Κατάθεση ερώτησης στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με την πρόσληψη Δικαστικών Λειτουργών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Θέματα Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Την 13η Απριλίου 2009 (Μ. Δευτέρα) ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την πρόσληψη 29 Δικαστικών Λειτουργών στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την προκήρυξη του ΥΠΕΘΑ, που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2008.

Οι υποψήφιοι ήταν δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, πτυχιούχοι Νομικής Σχολής καθώς και υπηρετούντες στρατιωτικοί γραμματείς ή δημόσιοι υπάλληλοι.

Στις υγειονομικές εξετάσεις που προηγήθηκαν, οι 30 γυναίκες υποψήφιοι υποχρεώθηκαν να εξετασθούν ομαδικά και από άνδρες ιατρούς, πέραν κάθε δεοντολογίας, με εξευτελιστική διαδικασία και χωρίς να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.

Ο διαγωνισμός περιλάμβανε εξετάσεις (προφορικές και γραπτές) σε μαθήματα Δικαίου και ξένες γλώσσες. Οι γραπτές εξετάσεις έγιναν στο διάστημα 23-31 Μαρτίου 2009 και συμμετείχαν 115 άτομα και οι προφορικές στο διάστημα 10-12 Απριλίου 2009 και αφορούσαν 58 άτομα, τα οποία είχαν περάσει τις αρχικές υγειονομικές και γραπτές εξετάσεις.

Είναι πραγματικά περίεργο, ότι στον κατάλογο των επιτυχόντων στις γραπτές εξετάσεις περιλαμβάνονταν όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι που ήταν στρατιωτικοί δικαστικοί γραμματείς, ενώ υποψήφιοι δικηγόροι με διδακτορικό στο Διοικητικό Δίκαιο βαθμολογήθηκαν με 13, με άριστα το 20 και άλλοι με μεταπτυχιακό στο Αστικό Δίκαιο με 3 , με άριστα το 20.

Βεβαίως όλως τυχαίως (!) οι υπηρετούντες δικαστικοί γραμματείς πέρασαν και στις προφορικές εξετάσεις και καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στον τελικό κατάλογο των επιτυχόντων.

Στην προκήρυξη δεν δίνεται η δυνατότητα δευτεροβάθμιας προσφυγής των υποψηφίων.

Είναι επίσης παράδοξο ότι οι προφορικές εξετάσεις έλαβαν χώρα με διαδικασίες express το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη πρακτική εφαρμόσθηκε τις ίδιες ημερομηνίες και για τις συνεντεύξεις των 55 ειδικών επιστημόνων του επιτελείου του ΥΠΕΘΑ.

Είναι φανερό, ότι στο ΥΠΕΘΑ η ομάδα των 4 «Κ» που με τις ευλογίες σας έχει αναλάβει τη διοίκηση του Υπουργείου, έχει στόχο την αποδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Προκειμένου να «τακτοποιήσετε» τους ημετέρους έχετε «αποστρατεύσει» κάθε έννοια αξιοκρατίας και αξιοπρέπειας, που είναι βασικοί και απαραίτητοι παράγοντες για ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς είναι δυνατόν να «εξετάσθηκαν προφορικά» οι 58 υποψήφιοι στον δήθεν διαγωνισμό σε τρεις μέρες, εκ των οποίων οι δυο αργίες;
2. Πώς τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν Μ. Δευτέρα, μία μόλις ημέρα μετά την διεξαγωγή των προφορικών εξετάσεων;
3. Γιατί επιτρέψατε να διεξαχθεί ιατρική εξέταση με εξευτελιστικό τρόπο, πέραν κάθε δεοντολογίας, για τις γυναίκες υποψηφίους;
4. Ποια είναι τα ονόματα της επιτροπής που δήθεν αποφάσισε;
5. Θεωρείτε ότι η γελοιοποίηση κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας ενισχύει την αποτελεσματικότητα και το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων;

Αθήνα, ………….

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Βάσω

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Βασίλης

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Αλέξανδρος

ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κωνσταντίνος

ΕΥΘΥΜΙΟΥ Πέτρος

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Μιχάλης