Συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στην εφημερίδα Νίκη και στο δημοσιογράφο κ. Χρ. Κιούπη

Συνεντεύξεις

Πως κρίνετε την απόφαση του Κώστα Καραμανλή για προσφυγή στις κάλπες στις 4 Οκτωβρίου;

Είναι πρωτοφανής η εγκατάλειψη της μάχης από Έλληνα Πρωθυπουργό. Και μάλιστα σε στιγμές κρίσιμες για την οικονομία. Το ΠΑΣΟΚ είχε συνειδητοποιήσει την αδυναμία του κ. Καραμανλή να ασκήσει τα καθήκοντα του και γι’ αυτό ζητούσε εκλογές από τον Γενάρη. Αυτή την αδυναμία του ο κ. Καραμανλής, άρχισε να τη συνειδητοποιεί από πέρυσι. Η ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών, όπως διαπιστώνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (Διεθνής Τράπεζα, Ε.Ε., World Economic Forum, ΟΟΣΑ) είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών του από το 2004. Με πρόσχημα τις Προεδρικές Εκλογές και την ξεκάθαρη στάση του ΠΑΣΟΚ πήρε τη σωστή, έστω και αργά, απόφαση για τη χώρα. Να εγκαταλείψει την εξουσία με το στίγμα του χειρότερου Πρωθυπουργού της μεταπολίτευσης.

Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές;

Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαροι. Να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση, να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, να αντιμετωπίσει την ανεργία και να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας στη διεθνή σκηνή.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών και πως θα αντιμετωπίσετε το δίλλημα Καραμανλής ή Παπανδρέου που θέτει ο πρωθυπουργός;

Από την προηγούμενη απάντησή μου απορρέουν οι άξονες της πολιτικής μας. Δημοσιονομική εξυγίανση, δίκαιη και αποτελεσματική φορολογική πολιτική, αναπτυξιακή προσπάθεια, αξιοκρατία, διαφάνεια και δυναμική εξωτερική πολιτική και πολιτική Άμυνας. Οι τομείς υγείας, παιδείας και εσωτερικής ασφάλειας περιλαμβάνονται στις προτεραιότητές μας. Η σύγκριση των επιτευγμάτων των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τα λάθη μας, συγκρίνονται από τους Έλληνες με τα συντρίμμια που κληροδοτεί η «νέα διακυβέρνηση».

Κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ έμαθε από τα λάθη του κυβερνητικού του παρελθόντος;

Τα λάθη του ΠΑΣΟΚ ο ελληνικός λαός τα έκρινε και μας οδήγησε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι τα έχουμε κατανοήσει και εμείς. Η κύρια αδυναμία της διακυβέρνησής μας, κατά τη γνώμη μου, υπήρξε το γεγονός ότι ρίξαμε το βάρος στα μεγάλα θέματα στρατηγικής, όπως η ένταξη στην ΟΝΕ, η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ δεν δώσαμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και στα θέματα διαφάνειας.

Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι τα ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα και απλώς χαϊδεύει αυτιά;

Το ΠΑΣΟΚ έχει και όραμα και πρόγραμμα. Είναι αστείο η κυβέρνηση που κέρδισε τις εκλογές το 2007 με το πρόγραμμα του 2004 και υπόσχεται τώρα ότι θα κάνει ότι δεν έκανε 5,5 χρόνια, να εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό. Το πρόγραμμά μας το έχει παρουσιάσει στις βασικές γραμμές του στον ελληνικό λαό ο Γιώργος Παπανδρέου και το διήμερο στη Θεσσαλονίκη θα το εξειδικεύσει και θα δεσμευτεί για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης με συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις.
Τώρα σε ότι αφορά αυτό που λέτε περί του χαϊδέματος των αυτιών να σας πω ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη και σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουμε ανέξοδες υποσχέσεις.

Με ποιες προτάσεις λοιπόν μπορεί να αντιμετωπιστεί η διεθνής και η εγχώρια οικονομική κρίση;

Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρειάζεται μια άλλη πολιτική που στηρίζει την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την απασχόληση. Χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα δημιουργήσει μια κοινωνία πιο δίκαιη. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και όχι να γίνονται ρυθμίσεις υπέρ των ολίγων. Θα αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα, δεν θα επιβαρύνουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πρέπει να επιβαρυνθούν τα υψηλά εισοδήματα και αυτοί που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τους εισπρακτικούς μηχανισμούς που διέλυσε η ΝΔ, να προωθήσουμε αλλαγές για τη λειτουργία και την αξιοκρατία του κράτους. Να ενισχύσουμε την παιδεία και την καινοτομία.

Κατά πόσο η απομάκρυνση προσώπων που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα θα λύσουν τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ;

Δεν θα τα λύσουν. Η απομάκρυνση προσώπων είναι προσχηματική. Κλείνοντας τη Βουλή, παρά τις αντιρρήσεις της Αντιπολίτευσης, κάλυψε τους τυχόν εμπλεκόμενους. Αυτή την πολιτική την κατανοούν ακόμα και οι Βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι δεν είχαν ανάμειξη στα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων, της Siemens κλπ. Κυρίως όμως το έχει κατανοήσει το σύνολο του ελληνικού λαού.

Κατά πόσο ισχύουν οι προτάσεις σας για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι αν δεν μπει στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ;

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, η ανάγκη ισχυρής Κυβέρνησης είναι απαίτηση όλων των τάξεων. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου και συνεργασιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι ως Κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσουμε να έχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις.