Συνέντευξη Β. Παπανδρέου στο ραδιόφωνο της "ΝΕΤ 105,8 " και στη δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Σερέτη

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είμαστε και πάλι, εδώ είστε κι εσείς, στη «ΝΕΤ 105,8», στο δίκτυο της ενημέρωσης και καλημερίζω την κα Βάσω Παπανδρέου. Καλή σας ημέρα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς είστε; Καλά;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλά, εσείς τι κάνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια χαρά κι εμείς εδώ. Και θέλω να σας ρωτήσω το εξής ξεκινώντας: Ποια είναι αυτά τα συμφέροντα που έχουν αποδοθεί σε έναν αγώνα εναντίον του ΠΑΣΟΚ για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές; Και μέσα σε αυτά κατατάσσεται και ο κ. Τσάτσος;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε, ο κ. Τσάτσος είναι συνταγματολόγος έγκριτος, έχει την άποψή του και έχει δικαίωμα να την πει. Αυτό όμως το οποίο εγώ θεωρώ ότι δεν είναι σωστό είναι να κάνει πολιτικές προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτό είναι πολιτική απρέπεια.

Από κει και πέρα είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βρει ένα σωσίβιο, την αποφυγή των εκλογών, αλλά το θέμα είναι ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση. Καθημερινά πάμε από το κακό στο χειρότερο, καθημερινά οι πολίτες αντιμετωπίζουν αδιέξοδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα και βεβαίως τα προβλήματα αυτά θα ενταθούν ακόμη περισσότερο μετά τις διακοπές.

Και η οικονομική κρίση αλλά και η κατάσταση γενικότερα στη λειτουργία των θεσμών απαιτεί να υπάρξει προσφυγή στη λαϊκή εντολή και να προχωρήσουμε σε μια νέα σελίδα, για να ξεφύγουμε σταδιακά από όλα αυτά τα αδιέξοδα στα οποία έχουμε περιέλθει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυτά τα συμφέροντα για τα οποία μιλάνε από το ΠΑΣΟΚ ότι κρύβονται πίσω από αυτό, αυτή η συζήτηση που έχει ξεκινήσει από την Κυριακή το πρωί, ποια είναι αυτά τα συμφέροντα;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή επί πεντέμισι χρόνια εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Και αυτά τα συμφέροντα δεν θέλουν αλλαγή της κυβέρνησης. Και η ίδια η κυβέρνηση θέλει να παρατείνει την ύπαρξή της με οποιονδήποτε τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την κατάσταση στην οικονομία πώς την κρίνετε; Δηλαδή βλέπουμε διάφορα ποσοστά τα οποία δημοσιοποιούνται καθημερινά, χθες είχαμε δημοσιοποίηση ποσοστών τα οποία έλεγαν ότι είχαμε μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, είχαμε μειωμένη κατά 30% τη βιομηχανική παραγωγή, κατά 27% το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, μπορώ να συνεχίσω να λέω κι άλλα τέτοια ποσοστά, τα οποία μπορεί να είναι και κουραστικά όμως. Αλλά αυτά δεν είναι στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η οικονομική κρίση βεβαίως είναι παρούσα. Όμως οι αρνητικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είχαν εμφανιστεί πριν την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης. Το 2008, που δεν είχαμε την οικονομική κρίση, έπεσε έξω ο προϋπολογισμός 8 δις €. Είχαμε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης. Και βεβαίως με την οικονομική κρίση αυτά επιδεινώθησαν.

Και θα πάμε ακόμη χειρότερα, γιατί η πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τη ζήτηση, την παραγωγή, για να συγκρατήσει την ανεργία και την πτώση της παραγωγής, είναι στο ίδιο πλαίσιο που ακολουθούσε και τα πεντέμισι χρόνια, επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και συνεχή δώρα στα υψηλά εισοδήματα, στους λίγους, οι οποίοι όχι μόνον δεν έχουν καμία ανάγκη, αλλά θα έπρεπε να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Με αυτή την πολιτική θα πάμε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Βλέπουμε μία συνεχή επιδείνωση των εσόδων, και λόγω του ότι υπάρχει οικονομική κρίση αλλά κυρίως λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία. Χάρισε δισεκατομμύρια στις τράπεζες, χάρισε δισεκατομμύρια € στις μεγάλες επιχειρήσεις, χάρισε δισεκατομμύρια € σε πολλούς που είχε διαπιστωθεί φοροδιαφυγή και με ρυθμίσεις και τροπολογίες νύχτας της Βουλής τα διέγραψε. Και επιπλέον έχει διαλύσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Όλα αυτά οδηγούν σε μία πολύ μεγάλη μείωση των εσόδων, ενώ ταυτόχρονα οι δαπάνες έχουν ξεφύγει κάθε ελέγχου. Το πρόγραμμα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό προέβλεπε δανεισμό για το 2009 42 δις ευρώ περίπου, ήδη έχουμε περάσει τα 55, νομίζω είμαστε στα 57 και είναι ακόμη Ιούλιος μήνας και μέχρι τέλος του χρόνου δεν ξέρουμε πού θα φτάσει.

Στα πέντε χρόνια η Νέα Δημοκρατία πήρε το δημόσιο χρέος, το οποίο ήταν υψηλό, αλλά γινόντουσαν δημόσιες επενδύσεις και είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αντί να το περιορίσει το έχει αυξήσει κατά 100 δις ευρώ πριν εμφανιστεί η οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα μείωσε τις δημόσιες επενδύσεις, μείωσε τις δαπάνες για παιδεία και υγεία. Αυτό σημαίνει ότι έχει διευρυνθεί η σπατάλη στο δημόσιο σε απίστευτο βαθμό.

Όλα αυτά οδηγούν τη χώρα σε υποβάθμιση του ρόλου της, υποβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας και δημιουργούνται προβλήματα και στα εθνικά μας θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή αν αύριο γίνονταν εκλογές για παράδειγμα, λέμε, και τις κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές αυτές, ποια θα ήταν η πρώτη κίνηση που θα έπρεπε να γίνει έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν και πάλι οι μικρομεσαίοι για παράδειγμα;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτον έχουμε πει θα υπάρξει αλλαγή φορολογικού συστήματος ώστε η φορολογική επιβάρυνση να είναι ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Δεύτερον θα υπάρξει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να διατηρήσουμε κατά το δυνατόν την απασχόληση. Θα υπάρξει στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων για να στηριχθεί η ζήτηση, ώστε να αντιμετωπίσουμε σταδιακά την οικονομική κρίση.

Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, που είναι επενδύσεις σε καινούργιους τομείς, στην πράσινη οικονομία, στην τεχνολογία, στην παιδεία, ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ανάκαμψη της χώρας μεσοπρόθεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κυρία Παπανδρέου σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συζήτηση. Καλή σας ημέρα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ. Καλημέρα και σε σας.