Ερώτηση στον Υπουργό ΄Αμυνας σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των Ε.Α.Σ. για το έτος 2008.

Θέματα Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα σε σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή που καταθέσαμε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους αλλά και του τρέχοντος αναφορικά με τις επενδύσεις των Ε.Α.Σ., με τελευταία την από 10.3.09 με αρ. πρωτ. 15839, σπεύσατε να μας καθησυχάσετε ότι όλα βαίνουν καλώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και λογικά θα έπρεπε να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όμως τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2008 κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε ζημιές 125 εκατ. ευρώ για το 2008 ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές ανήλθαν σε 780 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 55,5 εκ. ευρώ όταν είχαν προϋπολογιστεί 77 εκατ. Ευρώ και το κόστος των πωληθέντων ήταν μεγαλύτερο κατά 5,5 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των πωλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανομή των πωλήσεων σε σύγκριση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα και η κατανομή της ζημιάς την ίδια περίοδο ανά εργοστάσιο έχει ως εξής:

1. Αίγιο: πωλήσεις 9,4 (έναντι Π/Υ 18,4) με ζημιά 19,9 εκατ. ευρώ

2. Λαύριο: πωλήσεις 1,3 (έναντι Π/Υ 2,1) με ζημιά 11 εκατ. ευρώ

3. Μάνδρα: πωλήσεις 7,6 (έναντι Π/Υ 18,9) με ζημιά 6,5 εκατ. ευρώ

4. Λαύριο – πολιτικός τομέας: 2,6 (έναντι Π/Υ 5) με ζημιά 3,8 εκατ. ευρώ και

5. Υμηττός & Ελευσίνα: 34,2 (έναντι Π/Υ 31,4) με ζημιά 32,7 εκατ. ευρώ

Αφού παρακολουθήσαμε στενά τις εξελίξεις, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά την αποτυχία της πολιτικής σας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, αυτή τη φορά με συγκεκριμένα αποτελέσματα που δεν χωρούν αμφισβήτηση και υποσχέσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάστε:

1. Γιατί δεν απέδωσε τα αναμενόμενα το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο των Ε.Α.Σ;
2. Γιατί η Κυβέρνηση δεν ασκεί την αυτονόητη υποχρέωση της να ελέγχει την αστοχία στην επίτευξη των ετήσιων στόχων του Προϋπολογισμού της εταιρείας, με συνέπεια την σημαντική διόγκωση των ελλειμμάτων της;
3. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις τραγικές αποτυχίες σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας;

-ΟΙ-

ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1) ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

2)ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

3) ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

4) ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

5) ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ

6) ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ

7) ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

8) ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ