Ομιλία της Βάσως Παπανδρέου στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2010

Βουλή

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010, έχει μία τεράστια ιδιαιτερότητα. Είναι η πρώτη φορά, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, που η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με την απώλεια κάθε είδους αξιοπιστίας.

Τότε, ήταν τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Σήμερα, είναι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή. Και στις δύο περιπτώσεις, ήταν το κόμμα της ΝΔ που μας οδήγησε ως εδώ.

Πέρα από τις μακροχρόνιες αδυναμίες και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, πέρα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η ανικανότητα της Κυβέρνησης Καραμανλή, σε συνδυασμό με το πελατειακό κράτος, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά οδήγησαν τη χώρα μας στο χείλος του κρημνού. Βεβαίως σήμερα υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά, σε σχέση με το ’93. Είμαστε πλέον – χάρη στο ΠΑΣΟΚ και την προσπάθεια του ελληνικού λαού – στην ευρωζώνη.

Αυτό μας δίνει κάποια πλεονεκτήματα , αλλά και μας επιβάλλει περιορισμούς. Κανείς δεν θα ήθελε να σκεφτεί τι θα είχε συμβεί στο νόμισμά μας, αν δεν ανήκαμε στο Γιούρογκρουπ.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν διαθέτουμε το εργαλείο της διολίσθησης – της υποτίμησης, αν προτιμάτε – που είχαμε το 1994.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και πρέπει να βγούμε από αυτήν με μεγάλη προσπάθεια. Τα κόλπα μας τελείωσαν. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλο κόστος από την διακυβέρνηση της ΝΔ και το κόστος αυτό θα το επωμιστεί συνολικά η ελληνική κοινωνία.

Η δική μας προσπάθεια, πρέπει να εστιαστεί στο να είναι οι θυσίες – που αναμφίβολα θα υπάρξουν – δίκαιες. Και πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε στον ελληνικό λαό, ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες.

Ναι, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ως τον Οκτώβρη, ότι η κατάσταση ήταν τόσο άσχημη. Είχαμε μία εικόνα, αλλά δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι μας είχαν φέρει στο χείλος της καταστροφής. Έλεγαν ψέματα ως την τελευταία στιγμή και βασίζονταν σε άθλιες πολιτικές συμφωνίες που είχαν κάνει με ορισμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Είναι τα ίδια στελέχη των Βρυξελλών , που βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τη νέα κυβέρνηση , πριν ακόμα αναλάβει καλά – καλά και να δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφυξίας για τη χώρα.

Και είναι θλιβερό το γεγονός, ότι υπάρχουν στελέχη της ΝΔ , που κατείχαν υπουργικές καρέκλες, οι οποίοι επιχειρούν σήμερα να παραστήσουν τους τιμητές για την Οικονομία. Εκείνοι που ήταν υπουργοί, θα πρέπει να περάσουν – αν μη τι άλλο – ένα διάστημα περισυλλογής.

Και πρέπει να αντιληφθεί η νέα ηγεσία της ΝΔ, ότι έχει την υποχρέωση να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της κρίσης. Το οφείλει στον ελληνικό λαό, που εξαπατήθηκε από την ηγεσία του κ. Καραμανλή και των υπουργών του.

Αλλά βεβαίως, την ευθύνη για το ξεπέρασμα της κρίσης έχουμε εμείς, στο ΠΑΣΟΚ. Η λαϊκή εντολή είναι νωπή και πολύ ισχυρή. Οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν και πάλι , σε δύσκολες ώρες. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.

Χρόνος δεν υπάρχει. Πρέπει να το αντιληφθούμε. Κάθε ημέρα που περνά, είναι μία ημέρα μάχης για όλα εκείνα που χάθηκαν , στην πενταετία Καραμανλή. Το Κράτος πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και πρέπει να λειτουργήσει αποδοτικά. Δεν νοούνται αναβολές. Δεν νοούνται αργοπορίες, ακόμα και λόγω των καλύτερων προθέσεων.

Και βέβαια, δε νοείται αναποφασιστικότητα , που οδηγεί σε καθυστερήσεις. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα, θα ήταν πολύ πιο ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, αν είχαν ανακοινωθεί στις πρώτες 15 ημέρες μετά από τις εκλογές.

Ζητάμε μία ανάσα από τους διεθνείς Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι κύριοι αυτοί, που έχουν μεγάλο μερίδιο στη δημιουργία των συνθηκών για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, βλέπουν την Ελλάδα ως θήραμα.

Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Κάποιοι δεν βολεύονται με ένα ισχυρό ευρώ και θεωρούν ότι η χώρα μας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τους παρέχει την ευκαιρία να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Παίζεται ένα τεράστιο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος των κρατικών ομολόγων και μοναδικό στόχο έχουν να βγάλουν χρήματα από εμάς. Το Σαββατοκύριακο ο ξένος τύπος έβριθε από αρνητικά δημοσιεύματα. Μήπως κάποιοι ωθούν την Moody΄s να προχωρήσει στη χειρότερη αξιολόγηση;

Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από αυτόν τον κλοιό είναι να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό περιβάλλον τέτοιο , που θα πείσει τους πιστωτές μας ότι δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω, ούτε ότι υπάρχει έστω και μία περίπτωση να δείξουμε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας.

Πρέπει να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία άμεσα με συγκεκριμένο πρόγραμμα και αποτελεσματική διαχείριση. Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι κοινωνικοί Φορείς, έχουν υποχρέωση να επιδείξουν πνεύμα συσπείρωσης και συνεννόησης. Ο υπουργός Οικονομικών έχει κάνει μία μεγάλη προσπάθεια με τον προϋπολογισμό, να συγκεράσει την ανάγκη μείωσης των δαπανών, με την αύξηση των πόρων για συγκεκριμένους τομείς, που έχουν αναπτυξιακή διάσταση.

Αλλά είναι φανερό ότι πρόκειται για μία πρώτη προσπάθεια. Και ότι θα χρειαστούν στην πορεία αλλαγές και τροποποιήσεις. Καλούμε την αντιπολίτευση να μας κρίνει, αλλά και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί.

Ας το αντιληφθούμε : Το 2010 δεν είναι μία χρονιά που προσφέρεται για μία κλασική αντιπολίτευση. Βάλτε πλάτη, κάνετε προτάσεις και αφήστε - έστω για έναν χρόνο – την τακτική της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση.

Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κληθεί να αντιμετωπίσει την χειρότερη κατάσταση από τη μεταπολίτευση. Έχουμε πίστη στις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε πίστη στους πολίτες, ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά μας να κόψουμε το γόρδιο δεσμό της ύφεσης και του υπερδανεισμού.

Η θετική ψήφος στον προϋπολογισμό είναι απαραίτητη, σαν ένα μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι ξέρουμε που βρισκόμαστε. Και ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αλλάξουμε τη μοίρα της χώρας μας.