επανίδρυση έχουμε αποδιάρθρωση. Και η καθημερινότητα των πολιτών έχει χειροτερέψει και βεβαίως έχουν ωφεληθεί πάρα πολλοί λίγοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπανδρέου θέλω να σας ρωτήσω κάτι και με το χέρι στην καρδιά θέλω να μου απαντήστε, όπως νομίζω κάνετε κάθε φορά τουλάχιστον σε ότι αφορά εμένα και την πολύ ωραία συζήτηση που έχουμε.

Είναι σίγουρο ότι με βάση τον εκλογικό νόμο θα υπάρξει ένα θέμα και ένα πρόβλημα εκεί, υπό την έννοια ότι αν δεν πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, ξέρουμε τι εστί με βάση τον εκλογικό νόμο τον πρώτο ή τον δεύτερο, δεν θέλω να πω τα ονόματα αυτή τη στιγμή.

Θέλω να σας ρωτήσω όμως το εξής. Στις ευρωεκλογές παρατηρήθηκε ότι αυτά τα κόμματα που ήταν ξεκάθαρα και είπαν τις προτάσεις τους στον κόσμο σε ότι αφορά τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό προσδιορισμό είχαν και μία άνοδο, συν βεβαίως και τους υπόλοιπους παράγοντες.

Πιστεύετε, ότι μια τέτοια τεχνική στα πολύ μεγάλα κόμματα, τα δύο μεγάλα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, αν είστε ξεκάθαροι και πείτε βεβαίως το πρόγραμμά σας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας πιστέψει ο ψηφοφόρος;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, στις ευρωεκλογές οι πολίτες ψηφίζουν με λίγο διαφορετικά κριτήρια απ’ ότι στις εθνικές εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σίγουρα – σίγουρα, συμφωνούμε.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς σίγουρα θα πούμε ξεκάθαρα τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, το έχουμε ήδη διαμορφώσει και το έχουμε επικοινωνήσει σε γενικές γραμμές. Τον επόμενο μήνα θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Την άλλη εβδομάδα που θα πάει στη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Έκθεση ο κ. Παπανδρέου θα επικεντρωθεί ακριβώς στα θέματα αυτά και κυρίως σε θέματα οικονομίας, το οποίο είναι και το καθοριστικό θέμα. Και θα δώσει ακριβώς το περίγραμμα του μοντέλου το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε.

Οι θέσεις μας πάντα είναι ξεκάθαρες γι’ αυτό και ποτέ δεν δίνουμε πολλές υποσχέσεις. Όμως το ΠΑΣΟΚ έχει μία εμπειρία και έχει αποδείξει και σε παλαιότερες περιπτώσεις, ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε δύσκολες καταστάσεις. Θα σας υπενθυμίσω το ’93 που παραλάβαμε και τότε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και καταφέραμε πολύ μεγάλα πράγματα για την Ελλάδα. Σήμερα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη κι αυτό το γνωρίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς ξέρετε γιατί σας το ρώτησα; Για να μην έχω μάλλον την επιφύλαξη, μάλλον θα ήταν δύσκολο για τη χώρα να ζήσουμε πάλι μέρες του ’89, καταλαβαίνετε με τις εκλογές.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοδυναμία. Επειδή ακριβώς τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και πρέπει να πω ότι στην Ελλάδα, δυστυχώς αν θέλετε, αλλά αυτή είναι η κατάσταση, δεν υπάρξει κουλτούρα διαλόγου ουσιαστικού μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Εμείς θέλουμε μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε μετά, τις ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση, αλλά δεν θέλουμε να υπάρχει η δυνατότητα εκβιασμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για παράδειγμα;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μιλάω για κόμματα προοδευτικά, δεν μιλάω για δυνατότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί εκεί δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, έχει δοθεί το μήνυμα στο μεσαίο χώρο και κυρίως ας πούμε ως προς το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με το φλερτ που υπάρχει, ας πούμε.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι – όχι. Υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εμείς θέλουμε και τις κοινωνικές δυνάμεις για να έχουμε συναινέσεις. Αλλά για να πάμε σε μία συγκυβέρνηση χρειάζονται προεκλογικές συγκλίσεις, να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι ψηφίζει και τι περιμένει.

Εκ των υστέρων να υπάρχει η δυνατότητα κάποιο κόμμα με 3-5 ή 10 βουλευτές να επιβάλει την άποψή του, δεν νομίζω ότι είναι πολύ δημοκρατικό.