Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου στο ραδιόφωνο της «ΝΕΤ 105,8» και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα

Συνεντεύξεις

• Πως το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας;
Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα και μάλιστα μερικά έχουν επείγοντα χαρακτήρα, γιατί η Νέα Δημοκρατία επί πεντέμισι χρόνια δεν πήρε καμία απόφαση. Άφησε απλώς τα προβλήματα να αναβάλλονται και να διογκώνονται. Όμως νομίζω, ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτό που παραλαμβάνουμε είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη και δεν περιμένουν από εμάς θαύματα ούτε μαγικές λύσεις.
Αυτό που περιμένουν οι πολίτες είναι να καταπιαστούμε σοβαρά με τα προβλήματα. Να δείξουμε αμέσως ένα διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης που θα σέβεται τον πολίτη και το δημόσιο χρήμα. Η κυβέρνηση να αποτελεί το παράδειγμα. Να εφαρμόζει τους νόμους και τους κανόνες πρώτα και ιδίως στον εαυτό της και μετά στους πολίτες.

• Υπάρχει κρυφή ατζέντα; Μπορεί να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους;
Είναι γεγονός ότι κάθε μέρα μας εκπλήσσει η Κυβέρνηση με τα κρυφά χρέη. Και περιμένουμε ότι το έλλειμμα πιθανόν να είναι και πάνω από 8% που είπε προχθές ο κ. Παπαθανασίου, ενώ την προηγούμενη βδομάδα είχε πει 6%. Αυτό το έχουμε λάβει υπόψη μας. Αυτά τα οποία προτείνουμε είναι απαραίτητα για να κινηθεί η οικονομία. Αν συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή μερικό πάγωμα μισθών και συντάξεων περιορισμό της δανειοδότησης των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση και άρα μικρότερα έσοδα. Δεν μπορείς βάζοντας φόρους περιορίζοντας την οικονομική δραστηριότητα να αυξήσεις τα έσοδα του δημοσίου. Το αντίθετο πρέπει να γίνει. Πρέπει να κινηθεί η αγορά, να κινηθούν οι επιχειρήσεις για να μπορεί να εισπράττει το δημόσιο.
• Τι θα πείτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Έχω κάνει Επίτροπος και γνωρίζω πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουν απογοητευτεί και δεν εμπιστεύονται καθόλου την ελληνική κυβέρνηση γιατί τους άλλαζε το πρόγραμμα κάθε τρεις μήνες. Τα στοιχεία τα διαφοροποιούσε συνεχώς. Εμείς θα παρουσιάσουμε ένα τριετές πρόγραμμα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένους στόχους και θα διαπραγματευτούμε πάρα πολύ σκληρά. Ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε, αλλά και αυτοί καταλαβαίνουν ότι δεν είναι δυνατό αν το έλλειμμα είναι 8% ή 10% να μειωθεί σε λιγότερο από τρία χρόνια. Δεν είναι δυνατό με κανέναν τρόπο.
Δεν έχει καμία αρμοδιότητα και κανένα δικαίωμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πει τι πολιτική θα ακολουθήσουμε. Το ποια πολιτική θα ακολουθήσει η κάθε κυβέρνηση αφορά την ίδια. Το θέμα είναι να πετύχει αυτούς στόχους. Και έχει αποδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθούσε τους στόχους όχι μόνο δεν τους πετύχαινε αλλά ήταν χειρότερα κάθε φορά. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2007 η Νέα Δημοκρατία μας έβαλε δεύτερη φορά σε επιτήρηση με την πολιτική που ακολούθησε.
• Ο κ. Αλμούνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με αύξηση των ελλειμμάτων.
Εμείς δε λέμε ότι θα αυξήσουμε τα ελλείμματα. Λέμε ότι δεν μπορεί το έλλειμμα από 8% ή 10% να μειωθεί κάτω από το 3% σε ένα ή δύο χρόνια. Αυτό είναι αδύνατο. Θα έχουμε νεκρούς στο δρόμο. Δε γίνεται. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι θα μειώσουμε το έλλειμμα στα τρία χρόνια με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δε θα επιβαρύνουμε τα χαμηλά εισοδήματα αλλά θα αυξήσουμε τα έσοδα επιβάλλοντας κάποιους φόρους στους έχοντες και κατέχοντες στα υψηλά εισοδήματα. Και βεβαίως όταν αρχίσει σιγά – σιγά η ανάκαμψη της οικονομίας θα αυξηθούν και τα έσοδα.
• Αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε ως ΠΑΣΟΚ γιατί το 2003 με ρυθμό ανάπτυξης στο 5,6%, με Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς κρίση, δε ρυθμίσαμε ως πολιτεία ως κράτος ζητήματα όπως το έλλειμμα όπως το χρέος;
Καταρχήν το 2004 παραδώσαμε μια χώρα με αξιοπιστία στο εξωτερικό, με έλλειμμα κάτω από το 3%. Ήρθε η Νέα Δημοκρατία και έκανε τη δήθεν απογραφή για να αμαυρώσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό το οποίο έκανε ήταν να μεταφέρει τις αμυντικές δαπάνες προς τα πίσω και μετά αναγκάστηκε να τις ξαναλλάξει. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία το μόνο που έκανε ήταν να αντιπολιτεύεται τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τώρα αντιπολιτεύεται την επόμενη κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να απολογηθεί γιατί επί πεντέμισι χρόνια έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Εμείς έχουμε απολογηθεί και ο λαός μας έχει τιμωρήσει για συμπεριφορές και για ορισμένες πολιτικές. Είπαμε ότι έχουμε κάνει λάθη και έχουμε πάρει το μάθημά μας. Τη χώρα όμως δεν την απαξιώσαμε και δε φέραμε τους πολίτες σε αδιέξοδο όπως το έκανε η Νέα Δημοκρατία. Έχουμε κάνει και τεράστιο έργο.