Συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στο «Βήμα Της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Άγγελο Κωβαίο

Συνεντεύξεις

Κυρία Παπανδρέου, στην αρχή της πρώτης προεκλογικής εβδομάδας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απευθύνθηκε προς τα μέλη και τους υποψηφίους του κόμματος και σημείωσε ότι «δεν είναι ανεκτή και θα αντιμετωπιστεί με τα πιο δραστικά μέτρα κάθε συμπεριφορά με λόγια ή πράξεις που θα μπορούσε να σκιάσει την απόλυτη καθαρότητα και να υπονομεύσει την αξιοπιστία της κοινής μας δέσμευσης». Έχετε διαπιστώσει τέτοιους κινδύνους στο κόμμα σας, παρά την διαφαινόμενη προοπτική της εξουσίας;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ’ αρχήν, ας μη μιλάμε ακόμα για εξουσία. Η μάχη είναι μπροστά μας και είναι μία δύσκολη μάχη. Η ΝΔ είναι στη γωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές έχουν κριθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα του προέδρου είναι ξεκάθαρο. Εμείς δεν υποδυόμαστε τους σεμνούς και ταπεινούς, όπως έκανε για καιρό η ΝΔ. Στο ΠΑΣΟΚ παίρνουμε όλα τα μέτρα για να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η πολιτική είναι και στάση ζωής. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει φτάσει ακόμα και να αδικήσει κάποιους ανθρώπους, προκειμένου να δείξει στους πολίτες πως όσα λέει για χτύπημα στη συναλλαγή και τη διαφθορά, τα εννοεί απολύτως.

Προφανώς, δεν υπάρχουν μόνον άγγελοι στο ΠΑΣΟΚ και διάβολοι στα άλλα κόμματα. Αλλά τα πεντέμισι χρόνια της ΝΔ ήταν ένα μάθημα για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν σκοπεύουμε να τους μιμηθούμε στο παραμικρό.

Βλέποντας το κύμα των αποχωρήσεων από την πολιτική τις τελευταίες ημερών, διαπιστώνει κανείς ότι όχι πρώην κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ, αλλά και πρόσωπα που συνέδεσαν το όνομά τους με την ένταξη στην ΟΝΕ, βρίσκονται πλέον εκτός κόμματος. Πρόκειται για σύμπτωση;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν έχουν καμία εσωκομματική διάσταση οι αποχωρήσεις. Άλλωστε, κι εκείνοι που αποφάσισαν να μην είναι υποψήφιοι, για προσωπικούς λόγους που είναι σεβαστοί, θα δώσουν τη δική τους μάχη για το ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας με εκείνη του 1993, όταν το ΠαΣοΚ επανήλθε στην κυβέρνηση, με ορατή την απειλή της στάσης πληρωμών. Πόσο όμοιες είναι σήμερα οι δυνατότητες λύσης του προβλήματος σε σχέση με εκείνη την εποχή;

Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες, λόγω του ευρώ. Αλλά υπάρχει μία σημαντική ομοιότητα. Η απαξίωση της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Τότε μας είχαν κολλήσει τη ρετσινιά του «μαύρου πρόβατου» της Ευρώπης. Σήμερα, τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα. Δεν μας έχουν καμία εμπιστοσύνη με τα τραγελαφικά της απογραφής , τα προγράμματα σταθερότητας που άλλαζαν κάθε τρεις μήνες και όλα τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά αισιοδοξούμε ότι έχουμε το σχέδιο και τα άτομα που μπορούν να διαπραγματευτούν στην Ευρώπη και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια ήσασταν πολιτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Άμυνας. Θα βλέπατε τον εαυτό σας και στην αντίστοιχη υπουργική θέση, αν το ΠαΣοΚ γίνει κυβέρνηση;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι ανόητος όποιος σε μία τέτοια στιγμή, που κρίνεται το μέλλον του τόπου , σκέπτεται τις καρέκλες. Είμαι βέβαιη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα απογοητεύσει όσους και όσες έσπευσαν να ράψουν υπουργικά κοστούμια και ταγιέρ. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν ανήκω σε αυτούς.

(συμπληρωματική) θα δεχόσασταν να μείνετε και εκτός κυβέρνησης, εφόσον το ΠαΣοΚ κερδίσει τις εκλογές (ήδη ο κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει για πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς);

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας είπα, δεν είναι αυτό το θέμα μου. Νομίζω ότι το βασικό ζήτημα είναι να πεισθεί η ελληνική κοινωνία ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Αυτή είναι η μάχη μας. Από κει και πέρα, κάθε ένδειξη αλαζονείας κρίνεται από τους πολίτες.

Η κατάσταση στην Αριστερά πιστεύετε ότι πράγματι ευνοεί το
ΠΑΣΟΚ τόσο αποφασιστικά; Είναι τόσο προβλέψιμη η εκλογική στάση των
ψηφοφόρων της;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι η κατάσταση στο χώρο της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, είναι απογοητευτική. Αλλά αυτό δεν θέλω να το κρίνω αυτή τη στιγμή. Δεν βλέπουμε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ μέσα από την ισοπέδωση αυτών των δυνάμεων. Αναζητούμε ευρύτερες συσπειρώσεις , μέσα στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόλογα στελέχη στον Συνασπισμό . Θα θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα μίας ειλικρινούς συζήτησης μετά από τις εκλογές. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και δεν περισσεύει καμία πρόταση.