Ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας,Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Άμυνας σχετικά με τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ στο Αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Θέματα Άμυνας

Κύριοι Υπουργοί,

Σήμερα, οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ εδρεύουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Με εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Σημίτη, το επιχειρησιακό σκέλος των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ ανατέθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι πτώσεις τριών ελικοπτέρων με τραγικά αποτελέσματα έδωσαν το μήνυμα για εκσυγχρονισμό και έτσι επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντικαταστάθηκε ένα παλαιό ελικόπτερο τύπου Agousta 109 power, όπως επίσης και αγοράστηκαν δύο νέα ελικόπτερα Super Puma. Όλα τα νέα ελικόπτερα ήταν εξοπλισμένα με τα καλύτερα συστήματα για την ασφαλή μεταφορά ασθενών και το προσωπικό του ΕΚΑΒ είχε λάβει ειδική εκπαίδευση για την χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού με την αναγκαία πιστοποίηση χρήσης τους.

Με την αλλαγή Κυβέρνησης, αρκετοί από τους διασώστες μετακινούνται αδικαιολόγητα σε άλλα τμήματα παρόλο που ήταν έμπειροι και εγγράφως πιστοποιημένοι και στη θέση τους τοποθετούνται διασώστες με λιγότερη εμπειρία αλλά προσκείμενοι στην πολιτική ηγεσία του ΕΚΑΒ και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σαφέστατα και το λειτουργικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

Εκτός από τους μικροκομματισμούς αυτούς όμως, πληροφορηθήκαμε ότι τα δύο νέα ελικόπτερα απογυμνώθηκαν τελείως χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο εξοπλισμός δεν χρησιμοποιείται καθόλου, παρά μόνο είναι εγκαταλειμμένος στις αποθήκες του αεροδρομίου! Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή οδηγεί τους διασώστες του ΕΚΑΒ να χρησιμοποιούν αναγκαστικά κινητό εξοπλισμό, χάνοντας χρόνο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με φυσικό επακόλουθο να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Αλλά και μετά την ελλιπή πια αεροδιακομιδή, οι ασθενείς μεταφέρονται από την Ελευσίνα στο εκάστοτε νοσοκομείο που χρειάζεται, με μία κινητή μονάδα, ηλικίας άνω των 10 ετών και σαφέστατα ελλιπέστατα εξοπλισμένη.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτάστε:

1. Για ποιο λόγο απογυμνώθηκαν τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ; Για ποιο λόγο ο εξοπλισμός των ελικοπτέρων βρίσκεται στις αποθήκες του αεροδρομίου της Ελευσίνας και δεν δίνετε προς χρήση του ΕΚΑΒ;

2. Πότε σκοπεύετε να αντικαταστήσετε την παμπάλαια κινητή μονάδα που χρησιμοποιείται για τους ασθενείς από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας προς τα Νοσοκομεία; Για ποιο λόγο δεν έχει αντικατασταθεί ως τώρα;

3. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταγγέλλουν ότι η Διοίκηση του ΕΚΑΒ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Κυβερνήσεως παρεμβαίνουν στις αεροδιακομιδές λειτουργώντας μεροληπτικά υπέρ ορισμένων ασθενών; Ισχύουν οι καταγγελίες αυτές; Γιατί παρακάμπτεται η λίστα μεταφοράς των ασθενών εξυπηρετώντας κομματικά συμφέροντα;

-ΟΙ-

ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1) ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

2)ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

3) ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

4) ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

5) ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ

6) ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ

7) ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

8) ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ