Συνέντευξη B.Παπανδρέου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στο δημοσιογράφο κ. Παναγιώτη Τσούτσια.

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα κα Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε καλά;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλά, εσείς τι κάνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε λίγο με τα θέματα. Ξαφνικά μας προέκυψε τα ελληνοτουρκικά έτσι όπως ήρθαν και υπάρχει και αυτό το ταξίδι της κας Μπακογιάννη στην Άγκυρα. Βέβαια η κα Μπακογιάννη λέει ότι δεν είναι προγραμματισμένο αυτό το ταξίδι και θα δούμε αν θα γίνει.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε δεν είναι και πολύ ξαφνικό. Υπάρχουν οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις εκ μέρους της Τουρκίας εδώ και αρκετό καιρό αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί πάρα πολύ και έχουν και διαφοροποιηθεί, έχουν δηλαδή ποιοτικά αναβαθμιστεί.

Η πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη και αυτό πιστεύω ότι οφείλεται εν μέρει πέρα από τους στόχους της Τουρκίας και το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο υπηρετεί μεσομακροπρόθεσμα και στο ότι έχει αδυνατίσει η δική μας η θέση.

Η παρουσία μας στα διεθνή φόρα, η διπλωματική μας ενεργητικότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό οδηγεί την Τουρκία στο να υλοποιεί το σχέδιό της με μεγαλύτερη ευχέρεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε για μεσοπρόθεσμο σχέδιο της Τουρκίας, αδυναμία δική μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το σχέδιο.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι η Τουρκία εδώ και πάρα πολλά χρόνια αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Αιγαίο αλλά το τελευταίο διάστημα θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα, τις προϋποθέσεις για να αλλάξει το καθεστώς το οποίο ισχύει στο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα κα Παπανδρέου είναι πως αντιδρά η χώρα μας σε αυτό το θέμα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μα αυτό σας είπα ακριβώς ότι η χώρα μας δυστυχώς δεν αντιδρά με σχέδιο. Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ξεχάσει τη διπλωματία. Υπάρχει και η αμυντική διπλωματία, υπάρχει η παρουσία της Ελλάδος στα διεθνή φόρα, η ενημέρωση των εταίρων, η πίεσή μας και βεβαίως και η συμμετοχή μας σε όλα τα θέματα, τα οποία υπάρχουν.

Ταυτόχρονα η Τουρκία βλέπει μια κυβέρνηση, η οποία έχει αποδυναμωθεί, η οποία απλώς παρατηρεί, δεν έχει σχέδιο και αυτό η Τουρκία το εκμεταλλεύεται με το δικό της τρόπο ώστε να δημιουργεί μια ένταση στο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας περάσουμε στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες και κινήσεις της κυβέρνησης, τις οποίες άλλοι τις ονομάζουν προτάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, άλλοι μεταρρυθμίσεις κλπ. δεν έχει καμιά σημασία. Πιστεύετε ότι υπάρχει επαρκής πολιτικός χρόνος, το ίδιο συζήτησα τώρα πριν λίγο με την κα Πιπιλή, η οποία είπε ότι υπάρχει επαρκής πολιτικός χρόνος μέχρι τον Μάρτιο ώστε να γίνει κάποιο έργο από την κυβέρνηση.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κοιτάξτε η κυβέρνηση κυβερνάει 5,5 χρόνια και νομίζω πλέον κρίνεται από το έργο της. Οι εκλογές θα γίνουν σύντομα ή το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο. Άρα το διάστημα είναι πολύ λίγο για να ανατρέψει την αδράνεια και την πολιτική την οποία την οποία ακολούθησε αυτά τα 5,5 χρόνια. Ακολούθησε μια πολιτική αναδιανομής των βαρών από τους πολλούς στους λίγους, μια πολιτική που αποδυνάμωσε την οικονομία και έχει φέρει πολύ μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού σε αδιέξοδα.

Τώρα υπάρχει και η οικονομική κρίση και η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια πολιτική, αυτή που οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία άρα σε μεγαλύτερη ανεργία και σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Δεν βλέπω να έχει ούτε το χρόνο αλλά ούτε την πολιτική βούληση να αλλάξει αυτή την πολιτική, αντίθετα συνεχίζει να εξυπηρετεί διάφορες ομάδες πληθυσμού, οι οποίες δεν είναι και οι ομάδες που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Η πολιτική που ακολουθεί δεν ενισχύει ούτε τη ζήτηση ούτε την παραγωγή στη χώρα μας ώστε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Στο διάστημα των επόμενων μηνών δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει, γιατί πλέον οι Έλληνες ζουν καθημερινά τα αποτελέσματα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και όπως είδαμε και στις ευρωεκλογές υπάρχει μια μεγάλη δυσαρέσκεια, μια μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ του εκλογικού σώματος και της εκπροσώπησης σε πολιτικό επίπεδο.

Αυτό το πράγμα δεν αλλάζει. Ότι οι πολίτες έχουν γυρίσει που λέμε την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία την έχουν γυρίσει. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα είναι να κοιτάξουν και προς το ΠΑΣΟΚ γιατί μέχρι τώρα δεν κοιτάνε.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι αυτό σας λέω, είναι ευθύνη και υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ αυτούς τους ανθρώπους να τους πείσει να μην πουν απλώς όχι στη Νέα Δημοκρατία αλλά να πουν ναι στο ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η ίδια εικόνα, αυτή την κουβέντα που κάνουμε τώρα, θα μπορούσαμε να την είχαμε κάνει και πριν από τις ευρωεκλογές και πολύ περισσότερο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του ’7 όπου και εκεί το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι είναι η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης που έχουμε ζήσει, το είπε και χτες ο κ. Παπανδρέου από τη Σκιάθο, στο κλείσιμο των εργασιών του 12ου Συνεδρίου της Σύμης αλλά ήρθε το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου τότε του ’7 που άλλαξε πάλι τα πράγματα.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είναι το ίδιο πράγμα τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα έχουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών λέτε αλλά είναι ευρωεκλογές, με διαφορετικά κριτήρια ψηφίζουν.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το 2007 και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι προηγείτο η Νέα Δημοκρατία. Σήμερα δείχνουν ότι προηγείται το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι σε αυτό έχετε δίκιο.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ είναι σταθερό εδώ και ένα χρόνο περίπου;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περίπου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Άρα είναι μια κατάσταση, η οποία έχει εδραιωθεί θεωρώ και δεν μπορεί να ανατραπεί. Από εκεί και πέρα το ζητούμενο βέβαια είναι το ποια θα είναι η διαφορά, η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και όχι ότι θα είναι πρώτο κόμμα. Και γι΄ αυτό λέω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία από εδώ και πέρα όχι το ότι κάνει η Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτε το διαφορετικό όπως δεν το έχει κάνει στα 5,5 χρόνια, σημασία έχει το τι κάνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, το τι προτάσεις έχει και το πώς τις επικοινωνεί στους πολίτες, γιατί ενώ έχουμε διαμορφώσει προτάσεις για πολλά θέματα, αυτές δεν είναι και γνωστές σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε κα Παπανδρέου, ένα τελευταίο ερώτημα ότι χρειάζονται περισσότερη εξειδίκευση οι προτάσεις για την οικονομία;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε ορισμένα θέματα χρειάζεται. Κοιτάξτε για την οικονομία τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς και ποια είναι η κατάσταση.

Η Νέα Δημοκρατία δεν λέει όλη την αλήθεια και το ΠΑΣΟΚ στα θέματα της οικονομίας έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Τώρα για πολύ επιμέρους θέματα, θα πρέπει να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση.

Άλλωστε αυτό που έχει σημασία για ένα κόμμα, δεν είναι να λύσει μικρά επιμέρους προβλήματα, είναι να δώσει προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας, να δώσει ελπίδα στη νεολαία, να αντιμετωπίσουμε την κρίση αλλά και να ξεκινήσει η διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας. Γιατί μέσα από την ανασυγκρότηση της χώρας θα λυθούν και πολλά επιμέρους προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά κα Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και εγώ ευχαριστώ. Γεια σας.