Συνεντευξη Βάσως Παπανδρέου στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ 105,8 και στους δημοσιογράφους Π. Τσούτσια και Τ. Σαράντη

Συνεντεύξεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή έχουμε τη Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ την κ. Βάσω Παπανδρέου. Καλό μεσημέρι κ. Παπανδρέου.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκουραστήκατε;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, πήγαμε διακοπές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι κι αλλιώς είστε σε εκλογική ετοιμότητα έτσι δεν είναι;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Tο ΠΑΣΟΚ ζητάει εκλογές εδώ και καιρό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε κουραστεί;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είναι το θέμα αν έχουμε κουραστεί εμείς ή αν συμφέρει το ΠΑΣΟΚ ή όχι.

Το θέμα είναι τι έχει ανάγκη η χώρα και βλέπουμε συνεχώς ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Η χώρα υποβαθμίζεται, τα προβλήματα οξύνονται και δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Έχουμε τα προβλήματα τα δικά μας έχουμε και την διεθνή οικονομική κρίση και δεν υπάρχει μια κυβέρνηση που ακολουθεί μια πολιτική που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα που βελτιώνει ή που δίνει κάποια προοπτική στους πολίτες και στη χώρα.

Σήμερα όλοι περιμένουν τι θα πει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος για πολύ καιρό φαίνεται ότι δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το δούμε τώρα. Έτσι κι αλλιώς θα ανέβει και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να κάνω μια ερώτηση στην κ. Παπανδρέου. Απ’ ότι φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις είστε 6 μονάδες μπροστά. Άκουγα τώρα και τα ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων παντού ότι το ΠΑΣΟΚ λέει θεωρεί ότι θα προχωρήσουμε σε εκλογές οσονούπω άμεσα. Αυτό λέει πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ. Δεν καταλαβαίνω εσείς άμα ήσαστε 6 μονάδες πίσω θα λέγατε εκλογές;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σίγουρα για τη Νέα Δημοκρατία πιθανόν να μην είναι ο καλύτερος χρόνος. Αλλά απ’ ότι φαίνεται με την πολιτική που ακολουθούν τα ποσοστά τους συνεχώς συρρικνώνονται και έχουν να επιλέξουν το δίλημμα ή θα φύγουν τώρα με αυτό το ποσοστό ή κάποιο αντίστοιχο, γιατί το τι θα βγει στην κάλπη κανείς δεν μπορεί ακριβώς να το προείπει, ή θα μείνουν για αργότερα οπότε η διαφορά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Αλλά όπως είπα και στην αρχή το ερώτημα δεν είναι το τι συμφέρει το άλφα ή το βήτα κόμμα. Το ερώτημα είναι τι χρειάζεται η χώρα. Και η Ελλάδα, η χώρα μας δυστυχώς από το 2004 και μετά έχει ακολουθήσει μια πτωτική πορεία σε όλα τα θέματα και σε μια όξυνση των προβλημάτων.

Σήμερα λόγω και της διεθνούς οικονομικής κρίσης χρειάζεται να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένους στόχους, που την εμπιστεύονται οι πολίτες, που προχωράει σε τομές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να καταλάβω κάτι κα Παπανδρέου περιμένουμε οσονούπω θα μας έρθουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της κομισιόν. Έχουν ζητήσει να κατεβάσουμε το έλλειμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παράταση ζητάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται όπως πάμε ότι το έλλειμμα δεν μπορούμε να το κατεβάσουμε κάτω αφού είμαστε στο 3,7 ούτε κάτω από το 3% στο 2010 και, και.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Δηλαδή έχουν πέσει έξω πάρα πολύ στον προϋπολογισμό. Όχι μόνο στον προϋπολογισμό τον φετινό το 2009 αλλά και στον προϋπολογισμό του 2008 που δεν είχαμε την οικονομική κρίση. Το 2008 είχαμε ένα έλλειμμα πέρα από αυτό το οποίο προβλεπόταν στον προϋπολογισμό 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ να το δεχτώ αυτό το οποίο λέτε. Από κει και πέρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα ζητήσει παράταση σε όλη αυτή τη διαδικασία της μείωσης του ελλείμματος, που σημαίνει ότι μην μας πιέζετε παιδιά για πάρα πολλά μέτρα να πάρουμε. Αύριο γίνονται εκλογές μετά από 15, 20 μέρες και γίνεστε κυβέρνηση. Τι θα κάνετε; Θα ζητήσετε παράταση ή όχι;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η μείωση του ελλείμματος από το ύψος που έχει φτάσει σήμερα, που ακριβώς δεν ξέρουμε αλλά όλα δείχνουν ότι έχει περάσει το 7% το να πέσει στο 3% είναι δύσκολο. Δεν είναι κάτι εύκολο ούτε μπορεί να γίνει μέσα σε μια χρονιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς δεν είσαστε και Κόπερφιλντ. Δεν έχετε κανένα μαγικό ραβδί.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Χρειάζεται όμως ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, συγκροτημένο το οποίο να υλοποιηθεί και να δεσμευτούμε και απέναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και απέναντι στους πολίτες ότι μέσα σε δυο, τρία χρόνια θα έχουμε μειώσει τα ελλείμματα, όχι σε βάρος των εργαζομένων και των πολιτών αλλά με ένα συγκροτημένο σχέδιο που προχωράει την ανάπτυξη που κάνει ανακατανομή των πόρων και δίνει προοπτική στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί να σας δώσει εσάς αυτή την παράταση και να μην τη δώσει τώρα στη Νέα Δημοκρατία;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εντάξει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι η μείωση του ελλείμματος μέσα σε μια χρονιά είναι ανέφικτη. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε νεκρούς στο δρόμο, το οποίο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Δηλαδή καμία κυβέρνηση όσο ικανή και αποτελεσματική να είναι δεν μπορεί να μειώσει το έλλειμμα μέσα σε μια χρονιά μιας και η Νέα Δημοκρατία το έφερε σε αυτά τα επίπεδα.

Αυτό όμως που θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να έχει απέναντί της μια αξιόπιστη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεσμεύεται σε ορισμένα πράγματα και τα υλοποιεί. Με τη Νέα Δημοκρατία από το 2004 και μετά έχουν μια συνεχή διαπραγμάτευση και εγώ δεν θα πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα λειτούργησε σωστά.

Δυστυχώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλήματα, δεν είναι όπως η Επιτροπή που ήμουνα εγώ τότε Επίτροπος, η Επιτροπή Ντελόρ. Τότε είχαμε διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, διαφορετικό ρόλο και διαφορετική προοπτική.

Σήμερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολειτουργεί και οι πολιτικές αν θέλετε σκοπιμότητες είναι πολύ πιο έντονες. Όμως χρειάζονται να έχουν μια κυβέρνηση που να έχει νωπή εντολή, να είναι αξιόπιστη, η οποία θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε κι αυτοί να πειστούν ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια πορεία.

Γιατί μέχρι σήμερα κάθε φορά παρουσίαζαν ένα σχέδιο σε τρεις μήνες το άλλαζαν και μετά το ξαναάλλαζαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ένα σταθερό σχέδιο, ναι. Δεν ξέρω πώς το λέει ο κ. Παπανδρέου, έναν Οδικό Χάρτη; Η ουσία είναι ότι θα πείτε κα Παπανδρέου την αλήθεια και πριν τις εκλογές ότι η κατάσταση της οικονομίας μας είναι αυτή και ότι εάν χρειαστεί θα πάρουμε και επώδυνα μέτρα;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό το έχουμε πει.

Βεβαίως τα πραγματικά μεγέθη, το πραγματικό πρόβλημα ούτε κι εμείς το γνωρίζουμε διότι η Νέα Δημοκρατία κρύβει πάρα πολλά στοιχεία. Γνωρίζουμε όμως ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, η πιο δύσκολη απ’ όλες τις εποχές και ότι θα χρειαστεί πράγματι να παρθούν πολλά μέτρα, αλλά τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν προοπτική.

Δηλαδή να ενισχύουν την ανάπτυξη και να μην κατανέμουν τα βάρη μόνον ενάντια στους εργαζόμενους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δηλαδή αυτοί που θα τα πληρώσουν θα είναι ποιοι; Οι μεγαλοεπιχειρηματίες;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αντίθετα αυτοί, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι και τα μεσαία στρώματα, θα πρέπει να ενισχυθούν, γιατί τώρα χρειάζεται ενίσχυση της ζήτησης. Θα σας πω ένα παράδειγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπανδρέου να καταλάβω κάτι. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαίως αν το θέλετε θα πρέπει να ενισχυθούν. Ποιοι θα πληρώσουν; Θα πληρώσουν οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι; Αυτό θέλουμε να καταλάβουμε.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα σας πω.

Η Νέα Δημοκρατία διέθεσε 28 δις για να ενισχύσει τις τράπεζες και βλέπουμε το πρώτο εξάμηνο του 2009 η κερδοφορία τους να είναι τεράστια, διότι τους έδωσε τα χρήματα και πήραν Ομόλογα από το ελληνικό δημόσιο με πολύ υψηλότερες αποδόσεις.

Τα κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εκεί τα επιτόκια είναι πάρα πολύ χαμηλά και δανείζουν τους Έλληνες είτε επιχειρηματίες είτε πολίτες με πολύ υψηλά επιτόκια. Και έτσι μέσα από αυτό τον τρόπο οι τράπεζες έχουν πάλι πολύ υψηλά κέρδη σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ η Πολιτεία πώς μπορεί να παρέμβει;

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ενώ εάν τα 28 δις είχαν δοθεί για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να στηριχθούν οι πολίτες που έχουν δάνεια που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αντικειμενικά και το τραπεζικό σύστημα θα ενισχύαμε αλλά και η οικονομία θα κινείτο.

Σήμερα έχουμε μια οικονομία η οποία δεν κινείται, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν μπορεί να είναι και αρνητικό ή μηδέν στην καλύτερη περίπτωση η ανάπτυξη φέτος και οι τράπεζες κάνουν τεράστια κέρδη.

Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα; Ο Υπουργός Οικονομικών πριν από λίγους μήνες ενίσχυσε του αντιπροσώπου των αυτοκινήτων εδώ και πολλοί αγόρασαν πιο φθηνά πολύ ακριβά αυτοκίνητα με το σκεπτικό ότι είχαν απόθεμα. Και βεβαίως το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρήματα πήγε στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύσαμε την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, της Αμερικής, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας.

Αντί να ρίξουμε δηλαδή αυτά τα χρήματα στο να ενισχύσουμε τη ντόπια παραγωγή, τη ντόπια αγορά, για να μην έχουμε μεγάλη αύξηση στην ανεργία και να κινείται η οικονομία, ό,τι χρήματα διέθετε το Ελληνικό Δημόσιο τα διέθεσε για να ενισχύσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Αυτό είναι απαράδεκτο γι’ αυτό λέω χρειάζεται ένα σχέδιο που ως πρωταρχικό και κύριο στόχο θα έχει να ενισχύσει τη ντόπια παραγωγή. Δηλαδή κάτι πρέπει να παράγουμε και στην Ελλάδα. Έχουμε τον τουρισμό να τον ενισχύσουμε, έχουμε τις κατασκευές που στις κατασκευές στην οικοδομή έχει στηριχτεί για πάρα πολλά χρόνια δυστυχώς η ανάπτυξη.

Δηλαδή πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους που να δημιουργούν απασχόληση εδώ και τα χρήματα να κινούν τη ντόπια αγορά και όχι να κινούν την αγορά των άλλων χωρών.

Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κ. Παπανδρέου.

Να είστε καλά. Καλό απόγευμα.

Κι εγώ ευχαριστώ. Γεια σας.

Επιστροφή