Ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκη για τα βασικά οπλικά συστήματα των Ε.Δ. τα οποία ήρθαν τον Μάρτιο του 2007 και βγήκαν από τις αποθήκες τον Μάρτιο του 2009.

Θέματα Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να υπογραφεί και η τελευταία τροποποίηση που επιτρέπει επιτέλους στα 12 Απάτσι που κατέφθασαν στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2007 να βγουν από τις αποθήκες των Μεγάρων που «φυλάσσονταν». Καινούρια όπλα που έμεναν αποθηκευμένα και αναξιοποίητα για πολλούς μήνες με την δικαιολογία της έλλειψης ανταλλακτικών ή πυρομαχικών.

Διαπιστώνουμε όμως, ότι οι επίσημες εξηγήσεις περί τεχνικών προβλημάτων ή περί περιορισμών της νέας νομοθεσίας περί προμηθειών, είναι το πρόσχημα που εξυπηρετεί το δυσκίνητο τεχνικό, εφοδιαστικό και νομικό πλαίσιο και τις διαχειριστικές αδυναμίες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των τελευταίων χρονών. Η απογραφή που εφεύρατε πριν 5 χρόνια σας οδηγεί κατ’ ανάγκη πλέον στον έλεγχο των παραλαβών των όπλων κατ’ έτος, με τέτοιο τρόπο ώστε να ”κρατείται„ το έλλειμμα χαμηλά.

Η εν λόγω κατάσταση δεν μπορεί παρά να δίνει μια εξήγηση γιατί το υποβρύχιο «Παπανικολής» που βρίσκεται στη Γερμανία, αφού τώρα που «ίσιωσε» άρχισε να κάνει θόρυβο! Και ακολουθείται παρόμοια τακτική για πολλά άλλα βασικά οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων!

Επιπλέον, είναι γεγονός ότι σε πολλά από τα καίρια οπλικά συστήματα οι διαθεσιμότητες προκαλούν αναστάτωση αφού για παράδειγμα, αρκετά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία κρατούνται σε οριακή διαθεσιμότητα με δανεικά ανταλλακτικά.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάστε:

1. Παρατηρείται για ακόμα μία φορά ότι μετά από 5 χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ ρίχνετε τις ευθύνες των καθυστερήσεων στις υποτιθέμενα ατελείς συμβάσεις των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Με ποιο τρόπο όμως εσείς, προτίθεστε να εξασφαλίσετε την άμεση χρήση των όπλων που καταφθάνουν καινούρια στη χώρα (από τα εξοπλιστικά προγράμματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ);
2. Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δρομολογεί νέα εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δις ευρώ, ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσετε έτσι ώστε οι συμβάσεις να θέσουν άμεσα σε χρήση τους εξοπλισμούς;
3. Η λύση της «δημιουργικής λογιστικής» που εξωραΐζει τα δημοσιοοικονομικά προβλήματα που επέφερε η απογραφή της Κυβέρνησης σας, προβλέπει με οποιονδήποτε τρόπο και άμεσα την παραλαβή ανταλλακτικών και πυρομαχικών έτσι ώστε να ενισχυθεί το αξιόμαχο των Ε.Δ. και να μην φτάνουμε στο σημείο να γιορτάζουμε ακόμα και τις εθνικές επετείους μας με οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν δανεικά ανταλλακτικά;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ :

1) ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

2) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

3) ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

4) ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

5) ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ

6) ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ

7) ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
8) ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ