Ερώτηση Β.Παπανδρέου στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για την εναέρια διάβαση πεζών (Γέφυρα Γελαδάκη) στη Λ. Μεσογείων στο ύψος των οδών Αδριανού & Αγ. Θέκλας

Θέματα Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Οι κάτοικοι του δήμου της Αγίας Παρασκευής, η Δημοτική Αρχή και οι Σύλλογοι της περιοχής δικαίως διαμαρτύρονται για τις άκρως επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες επικοινωνίας των δύο τμημάτων στα οποία τέμνει η λεωφόρος Μεσογείων την πόλη τους. Η απουσία ασφαλούς διάβασης για τους πεζούς, υπόγειας ή πεζογέφυρας, τους υποχρεώνει να διασχίζουν την λεωφόρο κάτω από επικίνδυνες συνθήκες που μέχρι σήμερα κόστισαν την ζωή σε δεκάδες άτομα.

Η προστασία της ζωής των πολιτών αλλά και η εύκολη επικοινωνία ανάμεσα στα δύο τμήματα της πόλης υπαγόρευσαν την μελέτη και κατασκευή πεζογέφυρας με χρηματοδότηση και ευθύνη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Το συγκεκριμένο έργο, της πεζογέφυρας Γελαδάκη επί της Μεσογείων, ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί ακόμη και η οριστική μελέτη της, μέχρι σήμερα, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει υλοποιηθεί αν και το έργο κρίθηκε από της υπηρεσίες του υπουργείου ως αναγκαίο, για την ασφάλεια των πολιτών.

Εύλογες λοιπόν απορίες και ερωτήματα δημιουργούνται για τις αιτίες της καθυστέρησης και για τους λόγους της μη εκτέλεσης ενός έργου για το οποίο δαπανήθηκαν χρήματα του δημοσίου, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική μελέτη.

Πρέπει επιτέλους χωρίς καμία καθυστέρηση να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη της Αγ. Παρασκευής και να προχωρήσει η κατασκευή της, μια που στο μεταξύ η περιοχή έγινε πυκνοκατοικημένη και εκατέρωθεν της Μεσογείων έχουν εγκατασταθεί πολλά καταστήματα αυξάνοντας σημαντικά τις μετακινήσεις των πεζών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Είναι ενήμερος για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατασκευή πεζογέφυρας επί της Μεσογείων η οποία θα διευκολύνει τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής και θα αποτρέψει τα θανατηφόρα ατυχήματα που προκαλεί η απουσία της;

2. Για ποιους λόγους, μολονότι ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη του υπουργείου, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα;

3. Ποια, άμεσα, μέτρα πρόκειται να λάβει για να προχωρήσει η κατασκευή της πεζογέφυρας το συντομότερο δυνατόν και πριν να θρηνήσουμε άλλα θύματα;

Αθήνα 10.03.09

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Βάσω