Αποσπάσματα από την Συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στον ΑΘΗΝΑ 9.84

Συνεντεύξεις

• Για το debate
Δεν είναι δυνατόν σε ένα debate, με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα θέματα. Άλλωστε ο στόχος του debate είναι να φανεί η διαφορετική πολιτική και η διαφορετική πρόταση που έχει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πιστεύω ότι το σημερινό debate μεταξύ των δυο πολιτών αρχηγών θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πιθανόν να δοθούν περισσότερες απαντήσεις σε ορισμένα θέματα. Πρέπει να πω ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν σαφής ως προς τις κατευθύνσεις και τη συνολική πρόταση την οποία έχει το ΠΑΣΟΚ για τη χώρα.

• Για το εάν απαντήθηκε το ερώτημα: «Από που θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ»
Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα κώλυμα με το νούμερο 10 δισεκ. ευρώ. Προεκλογικά το 2004 έλεγαν ότι θα περιορίσουν τη σπατάλη κατά 10 δις, σήμερα λένε πάλι ότι το κόστος των μέτρων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι επίσης 10 δις.
Εμείς τα έχουμε υπολογίσει και είναι γύρω στα 2,3-3 δισεκ. ευρώ. Στα 10 δις που λέει η Νέα Δημοκρατία βάζει και ένα κονδύλι 7,8 δις για την παιδεία και την έρευνα, που θα είναι το επιπλέον κόστος για να φθάσουμε το 5% του ΑΕΠ για τους τομείς αυτούς.
Εμείς έχουμε πει ότι τον πρώτο χρόνο θα βάλουμε επιπλέον 1 δις ευρώ και θα φθάσουμε στο 5% στο τέλος της τετραετίας.
Άρα αν από αυτό, από τα 10 αφαιρέσουμε τα 6,8 είναι 3,2 δις.
Εξάλλου 1 με 2 δις μπορούμε να εισπράξουμε από τα 31 δις που είναι οι ανείσπρακτες οφειλές προς το δημόσιο. 1 δις μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη. 1 δις μπορούμε να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή. Αυτά είναι ήδη 4 δις.
Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση και διάθεση για νοικοκύρεμα. Έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Θα φορολογήσουμε την περιουσία της Εκκλησίας. Θα επαναφέρουμε τους φόρους μεγάλης κληρονομιάς. Θα αλλάξει συνολικά το φορολογικό σύστημα, ώστε να έχουμε μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών.
• Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την απόφαση της HDW να καταγγείλει τις συμβάσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Το πρόβλημα είναι ότι επί πεντέμισι χρόνια, η Νέα Δημοκρατία αδιαφορεί, δεν έχει τη δυνατότητα ή την ικανότητα να διαπραγματευτεί μία υπόθεση, και οι Γερμανοί, αν θέλετε πιέζοντας, καταγγέλλουν τη σύμβαση.
Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι θα έπρεπε να το έχει αντιμετωπίσει η ΝΔ, να έχει διαπραγματευτεί σκληρά. Εάν γέρνουν τα υποβρύχια, να υποχρεώσει τους Γερμανούς να τα διορθώσουν και αν τα έχουν φτιάξει να τα πάρουμε. Δηλαδή έπρεπε να δοθεί κάποια λύση.
Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και βεβαίως δεν θέλουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Δεν ξέρουμε μέχρι και τις εκλογές τι άλλο θα σκάσει.
Έχουμε ακυβερνησία για πάρα πολύ καιρό, για χρόνια. Έχουμε μία πολύχρονη διακυβέρνηση που άσκησε πολιτική εξυπηρέτησης των λίγων, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε για τους πολλούς. Αντίθετα τους επιβάρυνε και ενδιαφέρθηκε μόνο για το πώς θα βολέψει τους ημετέρους.
Προχθές η ΤΡΑΜ ΑΕ, που δεν έχει κέρδη, γιατί το τραμ δεν έχει μεγάλη κίνηση και απασχολεί 650, που είναι ήδη πολλοί και προχθές τους έστειλαν άλλους 200 με προχρονολογημένες συμβάσεις. Και θα νοικιάσουν, λέει, καινούριο κτίριο για να τους βάλουν. Μετά λέμε οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι προβληματικές
• Για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου
Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο η ονοματολογία. Δεν ενδιαφέρει αν το «α» ή το «β» στέλεχος θα πάει στο «α» ή το «β» υπουργείο. Ενδιαφέρει τι πολιτική θα ακολουθήσουμε. Βεβαίως η πολιτική αυτή υλοποιείται από άτομα. Και το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και στελέχη με εμπειρία, με γνώσεις, με ικανότητες, τα οποία χρειάζονται, γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα, οι προκλήσεις είναι τεράστιες, έχει και πρόσωπα καινούρια, με επιστημονικές γνώσεις, με ειδικεύσεις, που και αυτά χρειάζονται. Ένα μίγμα παλιών και νέων νομίζω θα είναι το σχήμα το οποίο θα αναλάβει να υλοποιήσει μία πολιτική η οποία είναι δύσκολη.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι να υπάρξει ένα σχήμα αποτελεσματικό, ένα σχήμα που να είναι ικανό και να δίνει τα εχέγγυα ότι η πολιτική την οποία έχουμε εξαγγείλει θα υλοποιηθεί. Με τη συμμετοχή βέβαια και την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων.