Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη»

Συνεντεύξεις

• Για την ανανέωση των προσώπων

Στην πολιτική χρειάζεται ανανέωση, όπως χρειάζεται παντού. Ανανέωση ιδεών, πολιτικών που πολλές φορές εκφράζεται από νέα πρόσωπα, αλλά όχι μόνο από αυτά.
Όταν ένα κόμμα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας χρειάζεται νέα πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν σε δύσκολες καταστάσεις.
Πρέπει να γίνεται ένας συνδυασμός εμπειρίας και νέων προσώπων και βεβαίως όλοι μαζί να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Για το θέμα Σημίτη

Καλό θα ήταν να μην είχε συμβεί, αλλά τώρα προχωράμε και δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί. Η μάχη θα είναι νικηφόρα. Οι πολίτες έχουν απογοητευτεί από τη Νέα Δημοκρατία, είναι σε αδιέξοδο και θέλουν αλλαγή πολιτικής. Θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση που θα δώσει λύση στα πολλά και μεγάλα προβλήματα, που προκάλεσε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η διεθνής οικονομική κρίση.

• Για την οικονομία

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Εμείς δεν μοιράζουμε υποσχέσεις, ούτε λέμε πως έχουμε το μαγικό ραβδί για να λύσουμε όλα τα προβλήματα.
Αυτό που λέμε είναι ότι έχουμε σχέδιο, έχουμε τη θέληση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτό θα απαιτήσει τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων των πολιτών.

• Για το δημόσιο χρέος

Ο κ. Καραμανλής συνήθως ξεχνάει ότι είναι Πρωθυπουργός επί 5,5 χρόνια και έχει οδηγήσει τη χώρα εδώ που την έχει οδηγήσει. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο επί των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, τόσο το ’90-’93 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.
Από τα 250 δις. ευρώ που είναι το νέο χρέος από το 1988 μέχρι σήμερα, τα 150 δις είναι χρέος που δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία αύξησε την σπατάλη, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τις επενδύσεις, μείωσε τις δαπάνες για παιδεία και για υγεία και χρέωσε τους Έλληνες από το 2004 μέχρι σήμερα, επιπλέον 10.000 ευρώ τον καθένα.
Το θέμα δεν είναι να δανειζόμαστε συνέχεια. Το θέμα είναι να κάνουμε καλή διαχείριση των πόρων που έχουμε και να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους.
Μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδα εάν σταματήσουν οι χαριστικές ρυθμίσεις για τα υψηλά εισοδήματα, για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, για τις μεγάλες κληρονομιές, για τα κέρδη των επιχειρήσεων που πάνε στις τσέπες των μετόχων, όχι γι΄ αυτά που επενδύονται.

• Για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Εθνική Τράπεζα.

Έχουμε πει επανειλημμένως ότι η ΔΕΗ πρέπει να μείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Δεν θα πρέπει η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο να πέσει κάτω από το 51%.
Έχουμε πει ότι θα έπρεπε, το δημόσιο να μην έχει χάσει τον έλεγχο, όχι την ιδιοκτησία, αλλά τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας.
Αυτό όμως τώρα έχει γίνει. Υπάρχουν τρόποι, τα ασφαλιστικά ταμεία συμμετέχουν στην Εθνική Τράπεζα με 18%, το δημόσιο να ασκήσει πιο ουσιαστικό έλεγχο. Να αξιοποιήσει την Εθνική για την άσκηση της τραπεζικής πολιτικής και να επιβάλλει, να παρακινήσει τις άλλες Τράπεζες να λειτουργήσουν και αυτές πιο ανταγωνιστικά.
Για τον ΟΤΕ και εκεί είχαμε πει ότι ήταν λάθος το ξεπούλημα του στην Deutsche Telekom. Αυτό όμως έχει γίνει. Υπάρχει ένα ποσοστό που ευτυχώς δεν πρόλαβε η Νέα Δημοκρατία να πουλήσει. Το τελευταίο ποσοστό του δημοσίου. Μπορεί το δημόσιο σταδιακά να αυξήσει το ποσοστό του. Όμως είναι πράγματα τα οποία έχουν γίνει και χρειάζονται και καινούριες διαπραγματεύσεις και καινούριες πολιτικές.
Δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουμε ότι έχει γίνει μέχρι τώρα. Θα διορθώσουμε πράγματα και θα κοιτάξουμε να αλλάξουμε το μέλλον και όχι το παρελθόν.

• Για τους ημιυπαίθριους

Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ΝΔ έχει δημιουργήσει ένα αλαλούμ. Δεν έκαναν νομιμοποίηση αλλά «τακτοποίηση», απλώς για να μαζέψουν λεφτά και όχι για να δώσουν λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Θα σας πω ένα παράδειγμα. Όταν ήμουν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχα βάλει μπροστά μια πολύ μεγάλη δουλειά για να τελειώνουν οι παρανομίες και οι αυθαιρεσίες.
Είχα εισηγηθεί και ψηφίστηκε νόμος για τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Αν είχε εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία το νόμο αυτό θα είχε περιοριστεί πάρα πολύ η αυθαιρεσία. Δεν λέω ότι θα είχε εξαλειφθεί, αλλά θα είχε περιοριστεί πάρα πολύ. Αντίθετα τον κατήργησε γιατί διαφωνούσε το Τεχνικό Επιμελητήριο, επειδή οι μηχανικοί είχαν πλέον ευθύνη για τις οικοδομές.
Ένα άλλο παράδειγμα. Είχα ξεκινήσει και εντάξει στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 200 μελέτες για τα πολεοδομικά σχέδια όλων των Καποδιστριακών Δήμων, ώστε να έχουμε χρήσεις γης σε όλη την Ελλάδα. Και αυτά τα άφησε, δεν τα προχώρησε.
Αν δεν δώσουμε τέτοιες λύσεις, αν δεν δώσουμε χρήσεις γης σε ένα σημαντικό ποσοστό της Ελλάδας, δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της αυθαιρεσίας.