Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Β.Παπανδρέου στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα "Απαράδεκτες πρακτικές στις ετήσιες κρίσεις Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων"

Θέματα Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Οι φετινές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων χαρακτηρίστηκαν από αποστρατείες ικανότατων αξιωματικών και στους τρείς Κλάδους, οι οποίες προφανώς αφήνουν δυσαναπλήρωτα κενά.

Η αξιοκρατία για την οποία κόπτεστε έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Αποστρατεύθηκαν αξιωματικοί των οποίων το ήθος, η εργατικότητα και οι ικανότητες παραδειγμάτιζαν τα υπόλοιπα στελέχη και τους έδειχναν το δρόμο για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που έχετε οδηγήσει τα θέματα της Άμυνας. Προφανώς, όλοι οι αποστρατευθέντες δεν είχαν τις ίδιες κομματικές προτιμήσεις, όπως άλλωστε είναι Συνταγματικό τους δικαίωμα και αυτή η πολυμορφία δεν απασχολούσε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες για αυτό ακριβώς το λόγο πέτυχαν σημαντικό έργο.

Οι δικές σας όμως πρακτικές επιδιώκουν να επαναφέρουν τη λογική περασμένων δεκαετιών, προκειμένου να διαμορφώσουν πολιτικά πλήρως ομοιογενές στράτευμα, αδιαφορώντας για τις ικανότητες των στελεχών. Για να πετύχετε το σκοπό σας έχετε παραχωρήσει τον έλεγχο και τις κρίσεις σε ομάδες υπερσυντηρητικών, οι οποίοι κατευθύνονται από κύκλους του γραφείου και του Κόμματός σας.

Σε δύσκολη περίοδο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά, με την αστάθεια στη ζώνη των Βαλκανίων και τη Μέση Ανατολή, με την οικονομική κρίση να απειλεί τη σταθερότητα, η χώρα έχει ανάγκη από υψηλού βαθμού συσπείρωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και απόλυτη εδραίωση του αισθήματος της εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας.

Οι εξαγγελίες σας, μετά τις εκλογές του 2004 για «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» εξανεμίσθηκαν και στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων από τις μαζικές αποστρατείες του 2005 και αργότερα. Από ότι φαίνεται συνεχίζετε την προσπάθεια «ομογενοποίησης» των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τους στόχους και επιδιώξεις διαβόητων κύκλων που περιστοίχιζαν προηγούμενους Υπουργούς Άμυνας της Ν.Δ. και οι οποίοι διακήρυτταν ότι «δικό μας είναι το γήπεδο και ότι θέλουμε κάνουμε».

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι «ομοιόχρωμο» στράτευμα δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη και είναι κάτι που βάζει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων που δημιουργήθηκε με κόπο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Επειδή οι παρεμβάσεις σκληρών κομματικών κύκλων αλλά και διαφόρων παραγόντων είχαν γίνει γνωστές. Σας είχαμε προειδοποιήσει με ερώτηση στη Βουλή την 26-02-09.

Ο διαχωρισμός σε «δικούς μας» και «στους άλλους», σε «κακούς» και «καλούς», σε «δεξιούς», «αριστερούς» και «μιάσματα», ανάγεται σε φιλοσοφία απαράδεκτου και παρωχημένου τρόπου συμπεριφοράς και ανεπίτρεπτης πολιτικής σκέψης.

Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για όλα τα ικανά στελέχη που προσπαθούν, αγωνίζονται και εργάζονται καθημερινά σε σκληρές συνθήκες από τον Έβρο ως το Αγαθονήσι και το Καστελόριζο, σε επικίνδυνες αποστολές με αεροσκάφη και πλοία, για να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα και τα οποία δεν διαχωρίζει ανάλογα με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες κομματικές τους προτιμήσεις.

Αντίθετα, η δική σας λογική έχει οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πρωτοφανή αδιέξοδα, με μεγάλες ελλείψεις ανταλλακτικών και πυρομαχικών, με χαμηλή διαθεσιμότητα σε κύρια οπλικά συστήματα και μέσα και με συστηματικές προωθήσεις μη ικανών στελεχών, σε βάρος άξιων και εργατικών.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

* Με ποιο δικαίωμα διαχωρίζεται τους αξιωματικούς σε «δικούς σας» και «άλλους»;

· Με ποιο δικαίωμα αποστρατεύετε όσους υπηρέτησαν στο παρελθόν σε καίριες θέσεις (υπασπιστές Υπουργών, Αρχηγών κλπ) στη διάρκεια προηγούμενων κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από τις ικανότητες και την αξία τους;

· Γιατί επιβραβεύσατε Αντιστράτηγους, οι οποίοι πέραν των γνωστών σε όλους μετρίων ικανοτήτων τους, θεωρούνται υπεύθυνοι για την πρόσφατη απώλεια πυρομαχικών στον Έβρο και ειδικά για τον ένα εξ αυτών το μόνο προσόν του θεωρείται η κατασκευή ναών (βλέπε πρόσφατα εγκαίνια στο Γουδή) και ο οποίος ασκούσε πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή να αναλάβει τη διοίκηση της ΑΣΔΕΝ αν και η στρατιωτική ηγεσία ήταν αντίθετη;

· Με ποια λογική ενημερώνονταν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού από τον Αρχηγό ΓΕΝ, πριν τη σύγκλιση των συμβουλίων για την αποστρατεία τους;

· Γιατί αποστρατεύσατε κοινά αποδεκτούς ικανούς αξιωματικούς; Ποιοι κύκλοι επιβάλλουν τη θέλησή τους στα αρμόδια συμβούλια των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, τους οποίους προσπαθείτε να κάνετε συνένοχους;

· Να κατατεθούν στη Βουλή οι φάκελοι των ανωτάτων αξιωματικών, οι οποίοι αποστρατεύθηκαν από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των ανωτάτων αξιωματικών, οι οποίοι διατηρήθηκαν.

Αθήνα 05.03.09

Οι ερωτώντες Βουλευτές :

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΟΦΙΑ

ΔΗΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ

ΚΑΪΛΗ ΕΥΔΟΞΙΑ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ