Συνέντευξη της Β.Παπανδρέου στην εφημερίδα «ΗΜΕΡHΣΙΑ» του Σαββάτου και στο δημοσιογράφο Δ. Βερύκιο

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πολιτική θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ για τις προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο ;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι παράνομες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, πάνω από συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου και οι διελεύσεις πάνω από ελληνικά νησιά, αποτελούν καθαρή και επικίνδυνη πρόκληση. Δείχνουν ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και αδιαφορεί για την ομαλή πορεία και συνεργασία γειτονικών λαών, σε μια εποχή μάλιστα που η οικονομική συγκυρία θα απαιτούσε ακριβώς το αντίθετο.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν εκτίμησε τους κινδύνους όταν απεμπολούσε τη συμφωνία του Ελσίνκι, η οποία έθετε ένα νέο πλαίσιο ελέγχου και διαχείρισης της τουρκικής απειλής. Με τη κοντόφθαλμη πολιτική δόθηκε η δυνατότητα στη Τουρκία να συνεχίζει την τακτική αμφισβήτησης περιοχών του Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός επίσης έδειξε ακατανόητη αδράνεια κατά την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου ‘08, στην οποία αποφασίστηκε αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας. Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν αύξησαν την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας.
Απαιτείται, άμεσα σαφής στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αποφασιστική παρέμβαση στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, και σοβαρή ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και ασφάλεια της χώρας.
Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η χάραξη συγκροτημένης εξωτερικής πολιτικής, διεθνής παρουσία, ενεργή διπλωματία και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που δεν διασφαλίζονται μόνον με εξοπλιστικά προγράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοπεύετε να μειώσετε άλλο τη θητεία ή να καθιερώσετε επιπλέον μέτρα για ευπαθείς ομάδες στρατευμένων;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ν.Δ. μείωσε τη θητεία προεκλογικά χωρίς μελέτες και οι συνθήκες για τους νέους θα είναι χειρότερες.
Περαιτέρω μείωση της θητείας τώρα δεν είναι εφικτή. Απαιτείται αλλαγή στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και σημαντική αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών. Θα βελτιώσουμε όμως τις συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους, που αποτελεί προσφορά των νέων στη πατρίδα. Οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας θα υπηρετούν στην πλησιέστερη μονάδα του τόπου διαμονής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνει το κόμμα σας με τις καθιερωμένες εδώ και δεκαετίες νοοτροπίες για το ρουσφέτι στα θέματα του προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις και με τους μηχανισμούς διαπλοκής που λυμαίνονται τους εξοπλισμούς;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αξιοκρατία και αντικειμενικά κριτήρια θα καθιερωθούν παντού, όπως επίσης και ανοιχτές διαφανείς διαδικασίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις προμήθειες. Τα ρουσφέτια θα καταργηθούν. Θα υπάρχουν μόνον κοινωνικά κριτήρια για τους στρατευμένους. Ένας νέος νόμος προμηθειών, σε συνδυασμό με ελέγχους και δοκιμές των υλικών και μέσων επί του πεδίου, όπου αυτό είναι εφικτό, θα μειώσει τη διαπλοκή. Αυτά βεβαίως, δεν θα γίνουν «αναίμακτα» , αλλά θα γίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι μπορούν να μειωθούν δομές με περιττά επιτελεία και στρατόπεδα, που χτίστηκαν διαχρονικά για να εξυπηρετήσουν τοπικά συμφέροντα και στρατιωτικές συντεχνίες, με ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας, είναι απαραίτητο προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων. Χρειάζεται μείωση μονάδων και συγκέντρωση δυνάμεων. Στόχος μας δεν είναι το πώς θα εξυπηρετηθούν συντεχνίες και φιλοδοξίες, αλλά πως θα έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η εξ ανατολών χώρα αλλά και οι σύμμαχοι στους διεθνείς οργανισμούς θα μας σεβαστούν όχι λόγω του μεγάλου σε όγκο στρατού, με ανάποδη πυραμίδα στελεχών αλλά όταν αυτός μετασχηματισθεί σε μικρότερο, με μεγάλη ισχύ και αποτελεσματικότητα, με μορφωμένα στελέχη και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης δεν θα ήταν σκόπιμο να γίνουν περικοπές των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι υπερεξοπλισμοί ;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Άμυνα δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί. Είναι κύρια οι άνθρωποι που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, η εκπαίδευσή τους, η δομή και διάταξη των μονάδων και βεβαίως ο απαραίτητος εξοπλισμός. Η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να καταφεύγουμε σε υπερεξοπλισμούς.
Η αντίληψη προμήθειας οπλικών συστημάτων μόνο επειδή τα αγόρασε η γειτονική χώρα χωρίς να ληφθεί υπόψη η συνολική αναγκαιότητα είναι αντιοικονομική και αναποτελεσματική.
Η πρόσφατη εξαγγελία εξοπλιστικών προγραμμάτων από την κυβέρνηση, είναι αμφίβολο αν εξυπηρετεί τις πραγματικές στρατιωτικές ανάγκες. Θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση με γνώμονα τη διαφάνεια, τις οικονομικές δυνατότητες και τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.
Άμεση όμως προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού με την προμήθεια πυρομαχικών και ανταλλακτικών. Η αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης επί 5,5 χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά, πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνουν οι αλλαγές που σχεδιάσατε ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουμε μελετήσει, δείχνει ότι χρονικό διάστημα τριών ετών είναι αρκετό για να γίνουν οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις. Όμως, επειδή η εξ ανατολών απειλή είναι υπαρκτή θα απαιτηθούν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Δυστυχώς, εύκολα κάτι καταστρέφεται και δύσκολα κτίζεται. Η Ν.Δ. αντί να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση του 2001 που είχε αρχίσει να υλοποιείται το 2003 για ρουσφετολογικού λόγους, προχώρησε σε διασπορά του στρατού σε όλη τη χώρα και αυτό θέλει χρόνο για να διορθωθεί.