Αποσπάσματα Συνέντευξης Βάσως Παπανδρέου στην εκπομπή της ΝΕΤ TV

Συνεντεύξεις

Στην εκπομπή συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Νίκος Ξυδάκης και οι εκλογικοί αναλυτές Πάνος Σταθόπουλος και Μαρία Καρακλίουμη.

* Για την αποχή

Η αποχή ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Αν θέλετε δεν την περιμέναμε τόσο μεγάλη. Αυξάνεται σταδιακά αλλά έφτασε πλέον σε …. ευρωπαϊκά επίπεδα.

Προσωπικά πρέπει να σας πω ότι δεν την καταλαβαίνω την αποχή.

Πρέπει βεβαίως να την εξετάσουμε, να την ερμηνεύσουμε, να μας απασχολήσει το γεγονός ότι υπάρχει αντίδραση, αδιαφορία και απαισιοδοξία. Και δυστυχώς είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νέων ανθρώπων.

Όμως ζούμε σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Δεν υπάρχει η εναλλακτική λύση ενός άλλου συστήματος και όπως είχε πει και ο Τσόρτσιλ η δημοκρατία έχει πολλά ελαττώματα, αλλά είναι το καλύτερο πολίτευμα που υπάρχει.

Συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές 33 κόμματα. Οι πολίτες εάν έχουν δυσαρεστηθεί με τη Νέα Δημοκρατία, με το ΠΑΣΟΚ, με τα Κόμματα τα οποία έχουν ασκήσει την εξουσία, δεν είναι δυνατό να μην μπορούν να εκφραστούν, ή να στηρίξουν κάποιο άλλο κόμμα.

Και τελικά, εφόσον είναι κοινοβουλευτικό το πολίτευμα μας, αυτοί που απέχουν εξουσιοδοτούν αυτούς που συμμετέχουν, να διαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα οσηδήποτε και αν είναι η αποχή, την άλλη μέρα, αν πρόκειται για εθνικές εκλογές, θα υπάρχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση, αποφασίζεται από αυτούς, που συμμετέχουν που ψηφίζουν.

Άρα οι πολίτες που απέχουν, εκφράζουν μια διαμαρτυρία η οποία όμως δεν οδηγεί στην όποια αλλαγή, θα ήθελαν. Θα προτιμούσα όλοι αυτοί να πάνε να ψηφίσουν, να καταψηφίσουν τα Κόμματα που θεωρούν υπεύθυνα, αλλά να συμμετέχουν στη διαδικασία.

* Για τη στάση των κομμάτων απέναντι στην αποχή

Η κοινωνία μας όπως και άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν γίνει λιγότερο συλλογικές. Ο καθένας είναι πιο ατομικιστής. Δεν υπάρχουν οι συλλογικές λειτουργίες που υπήρχαν στο παρελθόν.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα τα κόμματα, δεν θα πρέπει να δουν τα αίτια της αποχής. Να δουν ποια είναι η γεωγραφική κατανομή, ποια είναι η κοινωνική προέλευση. Πρέπει να δούμε ποια είναι η κοινωνική σύνθεση, ποια είναι η ηλικιακή σύνθεση και ποιες είναι οι κύριες αιτίες, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για την αποχή. Άλλος πήγε τριήμερο, άλλος σου λέει «ευρωεκλογές είναι δεν με ενδιαφέρει…». Πάρα πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι και δική μας ευθύνη, που όχι μόνο προεκλογικά αλλά και διαχρονικά, δεν έχουμε ενημερώσει. Αδιαφορούν οι πολίτες γιατί θεωρούν το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάτι πολύ μακρινό, όμως οι αποφάσεις που παίρνει το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τα άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζουν την καθημερινή του ζωή. Έτσι απέχουν για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους και τελικά το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει μια στάση πιο συντηρητική, γιατί αυξήθηκαν σχετικά οι Συντηρητικοί και αυτό θα επηρεάσει την καθημερινή τους ζωή.

* Για τις εθνικές εκλογές και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Σίγουρα η αποχή, η πολύ μεγάλη αποχή έχει πλήξει και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Θα περιμένω να γίνουν οι αναλύσεις γιατί πρέπει να εξετάσουμε όλα αυτά τα στοιχεία για να έχουμε επίγνωση του τι συνέβη. Δόθηκαν κάποια πολύ ισχυρά μηνύματα στις ευρωεκλογές. Όμως αυτό που είναι γεγονός είναι ότι το ΠΑΣΟΚ νίκησε και είναι μια πολύ μεγάλη νίκη. Μετά από 15 χρόνια βγαίνει πρώτο κόμμα και με σημαντική διαφορά.

Από κει και πέρα εμείς στόχο, στις εθνικές εκλογές έχουμε ν’ αποκτήσουμε αυτοδυναμία. Άρα πρέπει ν’ απευθυνθούμε σε πάρα πολλούς πολίτες που αυτή τη φορά δεν μας ψήφισαν, είτε ήταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και απείχαν, είτε είναι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων δυσαρεστημένοι από τη Νέα Δημοκρατία και αυτούς πρέπει να τους πείσουμε με τη σοβαρότητά μας, με το πρόγραμμά μας, με τις προτάσεις μας.

Δε νομίζω ότι οι προτάσεις μας έχουν γίνει κατανοητές απ’ όλους τους Έλληνες πολίτες. Δε λέω ότι φταίνε οι πολίτες που δεν έχουν γνώση του τι προτείνουμε. Φταίμε κι εμείς ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να πλησιάσουμε όλους τους Έλληνες και γι’ αυτό, ενώ αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση για τ’ αποτελέσματα των εκλογών, ταυτόχρονα δεν έχουμε καμία αλαζονεία. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά ο αγώνας συνεχίζεται, η μάχη συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ακριβώς για να επιτύχουμε και τον τρίτο στόχο που είχαμε βάλει την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

* Για τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μετά τις Ευρωεκλογές

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή. Υπήρξε μια μεθόδευση την ημέρα των εκλογών. Επειδή έχω υπάρξει υπουργός Εσωτερικών ξέρω πώς πηγαίνει η ροή των αποτελεσμάτων. Εδώ υπήρξε μεθόδευση από το υπουργείο Εσωτερικών. Πέρα από το πρόβλημα με τα exit polls, να εμφανιστεί ότι στο 53% του εκλογικού κόμματος, η διαφορά ήταν 2-2,5 μονάδες, έκανε ο κ. Καραμανλής τις δηλώσεις του σαν να μην συνέβη τίποτα. Όπως φαίνεται όμως και μετά δεν κατάλαβε τι έχει συμβεί. Κάνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και τι ακούμε: Συστάσεις προς τους Υπουργούς, προς το Υπουργικό Συμβούλιο κι επαναλαμβάνει τις συστάσεις που είχε κάνει το 2004 και τις συστάσεις που είχε κάνει το 2007.

Η Νέα Δημοκρατία κρίνεται από το έργο της και στις εκλογές πήρε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα ότι οι πολίτες διαφωνούν με την οικονομική της πολιτική, διαφωνούν με την πολιτική που ακολουθεί στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος σε θέματα διαφάνειας, διαφωνούν συνολικά με την πολιτική που ακολουθεί και θέλουν αλλαγή. Αντί να μας πει τι θα κάνει, αυτό που εξήγγειλε σήμερα είναι νέοι φόροι, θα πάρει νέα εισπρακτικά μέτρα τον Ιούνιο και κάποια άλλα τον Οκτώβριο.

Ας αφήσουν το καλαμπούρι και το ψέμα ότι φταίει η οικονομική κρίση. Διότι το 2008 που η οικονομική κρίση δεν είχε χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, ο προϋπολογισμός έπεσε έξω κατά 8 δις Ευρώ. Σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή. Αντί να ενισχύσουν την παραγωγή δίνουν τα χρήματα στις Τράπεζες. Εμείς είχαμε πει δώστε τα χρήματα κατ’ ευθείαν στις επιχειρήσεις και στην παραγωγή. Και σήμερα βγήκαν τα στοιχεία και έχουμε 25% μείωση στη βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα και σε λίγο θα έχουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης κι έρχονται νέοι φόροι.

Μα κ. Χατζηδάκη, έχετε βάλει τόσους φόρους, αυξήσατε το ΦΠΑ το 2005, αυξήθηκαν οι τιμές, αλλά τα έσοδα του ΦΠΑ μειώθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αντί να βάζετε νέους φόρους καλό θα είναι να εισπράξετε κάποιους από τους φόρους που ισχύουν.

* Για την απαξίωση της πολιτικής

Αυτή η ισοπέδωση των πάντων είναι που οδηγεί και ενθαρρύνει και κάποιες ακραίες συμπεριφορές. Εγώ θέλω να γίνεται κριτική, ν’ αποδίδονται ευθύνες, βεβαίως πρέπει τα πολιτικά κόμματα να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη διαφάνεια, με μεγαλύτερη αξιοπιστία, να είμαστε πιο υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες, αλλά αυτή η ισοπέδωση και η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών οδηγεί και σε ακραίες συμπεριφορές.

* Για την προοπτική αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές

Στις επόμενες εθνικές θα έχουμε αυτοδυναμία. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια να αυξήσουμε όχι 5 μονάδες, αλλά πολύ περισσότερο. Διότι υπάρχουν πολίτες που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και τώρα για διάφορους λόγους δεν συμμετείχαν στις εκλογές. Υπάρχουν όλοι αυτοί που είναι δυσαρεστημένοι από τη Νέα Δημοκρατία και είναι πάρα πολλοί και αυτή τη στιγμή έκαναν το πρώτο βήμα και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Όλοι αυτοί είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν από τους άλλους χώρους πάρα πολλοί οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ, υπό τον όρο ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας, το τι μοντέλο, τι πρόγραμμα θα έχουμε, όχι απλώς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και για την ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία θα πρέπει να είναι συνολική και στο θέμα της ανάπτυξης και στο θέμα της οικονομίας και στο θέμα της λειτουργίας των θεσμών, σε θέματα διαφάνειας. Πιστεύω ότι τότε το θέμα της αυτοδυναμίας θα είναι γεγονός. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και το έχει πει και ο Γιώργος Παπανδρέου και το λέμε συνέχεια, ότι επειδή θα έχουμε αυτοδυναμία δεν θα προσπαθήσουμε για ευρύτερες συναινέσεις σε συγκεκριμένα θέματα.