Συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στην εφημερίδα «το Κέρδος»

Συνεντεύξεις

Ερώτηση: Κατηγορούσατε τόσα χρόνια την ΝΔ για την οικονομική της πολιτική. Περιγράφατε με τα πλέον μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση της χώρας. Πως θα κάνετε το περίφημο «Σχέδιο ανάταξης» της οικονομίας, με τα δημοσιονομικά δεδομένα τόσο άσχημα;

Απάντηση: Το σχέδιο ανάταξης της οικονομίας που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, θα είναι θετικό σοκ για την οικονομία. Χρειάζεται ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά για την αναθέρμανση της οικονομίας που έχει παγώσει, όχι μόνο λόγω της διεθνούς οικονομικές κρίσης, αλλά κυρίως λόγω των πολιτικών που ακολούθησε η ΝΔ τα 5,5 χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα.
Θα ακολουθήσουμε μια δημοσιονομική διαχείριση με καλύτερο έλεγχο των δαπανών, ανασύσταση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών που διέλυσε η ΝΔ και περιορισμό της σπατάλης. Μόνο το κονδύλι των μισθών την τελευταία πενταετία αυξήθηκε κατά 40% όχι εξαιτίας της αύξησης των μισθών αλλά κυρίως εξαιτίας των νέων προσλήψεων και των επιτροπών που δημιουργήθηκαν για να βολέψουν ημέτερους.

Ερώτηση: Από πού θα εξασφαλίσετε πόρους για να κάνετε πράξη τις δεσμεύσεις σας;
Απάντηση: Χρειάζεται νοικοκύρεμα. Οι πρωτογενείς δαπάνες (εκτός τόκων και δημοσίων επενδύσεων), ήταν 30 δις Ευρώ το 2003 και 50 δις Ευρώ το 2008.
Η φοροδιαφυγή έχει διευρυνθεί πολύ. Εάν τα έσοδα του ΦΠΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο ίδιο επίπεδο του 2003, η κυβέρνηση θα είχε 3-4 δις Ευρώ το χρόνο, επιπλέον έσοδα.
Οι ανείσπρακτες βεβαιωμένες οφειλές από 11,5 δις Ευρώ που ήταν το 2004, ανήλθαν σε 31,5 δις Ευρώ. Ένα μικρό μέρος να εισπραχθεί από αυτά, είναι πολλά λεφτά.
Θα επαναφέρουμε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και το φόρο μεγάλης κληρονομιάς.
Δεν θα επιβαρύνουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά θα επιβαρύνουμε τα υψηλά εισοδήματα.
Χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο, που ο καθένας συμβάλλει σύμφωνα με την φοροδοτική του ικανότητα, ένα σύστημα που ενισχύει την παραγωγή και τις επιχειρήσεις.

Ερώτηση: Η ΝΔ, σας αιτιάται ότι θα καταφύγετε σε υπερδανεισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες. Αντέχει η οικονομία κι άλλο τέτοιο βάρος;
Απάντηση: Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι τεράστιο. Η Ν.Δ. αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 100 δις Ευρώ περίπου. Οι πρωτογενείς δαπάνες (εκτός τόκων και δημοσίων επενδύσεων) αυξήθηκαν κατά 20 δις Ευρώ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2009 ο δανεισμός έχει υπερβεί το ετήσιο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Η αναξιοπιστία της χώρας μας, λόγω της πολιτικής της Ν.Δ. και των αποτελεσμάτων της έχει επιπτώσεις και στο πως μας αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αγορές. Αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Ερώτηση: Θα επιβάλετε έκτακτη εισφορά στις τράπεζες;
Απάντηση: Το τραπεζικό σύστημα είχε τεράστια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη και τώρα που η Ν.Δ. έδωσε το πακέτο των 28 δις Ευρώ, συνεχίζει την μεγάλη κερδοφορία, χωρίς το χρήματα να πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία. Η αγορά ασφυκτιά. Το τραπεζικό σύστημα μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός στήριξης της οικονομίας χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις.

Ερώτηση: Ο ελληνικός λαός είναι καχύποπτος με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων. Εσείς πως αναλαμβάνεται τέτοιες δεσμεύσεις (π.χ. αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό) όταν δεν έχετε καν υπόψη σας τα πραγματικά δεδομένα στα ταμεία του κράτους;
Απάντηση: Έχει δίκιο. Το 2004 και το 2007 εμπιστεύτηκε τη ΝΔ που υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Το μόνο που έκανε ήταν να εξυπηρετήσει τους ημέτερους και τα μεγάλα συμφέροντα σε βάρος των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων.
Εμείς δεν λέμε ότι έχουμε το μαγικό ραβδί. Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχουμε μια διαφορετική πολιτική. Δεν θα βγει η χώρα από την κρίση με το πάγωμα για δεύτερη χρονιά των μισθών και των συντάξεων. Αντίθετα η πολιτική αυτή θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Πρέπει να στηρίζουμε τη ζήτηση, την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Ερώτηση: Θα προχωρήσετε σε απογραφή της οικονομίας όπως έκανε η ΝΔ το 2004;
Απάντηση: Εμείς δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε νέες περιπέτειες όπως έκανε η ΝΔ. Η Ελλάδα πληρώνει την ανεύθυνη πολιτική στην ΝΔ με την απώλεια της αξιοπιστίας της στο εξωτερικό. Θα ενημερώνουμε ειλικρινά τον ελληνικό λαό. Δεν χρειαζόμαστε μικροκομματικά τερτίπια Στόχος μας δεν είναι να αλλάξουμε το παρελθόν , όπως έκανε η Ν.Δ. Ο ελληνικό λαός περιμένει από το ΠΑΣΟΚ να πάει τη χώρα μπροστά.

Ερώτηση: Ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες, άμεσες, κινήσεις μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο θεσμικών αλλά και πρακτικών μέτρων;
Απάντηση: Το πρόγραμμα των 100 ημερών που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, είναι συγκροτημένο και σαφές. Υπάρχουν άμεσα μέτρα για την οικονομία που είναι: στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και αναδιανομή του πλούτου, ενίσχυση της ρευστότητας, προστασία των δανειοληπτών, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στήριξη της απασχόλησης των νέων. Υπάρχουν και μέτρα για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος, όπως αλλαγή του εκλογικού νόμου και μέτρα για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Ερώτηση: Θα είστε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας;
Απάντηση: Έχω πει και αλλού ότι όποιος, ή όποια ράβει κουστούμια και ταγέρ είναι ανόητος. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε για το αύριο της χώρας. Οι ευθύνες μας είναι μεγάλες.

Ερώτηση: Συμφωνείτε με την μείωση της θητείας στο 9μηνο;
Απάντηση: Η Ν.Δ. μείωσε προεκλογικά τη θητεία χωρίς μελέτες και χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές στη δομή των ενόπλων δυνάμεων, με συνέπεια να χειροτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων. Εμείς έχουμε πει ότι η θητεία μπορούσε και έπρεπε να μειωθεί, αλλά με προϋποθέσεις γι΄ αυτό. Θέλουμε να είμαστε σοβαροί, ειδικά σε μία περίοδο όπου περισσεύουν οι προκλήσεις από τη μεριά της Άγκυρας . Με την αναδιοργάνωση της δομής των ενόπλων δυνάμεων θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων.