Συνέντευξη Β. Παπανδρέου στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη - Απαντήσεις σε ερωτήσεις αναγνωστών

Συνεντεύξεις

Βασιλική Κοσιδάκη: Οι πρώτες 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που περιμένατε; Έγινε κάτι δηλαδή, που εγώ δεν κατάλαβα;

Βάσω Παπανδρέου:
Κυρία Κοσιδάκη, η διακυβέρνηση της χώρας είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, που δεν έχει να κάνει με τις πρώτες 100, 200 ή 500 ημέρες. Ο ορίζοντας είναι τουλάχιστον τετραετής.

Ο στόχος μας είναι να έχουμε αποτελέσματα θετικά από την πρώτη τετραετία. Αλλά βεβαίως, δεν πρόκειται να δει κανείς αλλαγή στη ζωή του από τις πρώτες 100 ημέρες. Η κυβέρνηση φυσικά δίνει δείγματα γραφής, αλλά δεν είμαστε θαυματοποιοί.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες είναι τεράστια. Δεν πρόκειται να γίνει κανένα θαύμα, αν αυτό εννοείτε. Χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά. Και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να την κάνουμε.

Κωνσταντίνος Ντουρτούνης: Ένα κόμμα που ευαγγελίζεται την αλλαγή γιατί διστάζει να προχωρήσει σε γενναίες ρήξεις -οικονομίες και κοινωνικές – με θεσμούς όπως η Εκκλησία που πλέον αφορά όλο και λιγότερους Έλληνες;

Βάσω Παπανδρέου:
Δεν ξέρω πόσους Έλληνες και Ελληνίδες αφορά, αλλά να μην ισοπεδώνουμε. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρει την εκκλησία στον πραγματικό της ρόλο. Δηλαδή στην βοήθεια προς τον άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι η ρήξη. Το θέμα μας είναι η δίκαιη φορολόγηση της περιουσίας της Εκκλησίας. Αυτό επιδιώκουμε και θα το καταφέρουμε. Και πιστεύω απόλυτα, ότι το ίδιο επιθυμεί και ο κ. Ιερώνυμος , που είναι ένας Ιεράρχης πολύ διαφορετικός από τα κατεστημένα της Εκκλησίας.

Μάριος Αργυράκης: Και αυτής της κυβέρνησης τελικά το φορολογικό σύστημα θα είναι εναντίον των νομίμων; Γιατί φοροφυγάδες δεν βλέπω να πιάνετε.

Βάσω Παπανδρέου:
Δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια , κύριε Αργυράκη. Όλες οι κυβερνήσεις , και το εννοώ, μπορούσαν να κάνουν τα στραβά μάτια στην μαύρη Οικονομία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία πολυτέλεια , δυστυχώς , λόγω του χάους που παρέδωσε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Η κυβέρνηση της ΝΔ , που ήλθε με το σύνθημα της διαφάνειας και του σεμνά και ταπεινά, καταψηφίστηκε από τους πολίτες όταν τα σκάνδαλα έγιναν θηλιά στο λαιμό της. Παρέδωσαν μπροστά στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Φυσικά και θα γίνουν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Και θα είναι αλλαγές στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Αυτό που θα πρέπει να κρίνει ο πολίτης όμως, είναι το κατά πόσον θα είμαστε δίκαιοι. Το να πληρώνουν όλοι ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα δεν είναι απλώς δίκαιο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας.

Κώστας Καπετανόπουλος: Θα αντέξει η οικονομία μας τελικά ή σε λίγο θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να υποχωρήσει σε επώδυνα μέτρα όπως το κόψιμο του 14ου μισθού;

Βάσω Παπανδρέου:
Κύριε Καπετανόπουλε, το ερώτημά σας είναι μεν καίριο, αλλά όπως θέλω να ελπίζω, εκτός πραγματικότητας. Το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να εξορθολογήσει καταστάσεις, να περικόψει τις σπατάλες και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Πράγματι, κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε τέτοιου τύπου περικοπές, Αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί λύση για τα δικά μας προβλήματα .

Αναστάσιος Παπαγεωργίου: Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τον μαθηματικό τύπο, για την ανάδειξη εργοληπτών στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα;

Βάσω Παπανδρέου:
Δεν γνωρίζω τι θα γίνει, αλλά πρέπει να σας πω ότι με τους νόμους του κ. Σουφλιά είχαμε μία τεράστια οπισθοδρόμηση, επανήλθαμε στο προβληματικό καθεστώς δημοπράτησης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων που είχε καταδικαστεί στο παρελθόν.

Κωνσταντίνα Νταβουλάκη: Αυτό το χαράτσι με τα τέλη κυκλοφορίας ήταν ανάγκη να το υποστούμε; Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν λάθος, όμως τα χρήματα τα δίνουμε.

Βάσω Παπανδρέου:
Δεν είπαμε ποτέ ότι θα ήμασταν η αλάνθαστη κυβέρνηση. Βεβαίως και έχουμε κόστος για αυτή την απόφαση. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει επιβάρυνση που να δικαιολογείται, όπως και ελάφρυνση που να μπορεί να στοιχειοθετηθεί με βάση τις εκπομπές του κάθε αυτοκινήτου.

Τάσος Βασιλιάδης: Ενώ προεκλογικά ακούγαμε μόνο αισιόδοξα λόγια για το μέλλον από το ΠΑΣΟΚ, μετεκλογικά ακούμε μόνο απαισιόδοξα λόγια για το μέλλον συνοδευόμενα από προτάσεις για σκληρά οικονομικά μέτρα. Μήπως αυτό λέγεται εξαπάτηση του πολίτη;

Βάσω Παπανδρέου:
Δεν πιστεύω ότι εξαπατήσαμε κανέναν . Όμως είναι αλήθεια ότι η κατάσταση της οικονομίας που αντιμετωπίζουμε δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε προεκλογικά. Παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ άνοιξε 77 κλίνες εντατικής θεραπείας, που ήταν έτοιμες αλλά δεν άνοιγαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Αποδείξαμε ότι μπορούμε και σε συνθήκες κρίσης.

Από κει και πέρα, συμφωνώ μαζί σας ότι μία κυβέρνηση δεν μπορεί να ασχολείται μόνον με το νοικοκύρεμα, αλλά πρέπει να δίνει κατεύθυνση στους πολίτες. Πρέπει άμεσα να λειτουργήσει η κρατική μηχανή, να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να προωθηθεί η αναπτυξιακή διάσταση. Πρέπει να συνδυάσουμε το συμμάζεμα της οικονομίας με την ανάπτυξη.

Μαρία Μανιάδου: Έχετε δηλώσει ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα. Δηλαδή τι έπρεπε να είχε κάνει;

Βάσω Παπανδρέου:
Το είπα και στη Βουλή, ότι έπρεπε να είχαμε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικά τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπει κάθε νέα κυβέρνηση στην ευρωζώνη. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει εντυπώσεις, αν είχαμε δείξει από την πρώτη στιγμή ότι γνωρίζουμε το πρόβλημα και είμαστε διατεθειμένοι να το λύσουμε. Δεν κερδίζεις ποτέ, αν κρύβεις το πρόβλημά σου.

Κώστας Γεωργιάδης: Η καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων έχει γίνει ανέκδοτο. Είναι και πρόβλημα ουσιαστικό κατά τη γνώμη σας;

Βάσω Παπανδρέου:
Ναι, είναι ουσιαστικό πρόβλημα. Ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου. Αλλά βεβαίως, για πρώτη φορά γίνεται μία προσπάθεια να υπάρξουν επιλογές που δεν θα είναι οι κλασικές κομματικές. Προφανώς θα γίνουν και λάθη. Προφανώς θα γίνουν και υπερβολές. Αλλά πρέπει να κρατήσουμε το κεκτημένο, ειδικά στις θέσεις όπου χωρεί τέτοιου τύπου διαδικασία.

Κατερίνα Κανελίδου: Η πρόταση Μητσοτάκη για «οικουμενικό» οικονομικό επιτελείο σας βρίσκει σύμφωνη;

Βάσω Παπανδρέου:
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια πρόταση που δεν είναι αντιληπτή από το ΠΑΣΟΚ , ούτε καν από τη ΝΔ, όπως αντιλαμβάνομαι. Κανείς δεν μπορεί να προτείνει τέτοια πράγματα, όταν έχει υπάρξει η επιλογή του ελληνικού λαού δύο – τρεις μήνες προηγουμένως.

Μπορώ να υποθέσω ότι ήθελε να προκαλέσει πρόβλημα στο νέο αρχηγό της ΝΔ , αλλά δεν με ενδιαφέρει και δεν με αφορά. Ούτε εμένα, ούτε το ΠΑΣΟΚ . Εμείς θα κριθούμε από τις πολιτικές μας και από την πρακτική μας, σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης.

Δεν πιστεύω στους Μεσσίες, ούτε στους σωτήρες. Πιστεύω ότι ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει έργο μέσα από σκληρή δουλειά. Κι΄αν αποτύχουμε, να ξέρουμε τουλάχιστον ότι προσπαθήσαμε.